Ar sūdzību vēršas EK par nelikumīgu valsts atbalstu lielajām dabasgāzes stacijām

Latvijas Atjaunojamās enerÄ£ijas federācija (LAEF) ir iesniegusi Eiropas Komisijā (EK) sÅ«dzÄ«bu, lai risinātu Latvijā samilzušās problÄ"mas ar lielas jaudas dabasgāzes staciju nesamÄ"rÄ«go atbalstu, biznesa portālu Nozare.lv informÄ"ja LAEF.

Federācijā uzskata, ka lÄ«dzÅ¡inÄ"jā valstij piederoÅ¡o dabasgāzes staciju intereÅ¡u lobÄ"Å¡anā ir ilgstoÅ¡i ignorÄ"ti valsts atbalsta pieÅ¡Ä·irÅ¡anas noteikumi, kas rada negatÄ«vu ietekmi uz enerÄ£Ä"tikas nozari kopumā. Tā rezultātā elektroenerÄ£ijas lietotāju veiktās piemaksas vairo Latvijas atkarÄ«bu no Krievijas dabasgāzes, bet nesekmÄ" vietÄ"jo energoresursu izmantoÅ¡anu.

Iesniegtās sÅ«dzÄ«bas mÄ"rÄ·is ir pievÄ"rst Eiropas SavienÄ«bas uzmanÄ«bu Latvijas enerÄ£Ä"tikas problÄ"mām un panākt, ka EK turpmāk ierobežo nesamÄ"rÄ«go valsts atbalstu lielajām dabasgāzes stacijām Latvijā, kas tiek sniegts kā elektroenerÄ£ijas obligātais iepirkums un garantÄ"tā maksa par stacijā uzstādÄ«to elektrisko jaudu. LAEF prognozÄ", ka EK iesaistes rezultātā ieguvÄ"ji bÅ«s gan patÄ"rÄ"tāji, kuriem samazināsies maksājumi par elektroenerÄ£iju, gan enerÄ£Ä"tikas nozares dalÄ«bnieki kopumā.

"Ekonomikas ministrija ir akcionārs AS Latvenergo un AS RÄ«gas Siltums. LÄ«dz ar to savu iespÄ"ju robežās kā enerÄ£Ä"tikas nozares augstākā iestāde ir centusies izveidot tādu atbalsta sistÄ"mu, lai Å¡ie ražotāji varÄ"tu segt savas izmaksas un gÅ«t peļņu ar uzviju. Šāda atbalsta sistÄ"ma juridiski ir novÄ"rtÄ"jama kā valsts atbalsts, kuram jāatbilst stingrām prasÄ«bām, un tas ir jāsaskaņo EK," atzina advokātu birojā Fort praktizÄ"joÅ¡ais advokāts un partneris Sandis BÄ"rtaitis.

PÄ"c BÄ"rtaita teiktā, LAEF saņÄ"musi ziņas no vairākiem avotiem, ka EK ir bažas par Latvijā izveidoto atbalsta sistÄ"mu un to, vai Å¡Ä«s sistÄ"mas ietvaros atseviÅ¡Ä·iem ražotājiem atbalsts nav neadekvāti liels.

Savukārt LAEF valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Andis Kārkliņš stāstÄ«ja, ka sÅ«dzÄ«bas iesniegÅ¡ana EK ir galÄ"js solis, jo federācija Å¡o jautājumu centusies sakārtot nacionālā lÄ«menÄ«, tomÄ"r dabasgāzes lobijs izrādÄ«jies tik liels, ka sarunas par valsts atbalsta bÅ«tisku pārskatÄ«Å¡anu lielajiem dabasgāzes patÄ"rÄ"tājiem ir bijis nesekmÄ«gs.

"Tagad lÅ«dzam EK pievÄ"rst nopietnu uzmanÄ«bu Latvijas situācijai, jo šāda atbalsta izmaksa veido noturÄ«gu saikni ar Krievijas dabasgāzes piegādÄ"m, kas apdraud Latvijas neatkarÄ«bu enerÄ£Ä"tikas kontekstā," uzsvÄ"ra Kārkliņš.

BÄ"rtaitis informÄ"ja, ka LAEF pie sÅ«dzÄ«bas strādājis vairāk nekā gadu. Å ajā laikā federācija ir veikusi padziļinātu juridisko analÄ«zi, rakstiski un klātienÄ" konsultÄ"joties ar EK Konkurences Ä£enerāldirektorātu. Tāpat LAEF valsts atbalsta problemātiku pārrunājuÅ¡i ar Ekonomikas ministriju un FinanÅ¡u ministriju kā atbildÄ«gajām iestādÄ"m valsts atbalsta jautājumos.

"DiemžÄ"l gaidÄ«tā atsaucÄ«ba no ministrijām ir izpalikusi, tā vietā pat cenÅ¡oties ierobežot pieeju ministriju rÄ«cÄ«bā esoÅ¡iem dokumentiem un maldinot par EK iesniegtajām notifikācijām," norādÄ«ja BÄ"rtaitis.

LAEF nesagaida no EK tÅ«lÄ«tÄ"ju reakciju uz iesniegto sÅ«dzÄ«bu, bet ir pārliecināta, ka ilgtermiņā Latvijai vajadzÄ"s pārskatÄ«t savu pozÄ«ciju, kuri enerÄ£ijas ražotāji tiek atbalstÄ«ti un ar kādiem instrumentiem. Valsts atbalsta jautājumi bÅ«s arÄ« jārisina saistÄ«bā ar nesen ieviesto subsidÄ"tās elektroenerÄ£ijas nodokli un valsts budžeta mÄ"rÄ·dotāciju obligātā iepirkuma komponentes samazināšanai.

Latvijas Atjaunojamās enerÄ£ijas federācija (LAEF) apvieno visas Latvijas atjaunojamo energoresursu nozares vadošās asociācijas. Tās mÄ"rÄ·is ir saskaņot dažādu atjaunojamo energoresursu apvienojoÅ¡u nevalstisko organizāciju darbÄ«bu, paust vienotu nozares viedokli, kā arÄ« pārstāvÄ"t nozari attiecÄ«bās ar valsts un paÅ¡valdÄ«bu institÅ«cijām.

LAEF ietilpst Latvijas ilgtspÄ"jÄ«gas attÄ«stÄ«bas institÅ«ts, Atjaunojamās enerÄ£ijas konfederācija, Latvijas BioenerÄ£ijas asociācija, Latvijas Biogāzes asociācija, Latvijas Biomasas asociācija LATBIO, Mazās hidroenerÄ£Ä"tikas asociācija, VÄ"ja enerÄ£ijas asociācija, VÄ"ja elektroenerÄ£ijas ražotāju savienÄ«ba, kā arÄ« Saules enerÄ£ijas asociācija.