Jānis Dombrava: Lobēt jaunu imigrāciju nozīmē latviskas Latvijas iznīcību

Eiropas SavienÄ«bas tiesas tiesnesis Egils Levits Å¡ogad Saeimā rÄ«kotajā seminārā sacÄ«ja: „Latviska Latvija ir vienÄ«gā iespÄ"ja un pamats, kā valsts var pastāvÄ"t ilglaicÄ«gi. Ja Latvija nav latviska, tad tā nav vajadzÄ«ga.”

Abu pasaules karu un totalitāro režīmu Ä«stenotās politikas rezultātā Latvijā iedzÄ«votāju etniskais sastāvs tika mākslÄ«gi mainÄ«ts. Abos pasaules karos bojā gāja vairāki simti tÅ«kstoÅ¡i un arÄ« bÄ"gļu gaitās devās vairāki simti tÅ«kstoÅ¡i latvieÅ¡i. PSRS Ä«stenoto represiju un deportāciju rezultātā latvieÅ¡u skaits Latvijā vÄ"l vairāk saruka. Tai pat laikā tika Ä«stenota masveida imigrācijas politika, kas pārkāpa starptautiskās konvencijas. PSRS okupācijas laikā Latvijā no citām PSRS republikām ieceļoja aptuveni miljons cittautieÅ¡i. Å Ä«s etniskās politikas rezultātā latvieÅ¡i kļuva par minoritāti lielākajā daļā Latvijas pilsÄ"tu un pastāvÄ"ja drauds kļūt par minoritāti valstÄ« kopumā.

ArÄ« Å¡odien okupācijas atstātās pÄ"das nav izdzisuÅ¡as, Latvijā joprojām dzÄ«vo liels skaits PSRS laika imigrantu, bet ir vÄ"rojami uzlabojumi. Saskaņā ar 2011.gada Tautas skaitÄ«Å¡anas rezultātiem Latvijā latvieÅ¡u skaits ir sasniedzis 62,1% no iedzÄ«votāju kopskaita, tomÄ"r joprojām RÄ«gā latvieÅ¡u skaits ir tikai 46,3%, DaugavpilÄ« - 19,8%, RÄ"zeknÄ" - 47%. Citās lielākajās Latvijas pilsÄ"tās latvieÅ¡u skaits ir tikai pavisam nesen pārsniedzis 50%. Jauns imigrācijas vilnis pabeigtu PSRS iesākto darbu izmainot Latvijas etnisko situāciju lÄ«dz latvieÅ¡iem katastrofālam lÄ«menim.

Ne tikai atseviÅ¡Ä·i uzņÄ"mÄ"ji, kuri ir cieÅ¡i saistÄ«ti ar nekustamo Ä«paÅ¡umu biznesu, ne tikai uzņÄ"mÄ"ji, kuri nevÄ"las modernizÄ"t savu uzņÄ"mumu un maksāt darbiniekiem augstākas algas, bet diemžÄ"l arÄ« vairums politisko spÄ"ku lobÄ" tālāku cittautieÅ¡u imigrāciju Latvijā. Vieni aktÄ«vi iestājas par darbaspÄ"ka ieveÅ¡anu, lai kompensÄ"tu “darba roku iztrÅ«kumu”, citi lobÄ" jauna nekustamā Ä«paÅ¡uma burbuļa veidoÅ¡anos, kura rezultātā ieceļo arvien vairāk imigranti. Jau nepilni desmit tÅ«kstoÅ¡i cittautieÅ¡i ir izmantojuÅ¡i Imigrācijas likumā iestrādāto normu iegÅ«t uzturÄ"Å¡anās atļauju par iegādāto nekustamo Ä«paÅ¡umu. VisaktÄ«vāk Å¡os Ä«paÅ¡umus pÄ"rk Krievijas pilsoņi, tomÄ"r arvien straujāk pieaug arÄ« Ä·Ä«nieÅ¡u skaits, kas iegādājas nekustamos Ä«paÅ¡umus un pārceļas Å¡eit uz dzÄ«vi.

Šādi jauni imigrācijas procesi nav savienojami ar latvisku Latviju. Latvijas etniskā situācija neļauj mums uzņemt vÄ"l vairāk imigrantu, lai latvieÅ¡i nekļūtu par minoritāti Latvijā, tāpÄ"c politiÄ·iem ir nepiecieÅ¡ams vistuvākajā laikā atcelt uzturÄ"Å¡anās atļauju tirdzniecÄ«bu neskatoties uz nekustamā Ä«paÅ¡uma tirgus lobiju. ArÄ« citas imigrācijas formas nedrÄ«kst atbalstÄ«t, it Ä«paÅ¡i pie apstākļiem, kad bezdarba rādÄ«tāji ir augstāki par 10%. Tā vietā uzņÄ"mumiem, kuri ilgtermiņā prognozÄ" “darba roku” iztrÅ«kumu vajag jau Å¡obrÄ«d pakāpeniski pāriet uz efektÄ«vāku un vairāk mehanizÄ"tu saimniecisko darbÄ«bu. ParalÄ"li no valsts puses ir jādara viss, lai veicinātu latvieÅ¡u demogrāfiskās situācijas uzlaboÅ¡anos un reemigrāciju.

ArÄ« pÄ"c iedzÄ«votāju skaita par Latviju mazākas valstis, piemÄ"ram, Īslande ir pierādÄ«jusi, ka var sekmÄ«gi attÄ«stÄ«ties un sasniegt augstu dzÄ«ves lÄ«meni. Nav nekāds pamats domāt, ka Latvija to nespÄ"tu. Tautsaimnieciski attÄ«stÄ«ta un latviska Latvija ir cieÅ¡i savienojamas lietas. MÅ«su uzdevums ir iet Å¡o ceļu.

Autors: Jānis Dombrava, Saeimas deputāts, NA valdes loceklis

Patika raksts!?
Padalies!