Šogad pensijām indeksēs vienādu daļu - 285 eiro

Saeima Å¡odien galÄ«gajā lasÄ«jumā pieņÄ"ma grozÄ«jumus likumā Par valsts pensijām, kas paredz Å¡ogad 1.oktobrÄ« pensijām indeksÄ"t vienādu daļu - 285 eiro. Indeksācijā tiks ņemts vÄ"rā faktiskais patÄ"riņa cenu indekss un 25% no apdroÅ¡ināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem.

NeatkarÄ«gi no apmÄ"ra pensijas tiks indeksÄ"tas politiski represÄ"tajām personām, 1.grupas invalÄ«diem un ÄŒernobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidÄ"tājiem.

Likuma izmaiņas paredz no šā gada oktobra ieviest jaunu kārtÄ«bu pensiju indeksācijai. Turpmāk indeksāciju piemÄ"ros noteiktai pensijas daļai, ņemot vÄ"rā gan patÄ"riņa cenu indeksu, gan arÄ« daļu no apdroÅ¡ināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem.

Pensijas oktobrÄ« tiks pārskatÄ«tas ne tikai vecuma pensijas saņÄ"mÄ"jiem, bet arÄ« personām, kuras saņem invaliditātes pensiju, apgādnieka zaudÄ"juma pensiju vai izdienas pensiju.

Turpmāk indeksÄ"s tās pensijas vai to daļas, kas nepārsniedz 50% no iepriekÅ¡Ä"jā kalendārā gada vidÄ"jās apdroÅ¡ināšanas iemaksu algas valstÄ«, ņemot vÄ"rā faktisko patÄ"riņa cenu indeksu un 25% no apdroÅ¡ināšanas iemaksu algas indeksa. Šāda pieeja nodroÅ¡inās to, ka personām ar nelielām pensijām ieguvums no indeksācijas bÅ«s nozÄ«mÄ«gāks, nekā pensionāriem ar salÄ«dzinoÅ¡i lielām pensijām, uzsver likumprojekta autori LabklājÄ«bas ministrijā.

Tāpat Saeima atbalstÄ«ja priekÅ¡likumu, kas paredz iespÄ"ju pensijas stāžā ieskaitÄ«t padomju armijā nodienÄ"to laiku Latvijas pilsoņiem - virsdienesta karavÄ«riem un dienesta virsniekiem, kuri atteikuÅ¡ies no citas valsts pensijas. Å Ä« norma attiecas tikai uz dažiem desmitiem cilvÄ"ku, bet ir ļoti svarÄ«gs žests un morāls parāds pret mÅ«su pilsoņiem, kuri pirms divdesmit gadiem izÅ¡Ä·Ä«rās pamest PSRS armiju, atteicās no kaimiņvalsts militārpersonu pensijas un turpināja darbu Latvijas bruņotajos spÄ"kos, skaidroja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja Aija Barča (ZZS).

Savukārt pensijas nepārskatÄ«s, ja kopÄ"jais faktisko patÄ"riņa cenu un iemaksu algas indekss bÅ«s mazāks par viens. Tāpat paredzÄ"ts, ka iemaksu algas indeksa noteikÅ¡anai piemÄ"ros 15%, ja apdroÅ¡ināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procenti bÅ«s lielāki par 15%. Ja pensijas pārskatÄ«Å¡anai kārtÄ"jā gadā aprÄ"Ä·inātā pensija bÅ«s mazāka par iepriekÅ¡Ä"jā gadā pārskatÄ«Å¡anai noteikto pensijas apmÄ"ru, pensiju indeksÄ"s lÄ«dz iepriekÅ¡Ä"jā gada noteiktajam pensijas apmÄ"ram.

KārtÄ«bu, kādā tiks noteikts valsts pensiju indeksācijā piemÄ"rojamā faktiskā patÄ"riņa cenu indekss un iemaksu algas indekss, noteikts Ministru kabinets.

IepriekÅ¡ pensijas indeksÄ"ja 2013.gada 1.septembrÄ«, pensijām, kas nepārsniedza 200 latus, piemÄ"rojot indeksu 1,04.

Tāpat deputāti Å¡odien otrajā lasÄ«jumā kā steidzamus pieņÄ"ma grozÄ«jumus likumā "Par obligāto sociālo apdroÅ¡ināšanu pret nelaimes gadÄ«jumiem darbā un arodslimÄ«bām", kas paredz plānoto pensiju indeksāciju attiecināt arÄ« uz atlÄ«dzÄ«bu par darbspÄ"ju zaudÄ"jumu un atlÄ«dzÄ«bu par apgādnieka zaudÄ"jumu.

Kā ziņots, Fiskālās disciplÄ«nas padome norādÄ«ja uz iespÄ"jamu fiskālās disciplÄ«nas pārkāpumu saistÄ«bā ar plānotājiem likuma grozÄ«jumiem par pensiju indeksāciju un rekomendÄ" sagatavot un pieņemt priekÅ¡likumus izdevumu pieauguma kompensācijai. Komisija nolÄ"ma likuma grozÄ«jumu virzÄ«bu neaizkavÄ"t, bet vÄ"rsties pie valdÄ«bas vadÄ«tājas ar lÅ«gumu rast kompensācijas mehānismu un skaidrot, uz kā rÄ"Ä·ina plānoti lÄ«dzekļi pensiju pieaugumam.