Atrod risinājumus Rīgas gaisa kvalitātes uzlabošanai

RÄ«gas domes Mājokļu un vides komitejas deputāti ceturtdien akceptÄ"ja aktualizÄ"to rÄ«cÄ«bas plānu gaisa kvalitātes uzlaboÅ¡anai - iecerÄ"ts turpināt transporta plÅ«smu optimizÄ"Å¡anu, mazināt privātā transporta lietoÅ¡anu un izveidot vÄ"l vairākas velojoslas, portālu Diena.lv informÄ"ja RÄ«gas domes pārstāve Dzintra Ä€boliņa.

Plānots, ka gaisa kvalitātes uzlaboÅ¡anas plāns tiks apstiprināts jau tuvākajā RÄ«gas domes sÄ"dÄ" 26. augustā.

RÄ«gas pilsÄ"tas gaisa kvalitātes uzlaboÅ¡anas rÄ«cÄ«bas programmā 2011.-2015.gadam iecerÄ"ts turpināt darbu pie transporta plÅ«smu optimizÄ"Å¡anas, samazinot transporta ar iekÅ¡dedzes dzinÄ"jiem noslodzi Centrā un uz tiltu nobrauktuvÄ"m. Tiks turpināts darbs pie sabiedriskā transporta tÄ«kla pievilcÄ«guma un efektivitātes paaugstināšanas. Å o aktivitāšu mÄ"rÄ·is ir mazināt privātā autotransporta lietoÅ¡anu, tā vietā izmantojot sabiedrisko transportu, un vienlaikus attÄ«stot stāvparku sistÄ"mu.

Turpināsies velojoslu izveide, kā arÄ« tiks atbalstÄ«ta tādu transportlÄ«dzekļu izmantoÅ¡ana, kuriem ir zemas vai nulles emisijas, kādi piemÄ"ram ir elektromobiļi u.c. pasākumi. Tā kā pilsÄ"tas centrā ir Daugava ar kuÄ£u pasažieru ostu un BrÄ«vostas uzņÄ"mumiem, iecerÄ"ts veidot krasta elektroapgādes sistÄ"mu kuÄ£u pieslÄ"gÅ¡anai stāvÄ"Å¡anas laikā, lai novÄ"rstu lielu dÄ«zeļdzinÄ"ju un Ä£eneratoru emisijas.

"RÄ«cÄ«bas plāns gaisa kvalitātes uzlaboÅ¡anai tika aktualizÄ"ts jau pirms vairākiem mÄ"neÅ¡iem, pÄ"dÄ"jā laikā notika dokumenta pilnveidoÅ¡ana, to saskaņojot ar dažādām institÅ«cijām, tostarp arÄ« ar Vides un reÄ£ionālās attÄ«stÄ«bu ministriju (VARAM). Gribu teikt, ka mums nav pamata nekādiem uztraukumiem, jo dokuments ir kvalitatÄ«vs, un tajā piedāvāto pasākumu Ä«stenoÅ¡ana bÅ«tiski uzlabos gaisa kvalitāti RÄ«gā," norāda Mājokļu un vides komitejas priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Vjačeslavs Stepaņenko.

RÄ«cÄ«bas plānā ir paredzÄ"ti pasākumi arÄ« rÅ«pniecÄ«bas un enerÄ£Ä"tikas sektorā, lai samazinātu emisijas, ko rada kurināmais. ĪpaÅ¡a uzmanÄ«ba pievÄ"rsta individuālajai apkurei mājsaimniecÄ«bu sektorā. Savukārt RÄ«gas siltums turpinās investÄ"t tādās tehnoloÄ£ijās, kas ļaus samazināt ietekmi uz pilsÄ"tas gaisa kvalitāti. Tāpat liela uzmanÄ«ba tiks pievÄ"rsta siltumenerÄ£ijas patÄ"riņa samazināšanai, veicot dažādus Ä"ku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus.