FOTO: Straujuma ar jauno Igaunijas premjeru spriež par Baltijas energoneatkarību

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (VienotÄ«ba) piektdien pirmajā vizÄ«tÄ" Latvijā uzņÄ"ma gan amatā, gan gados jaunāko valdÄ«bas vadÄ«tāju Eiropas SavienÄ«bā - Igaunijas premjerministru Tāvi Reivasu.

Liela daļa no pārrunājamajiem jautājumiem skāra situāciju Ukrainā un droÅ¡Ä«bu, tostarp Reivass vizÄ«tes laikā viesojās Inčukalna gāzes krātuvÄ". Straujuma preses konferencÄ" žurnālistiem sacÄ«ja, ka ar Igauniju saskaņoti viedokļi par energoneatkarÄ«bas un alternatÄ«vo risinājumu nodroÅ¡ināšanu.

"DroÅ¡Ä«ba ir plašāka par militāro droÅ¡Ä«bu. [...] Mums jāveido papildu iespÄ"jas gāzes piegādÄ"m, lai vairs nebÅ«tu izolÄ"tas energosalas Eiropā," sacÄ«ja Igaunijas premjers. Viņš norādÄ«ja, ka energoneatkarÄ«ba skar ne vien gāzes piegādes, bet arÄ« elektrÄ«bu. PiemÄ"ram, Igaunijas pieredze rāda, ka lÄ«dz ar papildu savienojumu ar Somiju veicināta ne tikai neatkarÄ«ba Å¡ajā jomā, bet arÄ« zemākas elektrÄ«bas cenas.

Straujuma sacīja, ka abas valstis ir vienisprātis, ka situācija Ukrainā nesīs ietekmi uz ekonomiku, taču būtiskāka ir valstu neatkarība un drošība.

PÄ"c Straujumas un Reivasa tikÅ¡anās žurnālistiem, kas bija kuplā skaitā pulcÄ"juÅ¡ies uz viņu kopÄ«go preses konferenci, saspringtās darba kārtÄ«bas dÄ"ļ netika dota iespÄ"ja uzdot jautājumus.

Jau ziņots, ka Igaunijas parlaments marta beigās Reivasam uzdeva veidot jauno valdÄ«bu. Viņš amatā nomainÄ«jis ilggadÄ"jo Igaunijas premjeru Andrusa Ansipu, kurÅ¡ demisionÄ"ja.

Šī bija Reivasa pirmā vizīte Latvijā.