Vējainā siltināšanas rekordiste

Divas pilsÄ"tas Latvijā draudzÄ«gi dala lÄ«derpozÄ«cijas siltināto daudzdzÄ«vokļu namu skaita ziņā. Valmiera izceļas ar lielāko nosiltināto Ä"ku Ä«patsvaru attiecÄ«bā uz kopÄ"jo skaitu - renovÄ"ti jau gandrÄ«z 14% dzÄ«vojamo māju, savukārt Liepāja ir uzplaukusi absolÅ«tos skaitļos - tur jauns izskats un siltāka fasāde jau ir vai tuvākajā laikā tiks pabeigta 123 pirmskara un padomju gados celtiem namiem, kas Latvijā ir rekords, treÅ¡dien raksta laikraksts Diena. 

IedzÄ«votāju informÄ"tÄ«ba par siltināšanas ekonomisko izdevÄ«gumu, paÅ¡valdÄ«bas atbalsta programmas, namu apsaimniekotāju aktivitāte, kā arÄ« vietvaras rādÄ«tais piemÄ"rs, nosiltinot tās pārziņā esošās publiskās Ä"kas - Å¡o faktoru esamÄ«ba ir minÄ"to pilsÄ"tu pārvÄ"rtÄ«bu un energoefektivitātes pamatā. Liepājas domes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Uldis Sesks (Liepājas partija) min vÄ"l kādu iemeslu: "Å o nosiltināto māju skaita rekordu mums izdevās sasniegt, pateicoties ļoti enerÄ£iskiem, drosmÄ«giem un neatlaidÄ«giem māju vecākajiem - aktÄ«vistiem, kuri nežÄ"lo savu brÄ«vo laiku, staigā no dzÄ«vokļa uz dzÄ«vokli, vāc parakstus un gatavo visu dokumentāciju. Es zinu, ka tas nav viegls darbs, bet tas ir galvenais nosacÄ«jums, lai labās pārmaiņas notiktu!".

LÄ«dz Å¡im ES naudu dzÄ«vojamo māju siltināšanai pārdalÄ«ja un projektu Ä«stenoÅ¡anu uzraudzÄ«ja Latvijas InvestÄ«ciju un attÄ«stÄ«bas aÄ£entÅ«ra, bet jaunajā plānoÅ¡anas periodā, kas sācies Å¡ogad, Å¡o funkciju pārņÄ"musi Latvijas attÄ«stÄ«bas finanÅ¡u institÅ«cija Altum. IepriekÅ¡ kredÄ«tus Ä"ku siltināšanai izsniedza komercbankas ar trÄ«s lÄ«dz seÅ¡u procentu likmi gadā, turpmāk dzÄ«vokļu Ä«paÅ¡nieki naudu saņems atmaksājamā granta veidā un tas nozÄ«mÄ", ka tiks nodroÅ¡ināts 100% aizdevums ar pazeminātu aizdevuma likmi. Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāve Elita Rubesa-Voravko skaidro, ka šāda atbalsta sistÄ"ma jau pastāv vairākās citās ES valstÄ«s un Latvijā tā ļauÅ¡ot atbalstÄ«t divreiz vairāk Ä"ku siltināšanas projektu nekā lÄ«dz Å¡im. Jāpiebilst, ka 2014- 2020. gadā no ES fondiem Latvijas dzÄ«vojamo namu siltināšanai plānoti 176,5 miljoni eiro.

Birokrātisko slogu, kas iedzÄ«votājiem jāpārvar, gatavojot sava nama siltināšanas projekta pieteikumu, bÅ«tiski samazināt gan neesot iespÄ"jams. EM norāda, ka turpmāk iesniegumam bÅ«Å¡ot jāpievieno mazāk dokumentu, bet tajā pašā laikā lielais lÄ«dzfinansÄ"juma apmÄ"rs nosakot arÄ« stingrākas ievieÅ¡anas un uzraudzÄ«bas prasÄ«bas.

Plašāk lasiet KristÄ«nas Putincevas rakstā VÄ"jainā siltināšanas rekordiste treÅ¡dienas, 13.augusta, laikraksta Diena 8.lpp.!