Kuriozs VSAA: Māte pēc 14 gadiem atceras par ģimenes valsts pabalstu

Valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas aÄ£entÅ«rā (VSAA) vÄ"rsusies māte, kura pÄ"c bÄ"rna audzināšanas 14 gadus attapusies, ka pastāv Ä£imenes valsts pabalsts.

Kā aÄ£entÅ«rai LETA pastāstÄ«ja VSAA pārstāve Iveta Daine, aÄ£entÅ«ra neveic uzskaiti par cilvÄ"kiem, kuri laikus nepieprasa pabalstus, un arÄ« nepÄ"ta, kādÄ"ļ viņi tā rÄ«kojas, tomÄ"r šādi gadÄ«jumi ir. Iemesli esot ļoti individuāli. IepriekÅ¡minÄ"to gadÄ«jumu viņa raksturo kā vienu no "kuriozākajiem" aÄ£entÅ«rā.

VSAA klientu apkalpoÅ¡anas nodaļu pārstāvji stāsta, ka savulaik visbiežāk pabalsta pieprasÄ«Å¡anu nokavÄ"juÅ¡as māmiņas - viņas laikus nav iesnieguÅ¡as pieprasÄ«jumu Ä£imenes valsts pabalstam. TomÄ"r jau kādu laiku šādu gadÄ«jumu nav bijis, jo VSAA lÅ«dz iesniegumu pabalstam uzrakstÄ«t, tiklÄ«dz bÄ"rns ir piedzimis.

Patlaban likums nosaka, ka valsts sociālais pabalsts ir pieprasāms gada laikā no tiesÄ«bu raÅ¡anās dienas, bet, ja Å¡is termiņš ir pārsniegts, piemÄ"ram, persona nogaidÄ«jusi divus gadus, pirms pieprasÄ«jusi pabalstu, tad to izmaksā tikai par iepriekÅ¡Ä"jiem 12 mÄ"neÅ¡iem, skaitot no pabalsta pieprasÄ«Å¡anas dienas.

Jau vÄ"stÄ«ts, ka valdÄ«ba ir atbalstÄ«jusi grozÄ«jumus Valsts sociālo pabalstu likumā, kas paredz noteikt, ka no 2016.gada 1.janvāra abi iepriekÅ¡minÄ"tie 12 mÄ"neÅ¡u termiņi tiks samazināti lÄ«dz seÅ¡iem mÄ"neÅ¡iem. Izmaiņas vÄ"l jāpieņem Saeimā.

Pabalstu pieÅ¡Ä·ir par katru Ä£imenÄ" audzināmo bÄ"rnu no viņa viena gada vecuma sasniegÅ¡anas dienas lÄ«dz 15 gadu vecumam, liecina VSAA interneta vietnÄ" pieejamā informācija.

Ja bÄ"rns pÄ"c 15 gadu vecuma sasniegÅ¡anas turpina mācÄ«ties vispārÄ"jās vai profesionālās izglÄ«tÄ«bas iestādÄ" un nesaņem stipendiju, tad pabalstu turpina maksāt lÄ«dz 19 gadu vecumam (ja jaunietis/-te nav stājies laulÄ«bā).

No 2009.gada 1.jÅ«lija lÄ«dz 2014.gada 31.decembrim pabalsts tiek pieÅ¡Ä·irts un izmaksāts 11,38 euro apmÄ"rā mÄ"nesÄ« par katru bÄ"rnu.