Dombrovskis: Sliktākajā gadījumā sankciju ietekmē Latvijas IKP kristos par 10%

Vispesimistiskākajā gadÄ«jumā Eiropas - ASV un Krievijas savstarpÄ"jo sankciju iespaidā Latvijas iekÅ¡zemes kopprodukts (IKP) saruktu pat par 10%, ceturtdienas rÄ«tā intervijā Latvijas TelevÄ«zijas raidÄ«jumā RÄ«ta Panorāma sacÄ«ja ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija).

Sankcijām turpinoties un padziļinoties, efekti uz Baltijas reÄ£ionu paredzami "diezgan postoÅ¡i", taču tas nenozÄ«mÄ"jot, ka Latvijā sagaidāma skarbās 2009.gada dižķibeles situācijas atkārtoÅ¡anās, uzsvÄ"ra ministrs. Toreiz Latvijas IKP saruka par apmÄ"ram 18%.

Šā gada laikā eksports no Latvijas uz Krieviju sarucis par apmÄ"ram 17-18%. Vislielāko iespaidu tas atstāj uz tranzÄ«tu un pārtikas rÅ«pniecÄ«bu, teica Dombrovskis.

Savukārt ārlietu ministrs Edgars RinkÄ"vičs (VienotÄ«ba) RÄ«ta Panorāmā uzsvÄ"ra, ka, nepastiprinot sankcijas pret Krieviju un sākoties pilna mÄ"roga karam Ukrainā, reÄ£ionālā ekonomika varÄ"tu ciest vÄ"l vairāk. RinkÄ"vičs ir pārliecināts, ka runas par ietekmi uz Latvijas ekonomiku ir pārspÄ«lÄ"tas.

Viņaprāt, Krievija publiski uzstājas bravÅ«rÄ«gi, sakot, ka tai noteiktās sankcijas smagāk skarÅ¡ot paÅ¡u Eiropas SavienÄ«bu. Krievijas mediji nedrÄ«kstot publiski kritizÄ"t Kremļa lÄ"mumus, tāpÄ"c arÄ« izskan šādi Krieviju saudzÄ"joÅ¡i viedokļi, klāstÄ«ja RinkÄ"vičs.

Jau vÄ"stÄ«ts, ka ceturtdien stājas spÄ"kā Eiropas un ASV noteiktās ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, kas paredz, ka ES Krievijas valstij piederoÅ¡ajām bankām un uzņÄ"mumiem liegs pieeju Eiropas finanÅ¡u tirgum. Tāpat ES dalÄ«bvalstis nevarÄ"s pārdot ieročus un militāro aprÄ«kojumu Maskavai. Tas gan, visticamāk, neattieksies uz spÄ"kā esoÅ¡ajiem lÄ«gumiem, tādÄ"ļ Francijai nebÅ«s liegts pārdot Krievijai divus helikopteru bāzes kuÄ£us Mistral.

Sankcijas attieksies arī uz dubultā pielietojamu preču un augsto tehnoloģiju, tostarp naftas ieguves tehnoloģiju, pārdošanu Krievijai.

Savukārt Baltais nams solīja, ka gadījumā, ja ES apstiprinās ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, arī Vašingtona nāks klajā ar papildu sankcijām.

Papildināts ar ārlietu ministra Edgara RinkÄ"viča teikto