Zanders: Viss samests vienā katlā

Dienu pirms 1. aprīļa Inguna Sudraba nāca klajā ar aicinājumu Latvijai atteikties no "brÄ«vā tirgus ekonomikas", jo tā dzenot tautu nabadzÄ«bā, turklāt traucÄ"jot Latvijai aizstāvÄ"t savas nacionālās intereses. Å…emot vÄ"rā bijušās valsts kontrolieres popularitāti un to, ka viņa ir nevis vienkārÅ¡i privātpersona, bet persona ar ambÄ«cijām politikā, ignorÄ"t Sudrabas izteikumus nevar. Lai gan tik neslÄ"ptu populisma un demagoÄ£ijas sajaukumu sen nav nācies redzÄ"t.

VienlÄ«dzÄ«bas zÄ«mes likÅ¡ana starp "brÄ«vā tirgus ekonomiku" un nabadzÄ«bu liecina, ka Sudraba kā savu politisko metodi izvirza viņai nepatÄ«kamu faktu ignorÄ"Å¡anu. PretÄ"jā gadÄ«jumā viņa ko tādu neatļautos sacÄ«t, jo Ä€frikā un Ä€zijā netrÅ«kst valstu, kur tauta nabadzÄ«ga, lai gan no "brÄ«vā tirgus" nav ne smakas. (Un kā ar nevienlÄ«dzÄ«bu Sudrabai tik tuvajā Putina miljadieru un nabagu zemÄ" Krievijā?)

LÄ«dzÄ«gi ar otru "tiltiņu" - ekonomikas modeļa dÄ"ļ mÄ"s, lÅ«k, nevarot aizstāvÄ"t savas intereses. Atkal - vai nu analfabÄ"tisms, vai nekaunÄ«ba. Jo ekonomiskajam modelim nav nekāda sakara ar valsts spÄ"ju cÄ«nÄ«ties par savām specifiskajām interesÄ"m. Tas ir atkarÄ«gs no Å¡Ä«s valsts elites prioritātÄ"m un spÄ"jām. Diez vai kāds apÅ¡aubÄ«tu (lai gan Sudrabas gadÄ«jumā ne par ko nevar bÅ«t droÅ¡s...), ka, piemÄ"ram, ASV vai Francijā ir jaunizceptās mesijas tā nÄ«stais ekonomiskais modelis, savukārt abas spÄ"j savas ekonomiskās intereses aizstāvÄ"t tik agresÄ«vi un efektÄ«vi, ka partnervalstÄ«m dažkārt slikti paliek. To, ka problÄ"ma ir elitÄ", nevis modelÄ«, Sudrabai, protams, nav izdevÄ«gi atzÄ«t, jo viņa pati Å¡ai elitei pieder (piemÄ"ram, savulaik ieņemot vadoÅ¡os amatus FinanÅ¡u ministrijā un Parex bankā), lai ko viņa teiktu.

Ja Sudraba mazāk nodarbotos ar populismu, viņai bÅ«tu laiks uzzināt, ka jau sen kapitālisms netiek uzskatÄ«ts par kaut ko ideālu. TieÅ¡i otrādi - ik gadu tiek publicÄ"ti desmitiem akadÄ"misku un publicistisku darbu, kuru autori mÄ"Ä£ina saprast, kā mazināt brÄ«vā tirgus modeļu neizbÄ"gamos trÅ«kumus un pilnveidot stiprās puses. Å…emot vÄ"rā Sudrabas Ä£eopolitiskās simpātijas, varÄ"tu ieteikt kaut Džefa Malgana pÄ"rn iznākušā Sisenis un bite. PlÄ"soņas un radÄ«tāji kapitālisma nākotnÄ" tulkojumu krieviski, kas pirms mÄ"neÅ¡a parādÄ«jās RÄ«gas grāmatveikalos.

Jau sen vispār netiek runāts par vienu kapitālisma vai "brÄ«vā tirgus ekonomikas" modeli - ir anglosakÅ¡u versija (šāds apkopojoÅ¡s apzÄ«mÄ"jums gan arÄ« kļuvis visai nosacÄ«ts...), Ķīnas versija, ar sev vajadzÄ«giem akcentiem un niansÄ"m brÄ«vā tirgus ekonomiku cenÅ¡as papildināt Turcija, BrazÄ«lija utt. Ir veiksmes, un ir kļūdas. PiemÄ"ram, pat dedzÄ«gi anglosakÅ¡u versijas piekritÄ"ji atzinÄ«gi vÄ"rtÄ" vairākas sociālās programmas BrazÄ«lijā, savukārt Ķīna savā "ātrāk, augstāk, tālāk!" stilā, kas nenoliedzami nesis augļus, iedzÄ«vojusies pamatÄ«gās ekoloÄ£iskās problÄ"mās.

Īsi sakot, adekvāti politiÄ·i cenÅ¡as modeli uzlabot un attÄ«stÄ«t, nevis barot vÄ"lÄ"tājus ar ilÅ«zijām, ka iespÄ"jams "sākt no baltas lapas".