Zanders: Nav vērts dzisināt muti

Virkne ekspertu, mÄ"Ä£inot prognozÄ"t, kā attÄ«stÄ«sies Krievijas un Ukrainas konflikts, norāda, ka mÅ«sdienu ekonomikas globalizācija, tās dalÄ«bnieku savstarpÄ"jā atkarÄ«ba bÅ«s bremzÄ"joÅ¡s faktors domstarpÄ«bu eskalācijai. Te gan uzreiz rodas jautājums, ko kurÅ¡ saprot ar eskalācijas "sarkanajām lÄ«nijām", tomÄ"r kopumā Å¡ie argumenti liekas loÄ£iski.

TomÄ"r citos aspektos redzam, ka nekāda globalizācija nav notikusi, jo mÅ«su kaimiņu reÄ£ionā notiekoÅ¡ais apgāž Rietumu priekÅ¡status par to, kas ir indivÄ«ds un kā viņš uzvedas XXI gadsimtā. PiemÄ"ram, droÅ¡i vien ir pamanÄ«tas prognozes par t.s. tradicionālo mediju norietu - tas pirmām kārtām tiek attiecināts uz drukāto presi, tomÄ"r lielā mÄ"rā arÄ« uz televÄ«ziju kā tradicionālu informācijas ieguves veidu. Nu jau gadiem ilgi dažādi eksperti apgalvo, ka ļaudis pasaules izzināšanai, komunikācijai izmanto dažādas platformas internetā. Rietumos tā, iespÄ"jams, tiešām ir, savukārt Krievijā mÄ"s joprojām redzam "veco" informācijas kanālu milzÄ«go lomu.

DroÅ¡i vien ir arÄ« pamanÄ«tas prognozes, ka pasaulÄ" globalizācijas ietekmÄ" mainās cilvÄ"ka paÅ¡identificÄ"Å¡anās modeļi. Arvien lielāku nozÄ«mi iegÅ«stot piederÄ«bas sajÅ«ta kādai reliÄ£iskai, seksuālās orientācijas, patÄ"riņa paradumu grupai, atmirstot etniskās izcelsmes nozÄ«me. Un atkal - Rietumos tā, iespÄ"jams, tiešām ir, savukārt... Å¡Ä·iet, nav nepiecieÅ¡ams turpināt. LÄ«dzÄ«gi ar apgalvojumiem, ka XXI gadsimtā cilvÄ"ks arvien vairāk distancÄ"jas no valsts, attiecÄ«gi mazāk "pavelkas" uz politisko retoriku.

Å ajā kontekstā nav vÄ"rts vaimanāt par to, ka Krievija globalizācijas procesos lielā mÄ"rā nav iekļāvusies. Runa ir par to, ka Rietumiem nav jÄ"gas censties modelÄ"t savas attiecÄ«bas ar Krieviju, balstoties uz pieņÄ"mumu, ka Krievija atbilst Rietumu izpratnei par valsti un sabiedrÄ«bu XXI gadsimtā, tikai, nu, konkrÄ"tajā vÄ"stures posmā uzvedas kaut kā neadekvāti. Nav jÄ"gas cerÄ"t, ka tos signālus, kuri saprotami sabiedrÄ«bām, kas noteiktu domāšanas veidu attÄ«stÄ«juÅ¡as vismaz 200 gadu laikā, tieÅ¡i tāpat sapratÄ«s sabiedrÄ«ba, kura nekad nav bijusi demokrātiska, toties ir iemācÄ«jusies pārdzÄ«vot jebkurus likteņa pavÄ"rsienus. Rietumi turpina nesaprast - arÄ« pÄ"c nesenās "aplauÅ¡anās" t.s. arābu pavasara gadÄ«jumā - ka globalizācija ir visai nosacÄ«ta.

LÄ«dz ar to ir diezgan bezjÄ"dzÄ«gi vingrināties dažādu persona non grata sarakstu stādÄ«Å¡anā, apelÄ"t pie Krievijas vÄ"lmes piederÄ"t Rietumu "civilizācijai", ja šādas vÄ"lmes patiesÄ«bā nav. Ir bezjÄ"dzÄ«gi aicināt uz dialogu tos, kuri neatzÄ«st dialogu kā saziņas formu. VienÄ«gais, ko ir vÄ"rts darÄ«t, - nepārprotami, uzsvÄ"rti palielināt savas aizsardzÄ«bas spÄ"jas - gan militārās, gan energopiegāžu jomā. Un likties mierā ar strÄ«diem par sankciju formu niansÄ"m. Savukārt, ja kāds grib turpināt pelnÄ«t pavisam cita modeļa valstÄ«, lai tā bÅ«tu - ir ļaudis, kuri to dara visnotaļ no Rietumu viedokļa eksotiskos tirgos. Tikai tad tas ir konkrÄ"to uzņÄ"mÄ"ju paÅ¡u risks.