Pavasarī mostas velozagļi

SamÄ"rā siltais pavasaris pamudinājis velosipÄ"distus agrāk izbraukt ielās, bet vienlaikus aktivizÄ"juÅ¡ies arÄ« velozagļi. Par to liecina gan apdroÅ¡inātāju, gan policistu novÄ"rojumi. PiemÄ"ram, apdroÅ¡ināšanas sabiedrÄ«baBalta vÄ"sta, ka Å¡ogad lÄ«dz aprÄ«lim saņÄ"musi jau piecpadsmit pieteikumu par velosipÄ"du zādzÄ«bām, kamÄ"r pÄ"rn Å¡ajā laikā bijuÅ¡i tikai trÄ«s pieteikumi, pirmdien vÄ"sta laikraksts Diena.

Zagļi darbojas dažādi. Ir velosipÄ"du Ä«paÅ¡nieki, kuri paÅ¡i atzÄ«st, ka lietojuÅ¡i sliktu slÄ"dzeni. Taču, piemÄ"ram, kāda rÄ«dziniece Dienai stāsta, ka pieslÄ"gusi divriteni kāpņutelpā ar "kārtÄ«gu Ä·Ä"di" un garnadži sākumā paņÄ"muÅ¡i tikai sÄ"dekli. VÄ"lāk no citas vietas gan nozagts arÄ« pats velosipÄ"ds, kaut arÄ« jauns sÄ"deklis tam vÄ"l nebija uzlikts.

ApdroÅ¡inātāju dati liecina, ka populārākā zādzÄ«bu vieta pÄ"rn bijusi mājokļa apkaime (kāpņu telpa, pagalms, dārzs u. c.), kurā notikuÅ¡as 46% zādzÄ«bu. Savukārt 31% gadÄ«jumu zagļi velosipÄ"dus piesavinājuÅ¡ies publiskās vietās, piemÄ"ram, pie veikala, bibliotÄ"kas, naktskluba u. c. 23% gadÄ«jumu garnadži velosipÄ"du nozaguÅ¡i no saimniecÄ«bas Ä"kām - Å¡Ä·Å«nÄ«Å¡iem, pagrabiem u. c. LÄ«dzÄ«gi vÄ"rojumi ir arÄ« Valsts policijai (VP). VÄ"rtÄ"jot tendences RÄ«gas reÄ£ionā, VP pārstāve Ance RozÄ«te stāsta, ka zagti tiek gan nepieslÄ"gti, gan bieži vien ar nekvalitatÄ«vām slÄ"dzenÄ"m pieslÄ"gti divriteņi. Turklāt zog ne tikai brÄ«vas piekļuves vietās - notiek arÄ« ielauÅ¡anās. TāpÄ"c ieteicams saslÄ"gt divriteni, pat ja tas atrodas slÄ"gtā telpā. VP pagaidām apkopoti dati tikai par šā gada janvāri un februāri, kad RÄ«gas reÄ£ionā notikuÅ¡as 99 divriteņu zādzÄ«bas, taču RozÄ«te atzÄ«st - martā Å¡is skaitlis krietni pieaudzis.

Daudzviet RÄ«gā izvietotas videonovÄ"roÅ¡anas kameras, un, pateicoties tām, vairākus zagļus izdevies notvert, stāsta RÄ«gas paÅ¡valdÄ«bas policijas pārstāve Inese Krieviņa. TomÄ"r nav tā, ka kameras atrastos tieÅ¡i pie konkrÄ"tām velonovietnÄ"m. "Kabatzagļi gan pazÅ«d no vietām, kurās ir videonovÄ"roÅ¡anas kameras, un mÄ"s Å¡o vietu sarakstu publicÄ"jam tieÅ¡i tāpÄ"c, lai visi to zina. Par velosipÄ"du zagļiem to nepārprotami apgalvot nevar," atzinusi Krieviņa.

Gan apdroÅ¡inātāji, gan policisti ir vienisprātis, ka velosipÄ"dam jābÅ«t aprÄ«kotam ar kvalitatÄ«vu slÄ"dzeni. Viedokļi par drošāko velosipÄ"da saslÄ"gu mÄ"dz bÅ«t atÅ¡Ä·irÄ«gi, tomÄ"r no veikalos pieejamajām visdrošākā ir izturÄ«ga un masÄ«va U-veida slÄ"dzene. To ieteicams novietot pÄ"c iespÄ"jas tuvāk zemei, ar atslÄ"gas caurumu uz leju, lai zaglim bÅ«tu grÅ«tāk atmÅ«Ä·Ä"t. Divriteni nedrÄ«kst pieslÄ"gt pie maziem kokiem, stabiem, stiepļu sÄ"tām vai žoga - tos zaglis var viegli nolauzt vai nozāģÄ"t. Tiek arÄ« ieteikts noņemt divriteņa firmas zÄ«mes, lai zagļiem nebÅ«tu kārdinājuma zagt dārgu braucamrÄ«ku. Tāpat ieteicams noņemt vÄ"rtÄ«gākās detaļas - lampiņas, velodatoru, lukturi, sÅ«kni. Lai nenozagtu velosipÄ"da sÄ"dekli vai riteņus, to piestiprināšanai iesaka izmantot skrÅ«ves, nevis ekscentru savienojumus.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 14.aprīļa, avÄ«zÄ" Diena!Â