RTU profesore: Energoneatkarība ir mūsu pašu rokās

Valsts Prezidents Dr. Kārlis Ulmanis savā vÄ"sturiskajā runā 1940,gada 17.jÅ«nija vakarā teica: "MÅ«su zemÄ" kopÅ¡ Å¡Ä« rÄ«ta ienāk padomju karaspÄ"ks. Tas notiek ar valdÄ«bas ziņu un piekriÅ¡anu. … iesim uz priekÅ¡u un veiksim savu darbu. Es palikÅ¡u savā vietā, jÅ«s palieciet savās."

Gribu vilkt paralÄ"les ar Å¡odienu un jautāt vai vÄ"sture atkārtojas? Noteikti nÄ"! Esam kļuvuÅ¡i gudrāki un otru reizi tādā pašā formā tas nenotiks. TomÄ"r priekÅ¡darbi ir veikti. Esam uzsÄ"dināti uz legālās dabas gāzes narkotikas un tam sagatavojuÅ¡i visu nepiecieÅ¡amo likumdoÅ¡anas bāzi, lai nekas netiktu mainÄ«ts.

Katrs zina, ka dabas gāzes megavatstunda maksā 2,5 - 3 reizes vairāk nekā biomasas megavatstunda un enerÄ£Ä"tikas sektors tiek raustÄ«ts pÄ"c pilnas GAZPROM programmas: ir brīži, kad dabas gāzes cena tiek samazināta (jo tādÄ"jādi tiek dota cerÄ«ba, ka nekas nav jāmaina nākotnÄ", lai pārietu uz lÄ"tāku kurināmo) vai palielināta (ja kļūstam nepaklausÄ«gi Krievijai).

VÄ"l vairāk. Latvijas Ministru kabinets ir izveidojis speciālu atbalsta politiku dabas gāzes un citu fosilo kurināmo lietotāju atbalstam un ar masu mediju palÄ«dzÄ«bu ir radÄ«ts priekÅ¡stats par dārgo zaļo enerÄ£iju. GandrÄ«z visi cilvÄ"ki Latvijā zina, ka zaļā elektroenerÄ£ija ir dārga, bet nezina, ka faktiski tā ir sarkanā elektroenerÄ£ija vārda tiešā un pārnestā nozÄ«mÄ". Tā ir maksa par elektroenerÄ£iju, kas saražota, izmantojot dārgo Krievijas dabas gāzi! 

Å obrÄ«d precÄ«zi ir izkristalizÄ"jies tas, kas mÅ«s sagaida. NevajadzÄ"tu cerÄ"t, ka netiks celta dabas gāze cena, ja neklausÄ«sim lielajam kaimiņam. Atliek tikai atbildÄ"t uz jautājumu: vai gribam bÅ«t neatkarÄ«gi. 

Ja jā, tad Ä·eramies pie darba. Atsakāmies no dabas gāzes centralizÄ"tajā siltumapgādÄ". Tas ir arÄ« ekonomiski izdevÄ«gi valstij, jo 1 miljons Eiro, kas Å¡obrÄ«d tiek pārskaitÄ«ts katru dienu uz Krieviju, paliktu Latvijā. BÅ«s jaunas darba vietas kurināmā sagādei, iekārtu darbināšanai un apkalpoÅ¡anai. CilvÄ"kiem bÅ«s darbs. SiltumenerÄ£ijas tarifs pazemināsies.

Ir vairāki iemesli kāpÄ"c paÅ¡valdÄ«bas nepieprasa dabas gāzes nomaiņu savās katlu mājās. Viens ir ilgas pÄ"c Eiropas naudām, bet otrs - emocionāls. Ja jau valstij nevajag un Sabiedrisko Pakalpojumu regulators apstiprina augstos tarifus (dažās paÅ¡valdÄ«bās tie ir pusotru reizi augstāki), tad kāpÄ"c gan paÅ¡valdÄ«bai vajadzÄ"tu uztraukties. 

NepiecieÅ¡amÄ«ba pÄ"c Eiropas naudām nav tik liela, kā tā izskatās paÅ¡valdÄ«bu vadÄ«tāju acÄ«s. Jautājums ir tikai viens, cik ilgā laikā dabas gāzes katla nomaiņa atmaksāsies ar un bez Eiropas naudu. Pieredze rāda, ka kredÄ«ts bÅ«tu jāņem uz 2 vai 3 gadiem ilgāku laika periodu. Nelielais atmaksāšanas laiks ir saistÄ«ts ar to, ka cenu starpÄ«ba starp dabas gāzi un enerÄ£Ä"tisko koksni ir aptuveni 30 Eiro par vienu megavatstundu. Ja katlu mājā saražo 10 tÅ«kstoÅ¡us megavatstundu, tad katru gadu tiek iegÅ«ti 300 tÅ«kstoÅ¡i Eiro, ar kuriem iespÄ"jams atmaksāt kredÄ«tu un papildus izmaksas darbināšanai.

Jau tagad dzirdu "gāzÄ"tāju" ruporus kliedzam par tuksnesi Latvijā, par to, ka nepietiks biomasa, ka Ziemeļvalstis pārpirks mÅ«su Å¡Ä·eldu un granulas. Tas viss jau ir bijis un nekas tāds nenotiek, jo celmi vÄ"l joprojām pÅ«st mežos un neviens tos ārā nevelk. Ja Zviedrijā tas ir lÄ«dzvÄ"rtÄ«gs kurināmais, bet pie mums to neizmanto, tad tas nozÄ«mÄ", ka mums ir daudz par daudz vÄ"l kurināmā, ko var paņemt , viegli pastaigājoties pa mežu.

Secinājums ir viens. Lai mÄ"s visi paliktu savās vietās, Ministru Kabinetam ir steidzami jāgroza likumdoÅ¡ana valsts neatkarÄ«bas nodroÅ¡ināšanai , nomainot subsÄ«diju adresātus (atceļot gandrÄ«z 200 miljonu subsÄ«dijas fosilajiem importÄ"tajiem kurināmajiem gadā un meklÄ"jot atbalsta formas vietÄ"jo energoresursu izmantoÅ¡anai) un paÅ¡valdÄ«bām ir pienācis pÄ"dÄ"jais brÄ«dis sākt domāt par siltumenerÄ£ijas lietotājiem un valsts neatkarÄ«bu.