Bijusī Parex bankas darbiniece tiesājas par zaudējumu piedziņu uzteikuma dēļ

BijusÄ« AS Parex bankas (tagad AS Reverta) darbiniece Nina Tsvetkova tiesas ceļā no iepriekÅ¡Ä"jā darba devÄ"ja vÄ"las piedzÄ«t dažādus raduÅ¡os zaudÄ"jumus saistÄ«bā ar atlaiÅ¡anu no darba.

Kā aÄ£entÅ«rai LETA norādÄ«ja Revertas Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadÄ«tāja Marita Ozoliņa, Å¡is strÄ«ds aizsākās pÄ"c tam, kad valsts pārņÄ"ma banku un bija daudz darba uzteikumu, tostarp darbs tika uzteikts arÄ« prasÄ«tājai 2010.gada vasarā.

Ozoliņa paskaidroja, ka sākotnÄ"ji prasÄ«ba ir bijusi arÄ« par darba tiesisko attiecÄ«bu uzteikuma atzÄ«Å¡anu par prettiesisku, tomÄ"r pÄ"c tam prasÄ«ba bija tikai par samaksu, tajā skaitā atlaiÅ¡anas pabalstu.

Revertas pārstāve minÄ"ja, ka tika samaksāta korekcija par atlaiÅ¡anas pabalstu trÄ«s mÄ"neÅ¡u vidÄ"jās darba algas apmÄ"rā, ko noteica Valsts darba inspekcija, kā arÄ« samaksāja noteikto summu par it kā nodarÄ«to morālo kaitÄ"jumu, kas pieteicÄ"jai radÄ«ts, no telpām SmilÅ¡u ielā pārceļoties uz Republikas laukumu.

StrÄ«da bÅ«tÄ«ba ir tajā, ka 2009.gada oktobrÄ« filiāles Valdemārs darbinieki, arÄ« prasÄ«tāja, informÄ"ti, ka bankā tiek izskatÄ«tas iespÄ"jas darbiniekus nodarbināt citās struktÅ«rvienÄ«bās atbilstoÅ¡i kvalifikācijai un darba spÄ"jām. PrasÄ«tāja iesniegumā bankai izteikusi priekÅ¡likumu izbeigt darba tiesiskās attiecÄ«bas, norādot, ka vÄ"las saņemt 15 atlaiÅ¡anas pabalstus, kompensāciju par neizmantoto atvaļinājumu, kā arÄ« kompensāciju par laiku, kad prasÄ«tāja meklÄ"s jaunu darbu, tomÄ"r darba tiesisko attiecÄ«bu izbeigÅ¡ana, pusÄ"m vienojoties, nebija panākta.

Laika periodā no 2009.gada 5.novembra lÄ«dz 2010.gada 4.maijam pieteicÄ"jai bijusi darbnespÄ"ja, bet no 2010.gada 6.maija lÄ«dz 2010.gada 6.jÅ«nijam viņa bijusi ikgadÄ"jā atvaļinājumā.

VÄ"lāk bijuÅ¡i darbiniece cÄ"la tiesā prasÄ«bu par darba lÄ«guma uzteikuma atzÄ«Å¡anu par prettiesisku, atjaunoÅ¡anu darbā, vidÄ"jās izpeļņas samaksu par darba piespiedu kavÄ"juma laiku, iedzÄ«votāju ienākuma nodokļa, valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksu, zaudÄ"jumu piedziņu, diskriminācijas un nepamatotas atÅ¡Ä·irÄ«gas attieksmes fakta atzÄ«Å¡anu un morālā kaitÄ"juma atlÄ«dzÄ«bu.

Gan pirmā, gan apelācijas instance prasÄ«bu pilnÄ«bā noraidÄ«ja. TomÄ"r AT Senāts 2012.gadā apelācijas instances spriedumu atcÄ"la daļā, ar kuru noraidÄ«ta prasÄ«ba par psiholoÄ£iskā terora un nelabvÄ"lÄ«gu seku radÄ«Å¡anas fakta konstatÄ"Å¡anu un no tā izrietošā prasÄ«juma par zaudÄ"jumu piedziņu un atlÄ«dzÄ«bu par morālo kaitÄ"jumu, par zaudÄ"jumu piedziņu 2756 latu (3921 eiro) apmÄ"rā saistÄ«bā ar iemaksu veikÅ¡anas kārtÄ«bu un apjomu pensiju fondā un par atlaiÅ¡anas pabalsta piedziņu.

Tagad AT Civillietu departaments vÄ"rtÄ"ja Revertas kasācijas sÅ«dzÄ«bu, kurā lÅ«gts atcelt apelācijas instances tiesas spriedumu daļā, ar kuru no tās piedzÄ«ti zaudÄ"jumi 2756 latu (3921 eiro) apmÄ"rā.

Kā aģentūra LETA uzzināja tiesā, AT Civillietu departaments 17.aprīlī atzina, ka tiesas spriedums šajā daļā ir atceļams un lieta nododama jaunai izskatīšanai.