Laima un Staburadze: Saeimai jānovērš iespēja nelikumīgi pārņemt uzņēmumu

Lai pasargātu uzņÄ"mumus no iespÄ"jamiem ļaunprātÄ«giem un pretlikumÄ«giem mÄ"Ä£inājumiem tos pārņemt un apdraudÄ"t darbÄ«bu, uzņÄ"mumi AS Laima un AS Staburadze vÄ"rsuÅ¡ies Saeimā ar aicinājumu pilnveidot Civillikuma un Civilprocesa likuma normas, biznesa portālu Nozare.lv informÄ" uzņÄ"mumu pārstāvji.

Laima, AS Staburadze un SIA NP Foods - kopumā 26 Latvijas tautsaimniecÄ«bai nozÄ«mÄ«gi uzņÄ"mumi - ir vÄ"rsuÅ¡ies ar iesniegumu pie valsts atbildÄ«gajām amatpersonām Saeimā, aicinot pievÄ"rst pastiprinātu uzmanÄ«bu un aktÄ«vi rÄ«koties, lai novÄ"rstu mÄ"Ä£inājumus negatÄ«vi ietekmÄ"t tādu uzņÄ"mumu kā Laima un Staburadze darbÄ«bu.

Kā aÄ£entÅ«ru LETA iepriekÅ¡ informÄ"ja Laimas sabiedrisko attiecÄ«bu speciāliste Rita Voronkova, "pret nacionālā mÄ"roga uzņÄ"mumiem Laima un Staburadze reiderisma jeb uzņÄ"muma darbÄ«bas paralizÄ"Å¡anas un pārņemÅ¡anas shÄ"mu mÄ"Ä£inājuÅ¡i realizÄ"t jau iepriekÅ¡ reiderisma uzbrukumos aizdomās turÄ"tais advokāts Mārcis MiÄ·elsons un tiesu izpildÄ«tājs Jānis Lazdāns, kurÅ¡ arÄ« vairākkārt iesaistÄ«jies reiderismā".

TāpÄ"c iesniegumā Saeimai teikts, ka uzbrukumā, kas vÄ"rsts pret saldumu ražotājiem Laima, Staburadze un vÄ"l 24 citiem Latvijas uzņÄ"mumiem, ir skaidri redzamas reiderisma pazÄ«mes, kas izpaužas centienos paralizÄ"t uzņÄ"mumu darbÄ«bu ar iespÄ"jamu mÄ"rÄ·i tos pārņemt. Tas ir bÄ«stami ne tikai uzņÄ"mÄ"jdarbÄ«bai, bet arÄ« sabiedrÄ«bai, jo vienmÄ"r pastāvÄ"s iespÄ"jamÄ«ba, ka, maldinot tiesu institÅ«cijas, var tikt nodarÄ«ts kaitÄ"jums.

Iesniegumā arÄ« atzÄ«mÄ"ts, ka, iespÄ"jams, Å¡is ir gadÄ«jums, kad, izmantojot Civillikuma un Civilprocesa likuma normas, kāds cenÅ¡as pārņemt sekmÄ«gi strādājoÅ¡us - eksportÄ"joÅ¡us - uzņÄ"mumus, kuri nodarbina vairāk nekā 1100 darbinieku un kuri ir Latvijas lielāko nodokļu maksātāju skaitā, tostarp arÄ« lielāko sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksu veicÄ"ju vidÅ«.

SIA NP Foods valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Rolands Gulbis norāda, ka uzņÄ"mums pamatoti uzskata, ka uzbrukums un tiesvedÄ«ba, kurā patlaban iesaistÄ«ti saldumu ražotāji Laima un Staburadze, ir uzskatāma par nelikumÄ«gu uzņÄ"mumu pārņemÅ¡anas mÄ"Ä£inājumu.

"Uzbrukums kopumā 26 Latvijas uzņÄ"mumiem, tostarp nacionāla mÄ"roga uzņÄ"mumiem, rada nopietnas bažas par tiesu sistÄ"mas bezspÄ"cÄ«bu un likumdoÅ¡anas nepilnÄ«bām šādos gadÄ«jumos. MÄ"s aicinām visas valsts amatpersonas pievÄ"rst pastiprinātu uzmanÄ«bu un aktÄ«vi rÄ«koties, lai atseviÅ¡Ä·u personu savtÄ«go intereÅ¡u dÄ"ļ neciestu Latvijas tautsaimniecÄ«bai ārkārtÄ«gi svarÄ«ga nozare, kas nodroÅ¡ina darba vietas strādājoÅ¡ajiem, sniedz ievÄ"rojamu pienesumu valsts tautsaimniecÄ«bas attÄ«stÄ«bai, un veic nozÄ«mÄ«gas nodokļu iemaksas valsts budžetā," uzsver Gulbis.

Tāpat iesniegumā Saeimai norādÄ«ts uz nepiecieÅ¡amajiem grozÄ«jumiem Civilprocesa likumā, kuri tieÅ¡i noteiktu tiesas pienākumu, lemjot jautājumu par prasÄ«bas nodroÅ¡inājuma piemÄ"roÅ¡anu un atcelÅ¡anu, vÄ"rtÄ"t gan prasÄ«tāja, gan atbildÄ"tāja argumentāciju. Vienlaikus norādÄ«ts, ka problÄ"mas bÅ«tÄ«ba slÄ"pjas tajā, ka tiesu praksÄ" ir izplatÄ«jusies tendence pieteikumu par prasÄ«bas nodroÅ¡inājuma piemÄ"roÅ¡anu un atcelÅ¡anu skatÄ«t Å¡auri, nedodot vienlÄ«dzÄ«gas iespÄ"jas savas pozÄ«cijas aizstāvÄ"Å¡anā arÄ« atbildÄ"tājam, proti, ignorÄ"jot atbildÄ"tāja tiesÄ«bas tikt uzklausÄ«tam, kas ir pretrunā ar SatversmÄ" nostiprinātām tiesÄ«bām uz taisnÄ«gu tiesu.

"Å ajā situācijā ir steidzami nepiecieÅ¡ams pilnveidot gan Civillikuma normas, gan procesuālo regulÄ"jumu, raugoties no valsts tautsaimniecÄ«bas interesÄ"m, proti, negatÄ«vās ietekmes uz valsts budžetu, nodarbinātÄ«bu un eksportspÄ"ju, ko var radÄ«t ļaunprātÄ«gas manipulācijas ar Å¡obrÄ«d spÄ"kā esoÅ¡o tiesisko regulÄ"jumu. MÄ"s uzskatām, ka Å¡ajā gadÄ«jumā runa ir ne tikai par Latvijas nodokļu maksātāju un darba devÄ"ju intereÅ¡u aizsardzÄ«bu. Runa ir par to, ka Å¡is un lÄ«dzÄ«gi gadÄ«jumi ir veidojuÅ¡i un turpina veidot priekÅ¡statu par Latviju kā riska zonu uzņÄ"mÄ"jdarbÄ«bai un kapitālieguldÄ«jumiem, mazinot uzticÄ"Å¡anos valsts varas rÄ«cÄ«bspÄ"jai un taisnÄ«gumam," skaidro Gulbis.

26 Latvijas tautsaimniecÄ«bai nozÄ«mÄ«gi uzņÄ"mumi, tostarp Laima un Staburadze, vÄ"rÅ¡as pie valsts atbildÄ«gajām amatpersonām - Saeimas priekÅ¡sÄ"dÄ"tājas Solvitas Ä€boltiņas (V), Saeimā pārstāvÄ"to politisko partiju - VienotÄ«bas, Saskaņas centra, Visu Latvijai!-TÄ"vzemei un brÄ«vÄ«bai/LNNK, Reformu partijas un Zaļo un zemnieku savienÄ«bas - frakcijām, kā arÄ« Saeimas TautsaimniecÄ«bas, agrārās, vides un reÄ£ionālās politikas komisijas un Saeimas Juridiskās komisijas vadÄ«tājiem.

Kā ziņots, RÄ«gas pilsÄ"tas Vidzemes priekÅ¡pilsÄ"tas tiesā pārsÅ«dzÄ"ts lÄ"mums, ar kuru netika atcelts kontu apÄ·Ä«lājums koncernam Nordic Partners Limited, kurā iekļauti arÄ« SIA NP Foods grupas uzņÄ"mumi, tostarp AS Laima.

Kā aÄ£entÅ«ru LETA informÄ"ja tiesas priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja palÄ«dze Oksana Hvostova, blakus sÅ«dzÄ«ba par Å¡o lÄ"mumu tika iesniegta 18.jÅ«lijā, tomÄ"r vÄ"l nav bijis lÄ"muma par tās pieņemÅ¡anu vai atteikumu to darÄ«t, jo tiesnese atrodas atvaļinājumā.

Savukārt RÄ«gas apgabaltiesa augustā izskatÄ«s pieteicÄ"ja sÅ«dzÄ«bu par to, ka prasÄ«bas nodroÅ¡inājums apmierināts tikai daļÄ"ji.

LETA jau ziņoja, ka patlaban tiesiskā ceļā tiek risināts civiltiesisks strÄ«ds starp Daumantu VÄ«tolu un Menard Port LLC par kopÄ«paÅ¡umā esoÅ¡ajam uzņÄ"mumam NP Business Centre nodarÄ«to zaudÄ"jumu piedziņu. TiesvedÄ«bā, kurā iesaistÄ«ta arÄ« Laima un citi NP Foods grupas uzņÄ"mumi, prasÄ«tāja MenardPort LLC vÄ"las no koncerna Nordic Partners Limited piedzÄ«t nodarÄ«tos zaudÄ"jumus 5,3 miljonu eiro apmÄ"rā.

IepriekÅ¡ arÄ« vÄ"stÄ«ts, ka zvÄ"rināta advokāta MiÄ·elsona dzÄ«vesbiedres Janas MiÄ·elsones uzņÄ"mums Menard Port LLC ir vÄ"rsies Valsts policijā (VP) ar iesniegumu, kurā lÅ«gts sākt kriminālprocesu par iespÄ"jamu krāpÅ¡anu pret koncerna Nordic Partners Limited Ä«paÅ¡nieku Daumantu VÄ«tolu un amatpersonām - Solvitu PÄ"tersoni un Ivo Luku-Indānu. Ar tādu paÅ¡u iesniegumu uzņÄ"mums Menard Port LLC ir vÄ"rsies arÄ« Ä¢enerālprokuratÅ«rā.

VP Ekonomisko noziegumu apkaroÅ¡anas pārvalde ir saņÄ"musi Menard Port LLC iesniegumu ar lÅ«gumu sākt kriminālprocesu, aÄ£entÅ«rai LETA apstiprināja VP sabiedrisko attiecÄ«bu speciālists Toms Sadovskis. Policija iesniegumu izvÄ"rtÄ"s, un, iespÄ"jams, tas tiks pievienots nupat sāktajam kriminālprocesam saistÄ«bā ar advokāta MiÄ·elsona un citu ar viņu saistÄ«to personu vÄ"rÅ¡anos pret NP Foods un vÄ"l citiem 24 Latvijas uzņÄ"mumiem, savā darbÄ«bā izmantojot metodes, kurām ir reiderisma pazÄ«mes.