Arī siltumuzņēmumi meklē alternatīvas dabasgāzei - šosezon izdevīgāk kurināt ar šķeldu

Pagājušā apkures sezona bijusi pirmā, kurā augļus nesa siltumuzņÄ"mumu modernizācijas projekti.

SiltumenerÄ£ijas tarifiem Latvijā ir tendence pamazām samazināties, jo tiek realizÄ"ti siltumapgādes sistÄ"mu rekonstrukcijas projekti, atjaunoti siltumtÄ«kli, katlumājas un citi siltumapgādes sistÄ"mas elementi, un rezultātā tiek efektÄ«vāk izmantots gan kurināmais, gan arÄ« darbinieku resursi, kā arÄ« samazinās citas izmaksas, Dienai atklāj Sabiedrisko pakalpojumu regulÄ"Å¡anas komisijas (SPRK) EnerÄ£Ä"tikas departamenta SiltumenerÄ£ijas nodaļas vadÄ«tājs Kaspars Koncevičs.

Latvijā pastāv divas dominÄ"jošās kurināmā grupas - dabasgāze un koksnes produkti. Pakāpeniski aizvien lielāku tirgus daļu aizņem siltumenerÄ£ijas apjoms, kas saražots, dedzinot koksnes produktus - Å¡Ä·eldu.

Koncevičs stāsta, ka pagājuÅ¡ajā gadā siltumenerÄ£iju ražot no koksnes produktiem, tajā skaitā Å¡Ä·eldas, bijis lÄ"tāk nekā no dabasgāzes. Gala tarifu Å¡Ä«s kurināmā cenas atÅ¡Ä·irÄ«bas ietekmÄ"ja vidÄ"ji aptuveni par 10%, bet tā neesot viennozÄ«mÄ«ga tendence. Katrā pilsÄ"tā ir atÅ¡Ä·irÄ«ga situācija, un tarifs tiek aprÄ"Ä·ināts individuāli konkrÄ"tajai situācijai.

SIA Valmieras siltums valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs PÄ"teris Streļčs Dienai stāsta, ka uzņÄ"mums siltumenerÄ£iju iepÄ"rk no trim uzņÄ"mumiem - no a/s Valmieras enerÄ£ija - 83,8%, no a/s Valmieras piens - 14,8% un SIA ITA Ltd - 1,4%. Akciju sabiedrÄ«bām piederoÅ¡ajās katlumājās siltumenerÄ£iju ražo, izmantojot dabasgāzi, bet ITA Ltd izmanto malku un koksnes atkritumus (Å¡Ä·eldu, skaidas). Jāpiebilst, ka Valmieras enerÄ£ijai piederošās divas lielās katlumājas strādā koÄ£enerācijas režīmā.

Valmierā siltumenerÄ£ijas gala tarifi netika mainÄ«ti kopÅ¡ 2009. gada vasaras lÄ«dz Å¡Ä« gada 15. janvārim, kad saistÄ«bā ar siltumenerÄ£ijas ražotāju atkārtotu ražoÅ¡anas tarifu palielināšanu Valmieras siltuma enerÄ£ijas gala tarifs pieauga vidÄ"ji par 6% - no Å¡Ä« gada 16. janvāra lÄ«dz marta beigām Valmieras siltums realizÄ"ja siltumenerÄ£iju par 53,56 eiro par megavatstundu (EUR/MWh) bez PVN.

Tarifi mainās atkarÄ«bā no a/s Latvijas gāzes ik mÄ"nesi paziņotās dabasgāzes cenas, P. Streļčs atzÄ«mÄ", ka Valmieras siltuma tarifs ir zemākais no visām deviņām lielajām Latvijas pilsÄ"tām, kā arÄ« starp uzņÄ"mumiem, kuri realizÄ" gazificÄ"tajās katlumājās saražoto siltumenerÄ£iju.

SIA Fortum Jelgava kopÅ¡ 2013.gada septembra centralizÄ"tā siltumapgādÄ" izmanto vietÄ"jo atjaunojamo energoresursu - Å¡Ä·eldu, kas no kopÄ"jā apjoma veido apmÄ"ram 85%, kā arÄ« dabasgāzi, kas veido attiecÄ«gi 15%, Dienu informÄ" uzņÄ"muma pārstāve Guntra Matisa. Å Ä« gada martā Fortum Jelgava siltumenerÄ£ijas tarifs bija 60,63 EUR/MWh bez PVN. Å Ä«s apkures sezonas laikā tarifs Jelgavā samazinājies par 10,3%, ko sekmÄ"ja siltumenerÄ£ijas tarifa samazinājums par vidÄ"ji 7,3%, kas stājās spÄ"kā no 2013. gada 1. decembra, kā arÄ« gāzes cenu samazinājums.

A/S RÄ«gas siltums pārstāve Linda Rence Dienai stāsta, ka, domājot par centralizÄ"tās siltumapgādes sistÄ"mas ilgtspÄ"jÄ«gu attÄ«stÄ«bu, pÄ"dÄ"jos gados uzņÄ"mumā Ä«stenoti vairāki nozÄ«mÄ«gi biokurināmā ražoÅ¡anas attÄ«stÄ«bas projekti, kā rezultātā bÅ«tiski sarucis izmantojamās dabasgāzes apjoms, bet biokurināmā (Å¡Ä·eldas) izmantoÅ¡anas Ä«patsvars kopÄ"jā kurināmā bilancÄ" pieaudzis no 2,5% 2007./2008. finanÅ¡u gadā lÄ«dz 26,3% Å¡ajā finanÅ¡u gadā. Turklāt, nomainot dabasgāzi ar videi draudzÄ«gāko biokurināmo - koksnes Å¡Ä·eldu, par 40-50 tÅ«kstoÅ¡iem samazināts izlietoto siltumnÄ«cefekta gāzu emisijas kvotu daudzums, kas arÄ« samazina kurināmā izmaksas. Å o projektu izpildes rezultātā siltumenerÄ£ijas ražoÅ¡ana akciju sabiedrÄ«bas siltumavotos ir kļuvusi daudz zaļāka un arÄ« lÄ"tāka - 2013. gada 1. jÅ«lijā uzņÄ"mums samazināja siltuma tarifu vidÄ"ji par 3%.

RÄ«gā kopÅ¡ 2008. gada oktobra siltumenerÄ£ijas cena mainās atkarÄ«bā no dabasgāzes tirdzniecÄ«bas cenas. VidÄ"jais siltumenerÄ£ijas tarifs galvaspilsÄ"tā 2013./2014. gada apkures sezonā ir 57,40 EUR/MWh bez PVN, kas ir par 9,23% mazāks nekā 2012./2013. gada sezonā. L. Rence tarifa samazināšanos skaidro ar dabasgāzes cenas samazinājumu, kā arÄ« RÄ«gas siltuma tarifu politiku pÄ"rnā gada vasarā. Viņa piebilst, ka RÄ«gā ir zemākais tarifs starp Baltijas valstu galvaspilsÄ"tām - aprÄ«lÄ« tas ir par 23% zemāks nekā Viļņā un par 17% zemāks nekā Tallinā. Jāpiebilst, ka martā par siltumu rÄ«dziniekiem jāmaksā vidÄ"ji par 38% mazāk nekā iepriekÅ¡Ä"jā gada martā, bet, ja salÄ«dzina marta un februāra izrakstÄ«tos rÄ"Ä·inus par patÄ"rÄ"to siltumenerÄ£iju, jāsecina, ka marta rÄ"Ä·ini vidÄ"ji ir lÄ«dz pat 14% mazāki, liecina RÄ«gas siltuma dati.

Plašāk lasiet RÅ«tas CinÄ«tes rakstā MeklÄ" alternatÄ«vas dabasgāzei ceturtdienas, 17.aprīļa, laikraksta Diena 10.lpp.!