Latvijas ekonomika joprojām pievilcīga - 15 lielās ārvalstu investīcijas šogad

Å ogad jau 15 ārvalstu uzņÄ"mumi ir pieņÄ"muÅ¡i pozitÄ«vu lÄ"mumu investÄ"t Latvijā, kopumā dažādos ražoÅ¡anas vai konsultāciju projektos ieguldot ap 11,5 miljoniem eiro (8,1 miljonu latu). Å iem projektiem pilnÄ«bā Ä«stenojoties tikÅ¡ot radÄ«tas 568 jaunas darba vietas, liecina Latvijas InvestÄ«ciju un attÄ«stÄ«bas aÄ£entÅ«ras (LIAA) apkopotā informācija.

Portāls “Delfi” piedāvā iepazÄ«ties ar ārvalstu uzņÄ"mumiem un nozarÄ"m, kuras Å¡Ä·iet interesantas investoriem. Tiesa, LIAA sarunas un juridisko nianÅ¡u saskaņoÅ¡ana ar atseviÅ¡Ä·iem investoriem vÄ"l turpinās, tāpÄ"c ir arÄ« uzņÄ"mumi, kuru nosaukums un paredzamo investÄ«ciju apjoms vÄ"l netiek atklāts.

Autobusu komplektÄ"Å¡anas ražotne

DELFI

NÄ«derlandes maÅ¡Ä«nbÅ«ves kompānija “VDL Group” pieņÄ"musi lÄ"mumu Jelgavā atvÄ"rt autobusu komplektÄ"Å¡anas ražotni. Plānotās investÄ«cijas ir viens miljons eiro (700 000 latu), bet jaunradÄ«to darba vietu skaits - 220.

Mitro salvešu ražotne Liepājā

Krievijas tekstila ražoÅ¡anas uzņÄ"mums “Cotton Club” pieņÄ"mis lÄ"mumu atvÄ"rt ražotni Liepājā, lai ražotu dažādas higiÄ"niskās tekstila preces. Galvenais uzņÄ"muma eksporta tirgus bÅ«s Krievija, bet tas izskata arÄ« paplaÅ¡ināšanās iespÄ"jas uz Rietumiem. SākotnÄ"jais darbinieku skaits ražotnÄ" bÅ«s vairāk nekā 40, bet pÄ"c projekta pilnÄ«gas Ä«stenoÅ¡anas, to plānots palielināt lÄ«dz 150 darbiniekiem. Plānotās investÄ«cijas ir 2-4 miljoni eiro (#1,41 miljona lÄ«dz 2,81 miljonam latu) .

Šveicieši veido globālo biznesa pakalpojumu centru

DELFI

Å veices “Intrum Justitia” pieņÄ"musi lÄ"mumu RÄ«gā veidot globālo biznesa pakalpojumu centru savas grupas uzņÄ"mumiem, nodroÅ¡inot programmatÅ«ras uzturÄ"Å¡anu, kā arÄ« jaunu programmatÅ«ru izstrādi. JaunradÄ«to darba vietu skaits bÅ«s 77, bet plānotās investÄ«cijas vÄ"l netiek atklātas.

Zviedrijas metālapstrādes uzņÄ"mums paplaÅ¡inās

LETA

Kāds Zviedrijas metālapstrādes uzņÄ"mums, kura nosaukums pagaidām vÄ"l netiek atklāts, plāno paplaÅ¡ināt esoÅ¡o darbÄ«bu Latvijā, investÄ«cijas paredzot produktu apstrādes procesu uzlabojumiem. JaunradÄ«to darbavietu skaits plānots lÄ«dz 50, bet investÄ«cijas - ap 2,8 miljoniem eiro (1,96 miljoni latu).

MaÅ¡Ä«nbÅ«vÄ"tājs ‘Bucher Schoerling’ izvÄ"rÅ¡ darbÄ«bu

DELFI

Å veices maÅ¡Ä«nbÅ«ves uzņÄ"mums “Bucher Schoerling” paplaÅ¡inās esoÅ¡o darbÄ«bu VentspilÄ«, lai Å¡eit nodroÅ¡inātu pilnu produkcijas montāžas ciklu. Plānotās investÄ«cijas - 0,5 miljoni eiro (0,35 miljoni latu), bet no jauna tiks izveidotas 30 darbavietas.

Vācu kabeļu ražotājs paplaÅ¡ināsies RÄ"zeknÄ"

Publicitātes foto

Kāda pagaidām vÄ"l vārdā nenosaukta Vācijas elektronikas kompānija, kas ar LIAA atbalstu ienāca Latvijā 2011.gadā un nodarbojas ar optisko kabeļu ražoÅ¡anu, nolÄ"musi paplaÅ¡ināt darbÄ«bu RÄ"zeknÄ". Plānotās investÄ«cijas netiek atklātas, bet jaunradÄ«to darbavietu skaits varÄ"tu bÅ«t 15.

Stikla un metāla iepakojuma ražotnes izpelšanās Salacgrīvā

RIA Novosti Scanpix

Kāda pagaidām vÄ"l vārdā nenosaukta NÄ«derlandes metālapstrādes kompānija, kas specializÄ"jas stikla un metāla iepakojuma ražoÅ¡anā, paplaÅ¡ina esoÅ¡o darbÄ«bu Latvijā. SalacgrÄ«vā ir uzsākta bÅ«vniecÄ«ba, lai paplaÅ¡inātu metālu aerosolu ražoÅ¡anas lÄ«niju. Plānotās investÄ«cijas nav zināmas, bet no jauna tikÅ¡ot izveidotas septiņas darbavietas.

Biznesa pakalpojumu centrs Iecavā

Shutterstock

Viens no pasaulÄ" vadoÅ¡ajiem vācu kanvas druku ražotajiem, kurÅ¡ pÄ"c ilgtermiņa sadarbÄ«bas ar Latvijas koka rāmju piegādātāju, 2012.gadā izlÄ"ma izveidot koka rāmju ražotni Latvijā, 2013.gadā izveidojis pakalpojumu centru, kas nodarbojas ar centralizÄ"tu IT pakalpojumu sniegÅ¡anu visai uzņÄ"muma grupai.

Plānotās investīcijas neesot zināmas, bet jaunradīto darbavietu skaits sasniegšot septiņas.

Nanotehnoloģiju ražotne autoceļu pārklājumiem

DELFI

Kāds pagaidām vÄ"l vārdā nenosaukts Vācijas uzņÄ"mums pieņÄ"mis lÄ"mumu Latvijā izveidot ražotni, kurā tiks ražoti produkti uz nanotehnoloÄ£iju bāzes, kas tiek izmantoti, piemÄ"ram, ceļu pārklājumam. Plānotās investÄ«cijas bÅ«Å¡ot 700 000 eiro (490 000 latu), kā arÄ« tiks radÄ«tas trÄ«s jaunas darbavietas.

Ä'ku projektÄ"tājs un celtnieks no Īrijas

PantherMedia/Scanpix

Kāda pagaidām vÄ"l vārdā nenosaukta Ä"ku projektÄ"Å¡anas un celtniecÄ«bas kompānija no Īrijas izlÄ"musi atvÄ"rt biroju RÄ«gā, kur sākuma stadijā tiktu nodarbināti 1-3 darbinieki (arhitekti, Ä"ku dizaineri). Darbs RÄ«gas birojā ir saistÄ«ts ar Ä"ku projektÄ"Å¡anu un dizainu kompānijas klientiem Īrijā un Francijā. Plānotās investÄ«cijas netiek atklātas.

Briti piedāvā sadarbÄ«bu satelÄ«tu datu analizÄ"Å¡anas jomā

AFP/Scanpix

Kosmiskās aviācijas uzņÄ"mums “Astrosat” no Apvienotā Karalistes VentspilÄ« ir uzsācis jaunu sadarbÄ«bas projektu ar Latviju satelÄ«tu datu analizÄ"Å¡anas jomā.  Kompānija piedāvās dažādus pakalpojumus gan satelÄ«tu datu analizÄ"Å¡anā, gan izstrādājot jaunus zinātniskos izpÄ"tes produktus. Darbinieku skaits sākotnÄ"ji plānots 1 - 3, bet investÄ«cijas vÄ"l nav zināmas.

Jauns darba galdu apkopes pakalpojumu centrs

Shutterstock

Kāds Lielbritānijas uzņÄ"mums, kas nodarbojas ar darba galdu apkopi, pieņÄ"mis lÄ"mumu atvÄ"rt Latvijā FANUC darba galdu apkopes pakalpojumu centru. Darbinieku skaits bÅ«Å¡ot 1-2, bet plānotās investÄ«cijas netiek atklātas.

Arābu Emirātu uzņÄ"mums veidos starptautisku biznesa konsultāciju centru

Reuters/Scanpix

Kāds konsultāciju pakalpojumu uzņÄ"mums no Apvienotajiem Arābu Emirātiem janvārÄ« reÄ£istrÄ"jis meitas uzņÄ"mumu Latvijā, kas RÄ«gā nodarbosies ar konsultāciju sniegÅ¡anu par investÄ«ciju iespÄ"jām, importu/eksportu un uzņÄ"mÄ"jdarbÄ«bas uzsākÅ¡anu Latvijā. UzņÄ"mums galvenokārt fokusÄ"jas uz klientiem no Ä€zijas un Tuvo Austrumu valstÄ«m. SākotnÄ"ji ir plānots nodarbināt vienu darbinieku, bet paredzÄ"tās investÄ«cijas vÄ"l netiek atklātas.

NorvÄ"Ä£i Jelgavā izveidos industriālo mikseru ražotni

Kāds NorvÄ"Ä£ijas metālapstrādes uzņÄ"mums, kas galvenokārt nodarbojas ar iekārtu ražoÅ¡anu pārtikas rÅ«pniecÄ«bai, ir pieņÄ"mis lÄ"mumu Jelgavā izveidot industriālo mikseru ražotni sadarbÄ«bā ar vietÄ"jo partneri. Plānotās investÄ«cijas bÅ«Å¡ot 2,5 miljoni eiro (1,75 miljoni latu).

Lielbritānijas apÄ£Ä"rbu veikali ‘Blue Inc’ ienāk Latvijā

DELFI

Lielbritānijas apÄ£Ä"rbu tirdzniecÄ«bas uzņÄ"mums “Blue Inc” parakstÄ«jis franÅ¡Ä«zes lÄ«gumu ar “Baltika Group”, kas pārstāvÄ"s Å¡o zÄ«molu Baltijas valstÄ«s. ApÄ£Ä"rbu veikali tiks atvÄ"rti šā gada otrajā pusÄ" RÄ«gā, Valmierā, kā arÄ« Tallinā. Lielbritānijā “Blue Inc” veikali piedāvā brÄ«vā stila vÄ«rieÅ¡u, sievieÅ¡u un jaunieÅ¡u modi, bet Baltijas valstÄ«s tas koncentrÄ"s uzmanÄ«bu uz vÄ«rieÅ¡u apÄ£Ä"rbu piedāvājumu par pieņemamu un samÄ"rÄ«gu cenu. TrÄ«s gadu laikā Baltijas valstÄ«s plānots atvÄ"rt vismaz desmit zÄ«mola “Blue Inc” veikalus. InvestÄ«ciju apjoms netiek atklāts.

Avots: Delfi.lv