Slīcējiem aizstāvju nav

AtÅ¡Ä·irÄ«bā no tÄ"mas par braukÅ¡anu reibumā, informatÄ«vās kampaņas par to, cik bÄ«stamas ir Å«denstilpes un atpÅ«ta pie tām, Ä«paÅ¡i savienojumā ar alkohola lietoÅ¡anu, netop un netiek plānotas arÄ« nākotnÄ", jo tām nav naudÄ«gu kompāniju piesaistes, treÅ¡dien vÄ"sta laikraksts Diena.

"NoslÄ«kuÅ¡ais ir bÄ"da tuviniekiem - pārÄ"jiem tā ir tikai statistika," tieÅ¡s ir ārsts psihiatrs Andris SaulÄ«tis. Viņš norāda - kamÄ"r cilvÄ"ka nāve kādai no ietekmÄ«gajām industrijām nenesÄ«s zaudÄ"jumus, Latvijas varas iestādes neko nedarÄ«s, lai situāciju mainÄ«tu saknÄ": "Cik efektÄ«vi ar iedarbÄ«gām sociālajām kampaņām izdevās samazināt ceļu satiksmes negadÄ«jumu un dzÄ"rājÅ¡oferu skaitu! To veidoÅ¡anu lobÄ"ja apdroÅ¡inātāji, kam katra avārija maksā naudu, turklāt dzÄ"rājs uz ceļa rada bailes paÅ¡iem naudas dalÄ«tājiem, jo apdraud arÄ« viņu dzÄ«vÄ«bu, turpretÄ« slÄ«konis neapdraud nevienu - lai slÄ«kst, pats vainÄ«gs, ka lien, kur nevajag!"

Visas Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) sociālās kampaņas pret braukšanu reibumā tapušas par Obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas līdzekļiem, un katru no tām atbalstījusi kāda apdrošināšanas kompānija, lai it kā "celtu iedzīvotāju apziņas līmeni".

Taču skaitļi, aiz kuriem stāv noslÄ«kuÅ¡o aprāvušās dzÄ«ves un piederÄ«go sÄ"ras, signalizÄ", ka ir pÄ"dÄ"jais brÄ«dis darÄ«t kaut ko lietas labā, jo pÄ"dÄ"jos astoņos gados Å«dens Latvijai laupÄ«jis 1515 cilvÄ"ku. Ūdens Latvijā paņem divtik vairāk dzÄ«vÄ«bu nekā ceļu satiksmes negadÄ«jumi - pagājuÅ¡ajā mÄ"nesÄ« glābÄ"ji izvilka 37 noslÄ«kuÅ¡os, bet Å¡ogad kopumā - jau 110. Taču patiesais skaits ir vÄ"l lielāks, jo ne vienmÄ"r talkā tiek aicināti Å«denslÄ«dÄ"ji, lÄ«dz ar to statistika izmÄ"tāta pa visu atbildÄ«go dienestu reÄ£istriem, bet vÄ"l neesot apkopota.

GlābÄ"ji esot sprieduÅ¡i par sociālās kampaņas nepiecieÅ¡amÄ«bu, taču atdÅ«ruÅ¡ies pret finansÄ"jumu. "Rupji rÄ"Ä·inājām, ka viena kampaņa izmaksātu ap 100 tÅ«kstoÅ¡iem eiro, taču tādas naudas mums nav. Turklāt daudz atkarÄ«gs no laikapstākļiem - vÄ"sās vasarās noslÄ«kuÅ¡o skaits ir daudz mazāks, tāpÄ"c var gadÄ«ties, ka naudas ieguldÄ«jums tādā kampaņā neizrādÄ«tos tik efektÄ«vs," skaidro Vetere.

Tiesa, pÄ"rn ugunsdroÅ¡Ä«bas uzraudzÄ«bas inspektori ir nolasÄ«juÅ¡i teju trÄ«s tÅ«kstoÅ¡us lekciju par dažādiem droÅ¡Ä«bas jautājumiem, organizÄ"ti 130 konkursi un sacensÄ«bas skolÄ"niem. Nesen par Eiropas SavienÄ«bas finansÄ"jumu tapa četras Ä«sfilmas bÄ"rniem BÄ«stamā robeža - vienā no tām runāts arÄ« par droÅ¡u peldÄ"Å¡anos.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 20.augusta, laikrakstā Diena!