Izkratīs autoservisus, bet sistēmu nemainīs

Automobiļu apkopes un remonta nozare, gadiem ritot, aizgājusi tik nekontrolÄ"tā paÅ¡plÅ«smā, ka Valsts ieņÄ"mumu dienesta (VID) plānotie Ä«paÅ¡ie kontroles pasākumi, visticamāk, bÅ«s par vāju, lai ieviestu kārtÄ«bu. Daži nozares pārstāvji slavÄ" VID iniciatÄ«vu par padziļinātām pārbaudÄ"m, norādot, ka tas vismaz ir solis ceļā uz godÄ«gākiem darba apstākļiem, citi kritizÄ", sakot, ka gaidāmās pārbaudes bÅ«s tikai mÄ"Ä£inājums cÄ«nÄ«ties ar sekām, pirmdien, 28.jÅ«lijā, vÄ"sta laikraksts Diena.

VÄ"l ir atlicis tieÅ¡i mÄ"nesis, ko VID devis autoservisiem, lai tie sakārtotu savu grāmatvedÄ«bu. Galvenais apstāklis, kas VID mudinājis pievÄ"rsties nozarei, ir aizdomÄ«gās algu atÅ¡Ä·irÄ«bas. Proti, deklarÄ"tie nodokļu maksājumi neatbilst reālajiem apmÄ"riem. PiemÄ"ram, Å¡Ä« gada martā vidÄ"jā mÄ"neÅ¡a darba samaksa nozarÄ" bija 324 eiro, kas ir teju par 56% mazāka nekā vidÄ"jā alga valstÄ«. ApmÄ"ram 80% nozares atrodas pelÄ"kajā zonā. Tirgus ir izkropļots tiktāl, ka legālajiem uzņÄ"mumiem ir grÅ«ti konkurÄ"t ar tā sauktajiem kaktu kantoriem, kas nav pat reÄ£istrÄ"ti.

"Ir jāsāk no otra gala," Dienai kritiku neslÄ"pj Latvijas Auto virsbÅ«vju remontÄ"tāju asociācijas vadÄ«tājs Gints Gailis: "Tagad VID darbÄ«bas izskatās pÄ"c cīņas ar sekām. Ja vairāk nekā 20 gadu kopÅ¡ Latvijas neatkarÄ«bas atjaunoÅ¡anas Å¡Ä« lieta nav kārtota, drÄ«zāk vajadzÄ"tu sākt ar to, ka valsts ievieÅ¡ darbojoÅ¡os uzņÄ"mumu monitoringu caur sertificÄ"Å¡anu." Viņš Å¡aubās, vai VID spÄ"s pārbaudÄ«t nelegālos autoservisus, jo tos neesot iespÄ"jams identificÄ"t. Viņš uzskata, ka vispareizāk bÅ«tu sākt ar auto apdroÅ¡ināšanas sfÄ"ru. LÄ«dz par 90% virsbÅ«vju remontdarbu servisiem nodroÅ¡ina apdroÅ¡ināšanas kompānijas. ProblÄ"ma slÄ"pjoties tajā, ka apdroÅ¡ināšanas kompānijas saviem klientiem noteiktās summas izmaksā skaidrā naudā, taču neviens neuzrauga, kur un vai vispār par Å¡o naudu tiek veikts remonts.

VID vadÄ«tāja Ināra PÄ"tersone atklāj, ka pārbaudÄ"s ietverts gana plaÅ¡s metožu klāsts, lai atklātu pārkāpumus, viņa pieļauj arÄ« kriminālprocesu iespÄ"ju. "Jau ir parādÄ«jušās publikācijas, kurās tiek apÅ¡aubÄ«ts, vai mÄ"s tādā veidā spÄ"sim ko panākt. BravÅ«ra droÅ¡i vien ir vajadzÄ«ga, taču tie, kas tik bravÅ«rÄ«gi uzvedas, pÄ"c tam vienkārÅ¡i nobÄ«stas. Viņi saka, ka nekas tāpat nemainÄ«sies, es domāju - mainÄ«sies gan [..]," norāda PÄ"tersone.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 28.jūlija, numurā!