FOTO: Svinīgi ieslēdz jauno Kurzemes loka posmu

Latvijas elektriskie tÄ«kli apakÅ¡stacijā Ventspils svinÄ«gi ekspluatācijā ieslÄ"dza projekta Kurzemes loks posma Grobiņa - Ventspils jaunu 330 kV elektropārvades lÄ«niju, kura ievÄ"rojami paaugstinās energoapgādes droÅ¡umu KurzemÄ" un Latvijā, sniedzot iespÄ"ju nākotnÄ" izmantot Lietuvas - Zviedrijas jÅ«ras kabeļa NordBalt darbÄ«bu un piekļuvi Ziemeļvalstu elektroenerÄ£ijas tirgum.

KvalitatÄ«vi jaunā un modernā Kurzemes loks 330 kV  elektropārvades lÄ«nija savieno Grobiņu un Ventspili. Savukārt 2019. gadā pÄ"c nākamā posma izbÅ«ves no Ventspils caur Dundagu un Tumi  Kurzemes loks noslÄ"gsies, pievienojoties pirmajam izbÅ«vÄ"tam posmam RÄ«gas loks. TādÄ"jādi projekts Kurzemes loks Latvijā stiprinās Lietuvas un Zviedrijas starpsavienojuma darbÄ«bu un uzlabos elektroapgādi KurzemÄ", garantÄ"jot piekļuvi ZiemeļvalstÄ«m, kas bagātas ar hidroresursiem, kur vÄ"sturiski novÄ"rotas zemākas elektroenerÄ£ijas cenas nekā caurmÄ"rā Eiropā.

"Å Ä« diena bija sākums tam procesam, kas turpinājās kā Baltijas integrācija Eiropā. Å Ä« integrācija notiek arÄ« enerÄ£Ä"tikas jomā. PÄ"c neatkarÄ«bas atgÅ«Å¡anas Baltija enerÄ£Ä"tiski bija pilnÄ«gi izolÄ"ta no Eiropas, tādÄ"ļ jaunu starpsavienojumu radÄ«Å¡ana un Baltijas integrācija ir tikpat svarÄ«ga kā savulaik vienotas politiskās gribas parādÄ«Å¡ana," stāsta ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija).

Kurzemes loks ir nozÄ«mÄ«gs elektroapgādes infrastruktÅ«ras objekts Ziemeļu - Dienvidu koridorā un tā attÄ«stÄ«Å¡anas kontekstā. Å obrÄ«d veidojās Baltijas jÅ«ras valstu tirgus, kuram tiek veidoti savienojumi no Somijas uz Igauniju, no Igaunijas uz Latviju, no Lietuvas uz Zviedriju, no Lietuvas uz Poliju. LÄ«dz ar to starpsavienojumu kartÄ" Kurzemes loks  nozÄ«me ir neatsverama, jo tas ir pārvades tÄ«kla loka posms, kas nodroÅ¡inās elektroenerÄ£ijas tranzÄ«ta plÅ«smu gan Latvijai, gan Baltijas jÅ«ras reÄ£ionam tirgus stiprināšanā.

KopÄ"jais projekta Kurzemes loks garums plānots ap 330 km un kopÄ"jās projekta izbÅ«ves izmaksas - ap 220 milj. eiro, no tām aptuveni pusi plānots finansÄ"t, piesaistot Eiropas Komisijas lÄ«dzfinansÄ"jumu Eiropas SavienÄ«bas enerÄ£Ä"tikas projektiem.

110/330 kV lÄ«nija Ventspils-Grobiņa izbÅ«vÄ"ta nepilnu divu gadu laikā un maksimālais vienlaikus bÅ«vdarbos iesaistÄ«tais personāla skaits sasniedza 250 darbinieku.

JaunizbÅ«vÄ"tajā 110/330 kV Ventspils-Grobiņa elektropārvades lÄ«nijā ar atzarojumiem un rekonstruÄ"tajām apakÅ¡stacijām kopā ieguldÄ«ts 63,8 miljoni eiro, no kuriem 23,8 miljoni eiro ir Eiropas SavienÄ«bas (ES) programmas lÄ«dzfinansÄ"jums un uzņÄ"muma 40 miljoni eiro. IzbÅ«vÄ"tā 110/330 kV elektropārvades lÄ«nijas posma Ventspils-Grobiņa kopÄ"jās izmaksas ir 50.1 milj. eiro.