Eksperti neiesaka valstij iegādāties Latvijas gāzes akcijas

Å Ä«brīža situācijā Latvijas valstij nebÅ«s vÄ"rā ņemamu ieguvumu no a/s Latvijas gāze (LG) akciju iegādes un pirkums var sevi neattaisnot, ļauj secināt vairāku nozares ekspertu un arÄ« politiÄ·u teiktais. Galvenokārt šāds viedoklis tiek pamatots ar faktu, ka, iegādājoties stratÄ"Ä£iski nozÄ«mÄ«go uzņÄ"mumu, par spÄ«ti apjomÄ«giem ieguldÄ«jumiem, valsts joprojām nespÄ"s bÅ«tiski ietekmÄ"t tā darbÄ«bu, treÅ¡dien raksta laikraksts Diena. 

Raugoties no komerciālā viedokļa, Latvijas dabasgāzes tirgus vispār nav Ä«paÅ¡i pievilcÄ«gs, jo, pretÄ"ji sabiedrÄ«bā izplatÄ«tajam mÄ«tam par to, ka Latvija pÄ"dÄ"jos gados kļuvusi atkarÄ«gāka no importÄ"tās dabasgāzes, statistika liecina par to, ka dabasgāzes tirgus mÅ«su valstÄ« stagnÄ" - salÄ«dzinot ar patÄ"riņa maksimumu pirms Padomju SavienÄ«bas sabrukuma, kad Latvija patÄ"rÄ"ja gandrÄ«z trÄ«s miljardus kubikmetrus gāzes gadā, Å¡obrÄ«d patÄ"riņš atkarÄ«bā no ārÄ"jās gaisa temperatÅ«ras sasniedz tikai mazliet vairāk vai mazāk par 1,3 miljardiem kubikmetru gadā, un nav apstiprinājušās arÄ« prognozes, ka visu kopÄ"jo dabasgāzes patÄ"riņu varÄ"tu bÅ«tiski ietekmÄ"t RÄ«gas termoelektrocentrāļu rekonstrukcija.

"Jau lielu daļu RÄ«gas apkures patlaban nodroÅ¡ina Å¡Ä·eldas izmantoÅ¡ana, un ekonomisku apsvÄ"rumu iespaidā tuvāko gadu laikā Å¡Ä·elda bÅ«tiskos apjomos var izkonkurÄ"t dabasgāzi arÄ« daudzās citās pilsÄ"tās, tāpÄ"c ir skaidrs, ka dabasgāzes uzņÄ"muma perspektÄ«vas vismaz no noieta viedokļa Latvijā kopumā nav ļoti spožas. BÅ«tÄ«bā valstij Latvijas gāzes akcijas labumu spÄ"j nest tikai tad, ja tās dod iespÄ"ju kontrolÄ"t arÄ« Inčukalna gāzes krātuvi," tā uzskata kāda augsta lÄ«meņa enerÄ£Ä"tikas nozares amatpersona, kas savu vārdu atklāt nevÄ"lÄ"jās. Šādam viedoklim piekrÄ«t arÄ« Providus pÄ"tnieks, enerÄ£Ä"tikas eksperts Reinis Ä€boltiņš, kurÅ¡ arÄ« atgādina, ka papildus sarÅ«koÅ¡ajam dabasgāzes patÄ"riņam ne visai pievilcÄ«ga ir arÄ« Latvijas dabasgāzes tirgus struktÅ«ra - tajā ir samÄ"rā daudz tā dÄ"vÄ"to mazo lietotāju, respektÄ«vi, lietotāju, kuri patÄ"rÄ" nelielu apjomu dabasgāzes, bet kuru vajadzÄ«bām par lieliem lÄ«dzekļiem jāuztur plaÅ¡a sadales infrastruktÅ«ra. "No uzņÄ"mÄ"jdarbÄ«bas viedokļa pievilcÄ«gākie un perspektÄ«vākie ir gāzes pārvades aktÄ«vi un dabasgāzes krātuve," skaidro Ä€boltiņš.

Diskusijās par to, vai Latvijai bÅ«tu jāiegādājas valstij piederošās akcijas, interesanta bijusi tendence, ka visai lÄ«dzÄ«gu nostāju ir pauduÅ¡i eksperti, kuru viedokļi iepriekÅ¡ biežāk bijuÅ¡i pretÄ"ji. Tā, piemÄ"ram, viedokli par to, ka valstij akcijas nebÅ«tu jāiegādājas, paudis gan Eiropas Parlamenta deputāts Roberts ZÄ«le no Nacionālās apvienÄ«bas, gan Latvijas gāzes akcionāra Itera Latvija vadÄ«tājs Juris Savickis.

Savickis sarunā ar Dienu savu viedokli pamatoja ar faktu, ja par Latvijas gāzes lÄ«dzÄ«paÅ¡nieku kļūtu valsts, tad, piemÄ"ram, diskusijas par gāzes cenām varÄ"tu kļūt politizÄ"tas, un no citu uzņÄ"muma akcionāru un investoru viedokļa tas nav izdevÄ«gi. Savickis arÄ« pieļāva iespÄ"ju, ka, kļūstot par Latvijas gāzes akciju Ä«paÅ¡nieku, valsts, lÄ«dzÄ«gi kā gadÄ«jumā ar Latvenergo, var krist kārdinājumā izmantot arÄ« Latvijas gāzi kā sociālās politikas instrumentu.

Plašāk lasiet Gunāra Valdmaņa rakstā Diagnoze - akcijas nepirkt treÅ¡dienas, 23.marta, laikraksta Diena 8.-9.lpp.!Â