Lejiņš: Vai rīkojamies savās nacionālajās un ES interesēs?

Daudzus stratÄ"Ä£iskus un nozÄ«mÄ«gus iepirkumus Latvijā pavada aizdomu Ä"na. Bieži aizdomas saistÄ«tas ar iespÄ"jamo korupciju, kas vairākos lielos iepirkumos apstiprinājusies vietÄ"jās vai starptautiskās izmeklÄ"Å¡anās. TomÄ"r Å¡odien nākuÅ¡as klāt bažas par to, no kuras valsts un kādai varai uzticÄ«gs ir iepirkumu konkursu uzvarÄ"tājs. Satraukumu rada tas, ka mÄ"s ar savu naudu atbalstām uzņÄ"mumus, kas pietuvināti Kremļa nedemokrātiskajam režīmam - tādÄ"jādi paÅ¡iem netieÅ¡i finansÄ"jot mums naidÄ«gu varu, tās melÄ«go propagandu un bruņoÅ¡anos.

Citām ES valstÄ«m mÄ"s nekautrÄ"jamies norādÄ«t, ka jāpastiprina sankcijas pret Krieviju. AktÄ«vi iestājamies pret ES valstu iesaisti gāzes vada „Dienvidu straume” bÅ«vniecÄ«bā, ko faktiski ir izdevies iesaldÄ"t. Tāpat nevÄ"lamies, ka Francija mÅ«su austrumu kaimiņam nodod Mistral kuÄ£us. Bet vai paÅ¡i esam paveikuÅ¡i visu, lai mÅ«su rÄ«cÄ«ba bÅ«tu atbilstoÅ¡a nacionālajām un ES interesÄ"m?

VÄ"l nesen uzņÄ"mums Power Machines OJSC ieguva tiesÄ«bas piedalÄ«ties Latvijas HES rekonstrukcijās. AizvadÄ«tā gada nogalÄ" tas tika izraudzÄ«ts par Pļaviņu HES rekonstruÄ"tāju un nesen arÄ« par Ķeguma HES-2 hidroagregātu atjaunotāju. Abu lÄ«gumu kopsumma ir 78,05 miljoni eiro. Publiski pieejamā informācija liecina, ka konkursos uzvarÄ"juÅ¡ais uzņÄ"mums pilnÄ«bā pieder Highstat Limited, savukārt Å¡Ä« Kiprā reÄ£istrÄ"tā uzņÄ"muma kontrolpaketes Ä«paÅ¡nieks ir Krievijas miljardieris Aleksejs MordaÅ¡ovs - lielākais Severstaļ akcionārs. MordaÅ¡ovs tiek uzskatÄ«ts par Kremlim lojālu uzņÄ"mÄ"ju. Vai situāciju, kad ne vien energoresursus iepÄ"rkam no austrumu kaimiņa, bet arÄ« mÅ«su stratÄ"Ä£isko objektu attÄ«stÄ«bu uzticam tam, varam saukt par valstisku domāšanu?

Lai šādas situācijas nākotnÄ" nepieļautu, ir jāmeklÄ" labāki risinājumi, kā mainÄ«t iepirkumu procedÅ«ru. Jau daudzreiz ir kritizÄ"ts zemākās cenas princips, kas teju vienmÄ"r ir izÅ¡Ä·iroÅ¡ais Latvijā. Ne vienu reizi vien esam pārliecinājuÅ¡ies, ka zemākā cena nenozÄ«mÄ" kvalitāti un valstij ilgtermiņā izdevÄ«gāko risinājumu. IespÄ"jams, viens no kritÄ"rijiem stratÄ"Ä£iskos un lielos iepirkumos varÄ"tu bÅ«t tas, ka konkursā var piedalÄ«ties tikai ES uzņÄ"mumi? Galu galā, ES valstis ir mÅ«su galvenie ekonomiskie partneri, un lielos iepirkumus teju vienmÄ"r daļÄ"ji finansÄ" no ES kopÄ"jās naudas.

Savukārt, korupcijas risku mazināšanai ir nepiecieÅ¡ams attÄ«stÄ«t ES lÄ«meņa uzraugošās droÅ¡Ä«bas institÅ«cijas, kas stingrāk pārraudzÄ«tu, lai ES budžeta lÄ«dzekļi tiktu izlietoti godÄ«gi. Viens no iemesliem, kādÄ"ļ iepriekÅ¡ minÄ"tajā konkursā par HES rekonstrukciju uzvarÄ"ja Krievijas uzņÄ"mums, ir tas, ka no dalÄ«bas konkursā tika izslÄ"gts uzņÄ"mums Alstom Hydro France. IzslÄ"gÅ¡anas iemesls tika skaidrots ar to, ka ar Alstom Hydro France saistÄ«ts uzņÄ"mums bijis saistÄ«ts ar Pļaviņu HES ceturtā, piektā un septÄ«tā hidroagregāta rekonstrukciju - projektu, ar ko saistÄ«ta tā sauktā Latvenergo amatpersonu kukuļdoÅ¡anas lieta. Å im iespÄ"jamajam kukuļdoÅ¡anas gadÄ«jumam, tāpat kā ar RÄ«gas domi saistÄ«tajai Daimler lietai, mÅ«su izmeklÄ"tājiem izdevās nākt uz pÄ"dām, tikai pateicoties starptautiskai izmeklÄ"Å¡anai un citu valstu droÅ¡Ä«bas iestāžu darbam.

Tas tikai parāda to, ka Å¡odien korupcijai un negodÄ«gai rÄ«cÄ«bai nacionālo valstu robežas vairs nav nekāds Å¡Ä·Ä"rslis. TādÄ"ļ arÄ« tās izskaudÄ"jiem un apkarotājiem jārÄ«kojas pārnacionāli. TieÅ¡i Å¡obrÄ«d ES ir aktuāls jautājums par savienÄ«bas lÄ«meņa prokuratÅ«ras izveidi, kas bÅ«tu nozÄ«mÄ«gs solis cīņā ar korupciju. Šādā prokuratÅ«rā arÄ« Latvija lÄ«dzÄ«gi kā citas ES valstis tiktu pārstāvÄ"ta ar vienu prokuroru un dotu savu ieguldÄ«jumu. Pirms dažām dienām Saeimā tieÅ¡i par Å¡o jautājumu norisinājās Latvijas krimināltiesÄ«bu aizsardzÄ«bas iestāžu pārstāvju debates, kuras vadÄ«ju es kā Saeimas Eiropas lietu komisijas priekÅ¡sÄ"dÄ"tājas biedrs - uzņemot svarÄ«gu viesi, Eiropas SavienÄ«bas AÄ£entÅ«ras krimināltiesiskajai sadarbÄ«bai (Eurojust) prezidenti MiÅ¡elu Koninsku (Michele Coninsx). Ceru, ka Å¡ajā jautājumā Latvija gÅ«s panākumus nākamgad kā ES prezidÄ"jošā valsts.

Manuprāt, tie ir divi aspekti, kam ļoti svarÄ«gi pievÄ"rst Ä«paÅ¡u uzmanÄ«bu, lai mÄ"s ar savu rÄ«cÄ«bu atbalstÄ«tu savas nacionālās intereses un nodroÅ¡inātu godÄ«gu nodokļu maksātāju naudas izlietoÅ¡anu.