Kontracepcijas lietošana - Latvijā gan jau izspruksim vietā jānāk atbildībai

PÄ"dÄ"jo divdesmit gadu laikā nevÄ"lamu grÅ«tniecÄ«bas pārtraukÅ¡anu skaits Latvijā sarucis seÅ¡arpus reižu - no trÄ«sdesmit astoņiem tÅ«kstoÅ¡iem lÄ«dz seÅ¡iem tÅ«kstoÅ¡iem gadā. Tas nenoliedzami ir pozitÄ«vs fakts. TomÄ"r 400 abortu uz katriem 1000 dzÄ«vi dzimuÅ¡ajiem bÄ"rniem ir skaitlis, kas divreiz pārsniedz Eiropas vidÄ"jos rādÄ«tājus. Tas ir nopietns iemesls, lai izvÄ"rtÄ"tu kontracepcijas lietoÅ¡anas paradumus un meklÄ"tu risinājumus, kas bÅ«tu maināms vai uzlabojams seksuālās un reproduktÄ«vās veselÄ«bas jomā mÅ«su valstÄ«, otrdien raksta laikraksts Diena.

Jautājums par kritisko demogrāfisko situāciju Latvijā kļūst aizvien aktuālāks, un svarÄ«gākais aspekts Å¡Ä« jautājuma kontekstā ir sieviete un viņas veselÄ«ba, uzskata profesore Ilze VÄ«berga, medicÄ«nas doktore, pÄ"tÄ«juma NevÄ"lama grÅ«tniecÄ«ba un kontracepcijas prakse Latvijā (2012./2013. gads) vadÄ«tāja. "Sievietei ir lemta neparasta bioloÄ£iskā spÄ"ja ieņemt, iznÄ"sāt un dzemdÄ"t bÄ"rnu. Taču bez Å¡Ä«s spÄ"jas pastāv arÄ« sievietes kā cilvÄ"ciskas bÅ«tnes izvÄ"le lemt, kad dzÄ«ves laikā kļūt par māti. MÅ«sdienÄ«gas - ar ko saprotam ilgtermiņa maksimāli droÅ¡as, efektÄ«vas un Ä"rtas kontracepcijas, par kuras lietoÅ¡anu nav jāatceras ikdienā,- izmantoÅ¡ana ir labākais veids, kā sievietei paÅ¡ai plānot savu dzÄ«vi - izglÄ«tÄ«bu, karjeru, laiku Ä£imenei un bÄ"rniem. IespÄ"ju kontracepcijas jomā ir daudz, diemžÄ"l Latvijā sievietes atÅ¡Ä·irÄ«bā no attÄ«stÄ«tajām pasaules valstÄ«m Å¡Ä«s iespÄ"jas pagaidām neprot izmantot savā labā," atzÄ«st VÄ«berga.

Viņasprāt, ir utopiski cerÄ"t, ka grÅ«tniecÄ«bas pārtraukÅ¡anas procedÅ«ras jeb abortus Latvijā izdosies izskaust vispār. Taču bÅ«tu jātiecas uz to, lai mākslÄ«go abortu skaits kļūtu pÄ"c iespÄ"jas mazāks - nevis aizliedzot vai biedÄ"jot, bet informÄ"jot un izglÄ«tojot par izsargāšanās iespÄ"jām. Jo daudzi pāri Latvijā savu seksuālo dzÄ«vi joprojām balsta nevis uz drošām, bet maz efektÄ«vām kontracepcijas metodÄ"m un cerÄ«bu, ka gan jau Å¡oreiz izspruksim sveikā. Par nevÄ"lamu grÅ«tniecÄ«bu un kontracepcijas praksi veiktais pÄ"tÄ«jums liecina, ka Latvijas sievieÅ¡u zināšanas par kontracepciju ir viduvÄ"jas un nav atkarÄ«gas no vecuma, izglÄ«tÄ«bas lÄ«meņa, finansiālā stāvokļa, partnerattiecÄ«bām, grÅ«tniecÄ«bu un dzemdÄ«bu skaita. 21,4% aptaujāto sievieÅ¡u pirms nevÄ"lamās grÅ«tniecÄ«bas iestāšanās kontracepciju nebija lietojuÅ¡as, savukārt teju puse no Å¡Ä«m sievietÄ"m maldÄ«gi domāja, ka grÅ«tniecÄ«ba viņām vispār nevar iestāties.

NozÄ«mÄ«gākais faktors, kas ietekmÄ" kontracepcijas pieejamÄ«bu, ir valsts politika. Lai arÄ« PVO Latvijas veikumu reproduktÄ«vās veselÄ«bas jomā vÄ"rtÄ" pozitÄ«vi - ir daudz politisku dokumentu, aktivitāšu, spÄ"cÄ«gs nevalstisko organizāciju sektors, informācija par aptveri, bÅ«tu jārod iespÄ"jas vairāk atbalstÄ«t veselÄ«bas veicināšanu, kas ietver arÄ« kontracepcijas lietoÅ¡anu. PiemÄ"ram, Igaunijā sievietÄ"m pÄ"c dzemdÄ«bām par brÄ«vu tiek nodroÅ¡ināta intrauterÄ«nā kontracepcija. PortugālÄ" pilnÄ«gi vai daļÄ"ji tiek apmaksāta vairāk nekā puse hormonālo tableÅ¡u. Rumānijā kontracepcija tiek apmaksāta Ä«pašām iedzÄ«votāju grupām, Zviedrijā - jaunieÅ¡iem lÄ«dz 20 gadiem, HolandÄ" - lÄ«dz 21 gadam utt. ArÄ« Latvijā bÅ«tu jāparedz, lai apdroÅ¡ināšana segtu vismaz daļu kontracepcijas, sākot ar māmiņām pÄ"c dzemdÄ«bām, jaunieÅ¡iem un citām cilvÄ"ku grupām, kam nav finansiālu iespÄ"ju iegādāties kontracepciju. JānodroÅ¡ina arÄ« kontracepcijas konsultāciju kvalitāte: mÄ«tu sabiedrÄ«bā ir ļoti daudz, un speciālistu uzdevums ir nevis pārliecināt "par" vai "pret", bet sniegt uz jaunākajiem zinātniskajiem datiem balstÄ«tu informāciju.

Plašāk lasiet Irīnas Meļņikas rakstā Labākais veids, kā sievietei plānot savu dzīvi otrdienas, 1.aprīļa, laikraksta Diena 6.-7.lpp.!