FOTO un VIDEO: Ar kampaņu daudzinās auto un velo braucēju savstarpējo cieņu

Ceļu satiksmes un droÅ¡Ä«bas direkcijas (CSDD) rÄ«kotajā kampaņā Cieņa darbojas! daudzinās autobraucÄ"ju un velosipÄ"distu savstarpÄ"jo cieņu ar mÄ"rÄ·i uzlabot savstarpÄ"jās attiecÄ«bas dažādu satiksmes dalÄ«bnieku starpā un veicināt droÅ¡u pārvietoÅ¡anos pilsÄ"tā.

Å Ä« gada agrÄ«nā velo un moto "sezonas bilance" ir visai skarba - 2014.gada pirmajos trÄ«s mÄ"neÅ¡os ceļu satiksmes negadÄ«jumos cietuÅ¡o velosipÄ"distu skaits divkārÅ¡ojies, divi braucÄ"ji gājuÅ¡i bojā, savukārt mopÄ"du negadÄ«jumu skaits gada sākumā ir palielinājies četras reizes. Tam pamatā ir dažādi iemesli, tostarp satiksmes dalÄ«bnieku neuzmanÄ«ba, nerÄ"Ä·ināšanās vienam ar otru jeb savstarpÄ"jas cieņas trÅ«kums, norādÄ«ja CSDD.

"VÄ"los izteikt atzinÄ«gus vārdus kampaņas organizatoriem, jo uzskatu, ka savstarpÄ"ja cieņa ceļu satiksmÄ" ir solis pretim galvenajam - droÅ¡Ä«bai. VÄ"los atgādināt, ka pārvietoÅ¡anās ar velosipÄ"du vai mopÄ"du pa pilsÄ"tas ielām un Å¡osejām nedrÄ«kst tikt pielÄ«dzināta ekstrÄ"miem sporta veidiem. TāpÄ"c bÅ«tiski ne tikai turpināt izglÄ«tojoÅ¡o darbu, bet arÄ« pilnveidot normatÄ«vo aktu bāzi, uzlabot kontroli uz ceļiem un rÅ«pÄ"ties par atbilstoÅ¡u infrastruktÅ«ru. Pirmie soļi jau ir sperti, nosakot, ka mopÄ"distiem vadÄ«tāja apliecÄ«bas iegÅ«Å¡anai jākārto arÄ« braukÅ¡anas eksāmens laukumā. Nākamais solis ir, roku rokā ar sabiedrÄ«bu, pabeigt darbu pie jauno Ceļu satiksmes noteikumu izstrādes,” skaidrojis satiksmes ministrs Anrijs MatÄ«ss (VienotÄ«ba).

"Vasaras mÄ"neÅ¡i ir "viskarstākais" laiks ceļu satiksmÄ", kad "nokaitÄ"tas" attiecÄ«bas auto, velo un moto vadÄ«tāju starpā izprovocÄ" negadÄ«jumus, no kuriem citkārt varÄ"tu izvairÄ«ties. BÅ«tiski atcerÄ"ties, ka uz ceļa visi ir vienlÄ«dzÄ«gi, un tāpat kā dzÄ«vÄ" Å¡eit darbojas princips - cieni citus un citi cienÄ«s Tevi," norādÄ«jis CSDD valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Andris Lukstiņš. Viņš piebilst, ka iespÄ"ja velosipÄ"da apliecÄ«bu iegÅ«t jau no desmit gadu vecuma veicinās arvien jaunāku dalÄ«bnieku parādÄ«Å¡anos satiksmÄ". Vienlaikus, dažādojot likumdoÅ¡anā un ceļu satiksmÄ" noteiktās velobraucÄ"ju iespÄ"jas, paÅ¡iem riteņbraucÄ"jiem bÅ«s jāpieņem atbildÄ«gi lÄ"mumi, piemÄ"ram, par ielas Å¡Ä·Ä"rsoÅ¡anu, par labā vai kreisā pagrieziena veikÅ¡anu. TāpÄ"c uzmanÄ«ba un cieņpilna attieksme dalÄ«bnieku starpā ir un bÅ«s jo Ä«paÅ¡i svarÄ«ga.

Kopumā pÄ"rn ceļu satiksmes negadÄ«jumos ievainoti 439 velosipÄ"disti un 130 mopÄ"disti, savukārt bojā gājuÅ¡i attiecÄ«gi 13 un trÄ«s minÄ"to transportlÄ«dzekļu vadÄ«tāju. Pārsvarā Å¡ie negadÄ«jumi notiek, saduroties ar citu transportlÄ«dzekli - visbiežāk vieglo auto. Turklāt sadursmes ar velosipÄ"du ir treÅ¡ais biežākais negadÄ«jumu veids, kurā satiksmes dalÄ«bnieki zaudÄ" dzÄ«vÄ«bu - vairāk nekā 7% no visiem ceļu satiksmÄ" bojā gājuÅ¡ajiem pÄ"rn bijuÅ¡i velosipÄ"disti. 

Valsts policijas Galvenās kārtÄ«bas policijas pārvaldes Satiksmes droÅ¡Ä«bas pārvaldes priekÅ¡nieks Normunds Krapsis norādÄ«jis, ka ceļu satiksmÄ" svarÄ«ga ir ne tikai savstarpÄ"jā cieņa, bet arÄ« atbildÄ«ba un pienākumi gan pret sevi, gan pret citiem. Viņš piebildis, ka velosipÄ"du un mopÄ"du braucÄ"ji ir vieni no pārgalvÄ«gākajiem transportlÄ«dzekļu vadÄ«tājiem.

"PÄ"rn velosipÄ"du un mopÄ"du vadÄ«tājiem par satiksmes noteikumu pārkāpumiem izrakstÄ«ti gandrÄ«z 11 tÅ«kstoÅ¡i administratÄ«vo protokolu. MopÄ"distu pārkāpumu skaits audzis par 27% un vairāk nekā divkārt pārsniedz motociklistiem fiksÄ"to pārkāpumu apjomu. Lielākā daļa pārkāpumu saistÄ«ta ar velobraucÄ"jiem un mopÄ"distiem noteikto prasÄ«bu neievÄ"roÅ¡anu, vienlaikus piektā daļa vadÄ«tāju ir braukuÅ¡i reibumā. TāpÄ"c, sākot ar Å¡o gadu, mopÄ"du vadÄ«tājiem saskaņā ar AdministratÄ«vo pārkāpumu kodeksu piemÄ"ros tādus paÅ¡us sodus kā motociklu un auto transporta vadÄ«tājiem," paudis Krapsis.

Kampaņas ietvaros visi satiksmes dalÄ«bnieki tiks uzrunāti ar video un audio klipiem un vides reklāmām, kā arÄ« Ä«paÅ¡iem policijas reidiem. Savukārt ar apdroÅ¡ināšanas sabiedrÄ«bas ERGO atbalstu interneta vidÄ" tiks radÄ«ta satiksmes dalÄ«bnieku "Cieņas skola", kurā ikviens varÄ"s ar humoru paraudzÄ«ties uz to kā komunicÄ"jam dažādās negaidÄ«tās situācijās uz ceļa un atraktÄ«vā veidā apgÅ«t cieņpilnu izturÄ"Å¡anos. Lai visiem ceļu satiksmes dalÄ«bniekiem atgādinātu par velosipÄ"distu atgrieÅ¡anos uz ceļiem, demonstrÄ"tu iespÄ"jamās negadÄ«jumu sekas un pievÄ"rstu uzmanÄ«bu droÅ¡ai satiksmei, ar Statoil Fuel & Retail Latvia palÄ«dzÄ«bu atseviÅ¡Ä·i koki RÄ«gas centrā pārvÄ"rsti par "velo kokiem" ar tajos "ielidojuÅ¡iem" spilgtas krāsas velosipÄ"diem.