Meļņiks: Pamodināt valdību rīcībai

Valmieras stikla Å¡Ä·iedras valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs intervijā laikrakstam Diena nule atklājis, ka turpmākās investÄ«cijas ražoÅ¡anas attÄ«stÄ«bā plānotas vairs ne Latvijā, bet ASV. Iemesls - pie mums pārlieku augstās energoresursu cenas. Ja konkrÄ"tais uzņÄ"mums bÅ«tu vienÄ«gais, kas saskāries ar Å¡o problÄ"mu, varÄ"tu domāt, ka Å¡is tāds atseviÅ¡Ä·s gadÄ«jums, taču tā tas nav.

Izmisumu par energoresursu dārdzÄ«bu ražoÅ¡anas uzņÄ"mumu vadÄ«tāji pauž nemitÄ«gi. Kā uz to reaÄ£Ä" mÅ«su politiÄ·i? Nekā! Esot objektÄ«vi apstākļi, atkarÄ«ba no viena piegādātāja, starpsavienojumu trÅ«kums, pārāk mazs vai pārāk liels (kā nu kuram ekonomikas ministram konkrÄ"tā brÄ«dÄ« labpatÄ«kas domāt) paÅ¡u ražotās enerÄ£ijas Ä«patsvars utt. Atrunas nekā nedarÄ«Å¡anai un vainas novelÅ¡anai no saviem pleciem vienmÄ"r atrod.

Bet jau pieminÄ"tā uzņÄ"muma, kas ir viens no vadoÅ¡ajiem un modernākajiem savā jomā Eiropā, vadÄ«tājs šādas atrunas acÄ«mredzot jau atklausÄ«jies. Viņš tiešā tekstā saka: elektroenerÄ£ijas tirgus regulÄ"Å¡ana ir Latvijas atbildÄ«go institÅ«ciju rokās, Latvijai neviens neko neuzspiež, netraucÄ", neliek iet nepareizā virzienā, taču pagaidām par ražoÅ¡anu absolÅ«ti nav domāts.

PÄ"c tik smagām apsÅ«dzÄ«bām valdÄ«bai vai vismaz ekonomikas ministram bÅ«tu jāatkāpjas. Nekas tāds nenotiek. Ierasts, ka saÅ¡utuma vilnis paiet, izlādÄ"tās emocijas noplok, var tādā pašā rāmā neko nedarÄ«Å¡anas garā dzÄ«vot tālāk. Vismaz lÄ«dz kārtÄ"jām vÄ"lÄ"Å¡anām.

Jo neko nesolÄ«t, ne par ko necÄ«nÄ«ties politikā ir drošāk. TieÅ¡i pÄ"c Å¡Ä« principa vadÄ«jās Dombrovska valdÄ«bas, vien mazinot izmaksas un apkarojot konkurentus, un tos paÅ¡us spÄ"les noteikumus ievÄ"ro arÄ« Straujuma. Kontrastam - Å lesers reiz izrunājās par 50 tÅ«kstoÅ¡iem jaunu darbvietu, viņam to lÄ«dz kapa malai pieminÄ"s; RepÅ¡e piedāvā pārņemt citu valstu pieredzi, viņu pielÄ«dzina marsietim...

TikmÄ"r tirgus visu "saregulÄ"" stihiski - rÅ«pnieciskā ražoÅ¡ana neattÄ«stās, plaukst tikai tirdzniecÄ«ba, nevis radot produktu ar augstu pievienoto vÄ"rtÄ«bu, bet gan izslaucot naudu no valsts. Priecājamies par mazumtirdzniecÄ«bas rādÄ«tāju dinamiku, kas rādot dzÄ«ves lÄ«meņa kāpumu, taču optimismam pamata Ä«sti nav, jo vietÄ"jās preces veikalu plauktos ir krietnā mazākumā pret importu. Barojam citus.

Bet ne par to Å¡is stāsts. Par Latvijas nākotni. TāpÄ"c tÄ"mu atstāsim atklātu, rosinot padomāt atbildes uz pāris retoriskiem jautājumiem. Uz kādu ārvalstu investÄ«ciju piesaisti Latvija var cerÄ"t, ja ārzemniekiem piederoÅ¡i uzņÄ"mumi cits pÄ"c cita Å¡o tirgu atzÄ«st par ekonomiski neizdevÄ«gu un valdÄ«ba neko nedara, lai problÄ"mu mazinātu? Un kā bÅ«tu rÄ«kojusies Francijas vai Vācijas valdÄ«ba lÄ«dzÄ«gā gadÄ«jumā - bezspÄ"cÄ«bā plātÄ«tu rokas vai tomÄ"r sāktu aktÄ«vi rÄ«koties, lai uzņÄ"mÄ"ju neapmierinātÄ«bas cÄ"loni mazinātu, paÅ¡u valsts attÄ«stÄ«bas vārdā tiekot galā pat ar visstriktākajiem Eiropas ierobežojumiem?