Spēlmaņu nakts var piedzīvot pārmaiņas

VÄ"l nebijuÅ¡as pārmaiņas var piedzÄ«vot gadskārtÄ"jā teātra balvu pasniegÅ¡anas ceremonija SpÄ"lmaņu nakts, ko lÄ«dz Å¡im jau 20 gadu rÄ«koja Latvijas Teātra darbinieku savienÄ«ba (LTDS). Å ogad pieņemtajos Ministru kabineta noteikumos paredzÄ"ts, ka, piesaistot valsts finansÄ"jumu, kas pārsniedz 14 228 eiro, ministrija pieÅ¡Ä·irt lÄ«dzekļus bez pretendenta atlases nedrÄ«kst, bet jārÄ«ko konkurss, Dienai paskaidroja KultÅ«ras ministrijā (KM). LÄ«dz ar to Å¡ogad Latvijas teātru labāko mākslinieku izraudzÄ«Å¡anās var nonākt arÄ« citās, ne vairs LTDS rokās, jo uzvarÄ"tāju KM noteiks konkursā.

Tas gan nenozÄ«mÄ", ka LTDS nevarÄ"tu pretendÄ"t arÄ« uz šā gada apbalvoÅ¡anas ceremonijas rÄ«koÅ¡anu, un, kā Dienai apliecināja savienÄ«bas priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja Daiga Å iliņa-Gaismiņa, LTDS noteikti piedalÄ«sies konkursā un, viņasprāt, arÄ« ir visnopietnākais kandidāts. "Tā ir LTDS ideja - gan pasākums kā tāds, gan arÄ« konkrÄ"tais nosaukums SpÄ"lmaņu nakts, un lÄ«dz Å¡im vienmÄ"r LTDS to ir darÄ«jusi," Dienai uzsvÄ"ra Å iliņa-Gaismiņa.

ArÄ« KM norāda, ka SpÄ"lmaņu nakts rÄ«kotājs nevarÄ"tu bÅ«t ar teātra nozari nemaz nesaistÄ«ta persona. Pretendentiem teātra mākslas jomā jādarbojas ne mazāk kā divus gadus un ir jābÅ«t dalÄ«bai vismaz divu lÄ«dzvÄ"rtÄ«gu kultÅ«ras projektu koordinÄ"Å¡anā un Ä«stenoÅ¡anā pÄ"dÄ"jo trÄ«s gadu laikā. Konkursā var pieteikties tikai privātpersonas, kas likuma izpratnÄ" ir fiziskas personas, biedrÄ«bas vai nodibinājumi, kas pārstāv nevalstisko sektoru.

Konkursa komisija ņems vÄ"rā trÄ«s kritÄ"rijus - teātra kvalitātes novÄ"rtÄ"juma veikÅ¡anas efektivitāti, pretendenta kompetenci un spÄ"ju veikt teātra kvalitātes novÄ"rtÄ"jumu, kā arÄ« cenu. "UzvarÄ"tājs bÅ«s tas, kurÅ¡ iegÅ«s lielāko kopÄ"jo punktu skaitu," Dienai skaidroja KM Sabiedrisko attiecÄ«bu speciāliste Baiba Kauliņa.

Ar konkursa rÄ«kotāju lÄ«dzdarbÄ«bas lÄ«gums tiks slÄ"gts uz trÄ«s gadiem, katru gadu noslÄ"dzot vÄ"l arÄ« finansÄ"Å¡anas lÄ«gumu, kas nozÄ«mÄ", ka pilnvarotā institÅ«cija uzņemas katru gadu veikt teātra kvalitātes novÄ"rtÄ"jumu, gadā saņemot 45 892 eiro no valsts budžeta. Pasākuma kopÄ"jās izmaksas tiks segtas no KM pieÅ¡Ä·irtajiem valsts lÄ«dzekļiem, kā arÄ« no rÄ«kotāja papildus piesaistÄ«tās naudas. Tas nozÄ«mÄ", ka tikai daļu no pasākuma kopÄ"jiem tÄ"riņiem segs valsts budžets.

LÄ«dz Å¡im LTDS kā SpÄ"lmaņu nakts rÄ«kotājs no atvÄ"lÄ"tā finansÄ"juma laureātiem pieÅ¡Ä·ir arÄ« naudas balvu. "Manā skatÄ«jumā tas ir ļoti labi, jo, ja reiz tas cilvÄ"ks tiešām ir darÄ«jis tādu darbu, kas Latvijas mÄ"rogā ir izcils, tad bÅ«tu ļoti jauki, ja Å¡o izcilÄ«bu var novÄ"rtÄ"t arÄ« ar kaut kādu finansiālu prÄ"miju, nevis tikai ar diplomu," norāda Å iliņa-Gaismiņa. KM izstrādātā konkursa nolikumā gan teikts, ka labākie mākslinieki jāgodina un jāapbalvo, bet nav noteikts, kādai jābÅ«t balvai. Tāpat konkursa nolikumā nav norādÄ«ts, kādai un cik cilvÄ"ku sastāvā jābÅ«t žūrijas komisijai. LÄ«dzÅ¡inÄ"jā LTDS prakse liecina, ka žūrijas locekļu skaits tiek mainÄ«ts, piemÄ"ram, 2012./2013. gada sezonu vÄ"rtÄ"ja deviņi, bet 2013./2014. gada sezonu - pieci žūrijas locekļi.

Katru gadu SpÄ"lmaņu naktÄ« pasniedz ap divdesmit balvām dažādās nominācijās, un kopumā divdesmit gadu laikā tās ir aptuveni 400 balvu, taču Å¡is skaitlis ir relatÄ«vs, jo katru gadu mainās balvu kategoriju skaits. KultÅ«ras ministrijā uzsver, ka konkursa uzvarÄ"tāja uzdevums bÅ«s arÄ« nomināciju saraksta sastādÄ«Å¡ana.

Å ogad SpÄ"lmaņu nakts norisināsies jau 21.reizi. Pagājušā gada apbalvoÅ¡anas ceremonija tika atcelta ZolitÅ«des traÄ£Ä"dijas dÄ"ļ.