Krievijas krīze izgāž Valmieras gaļas kombināta atjaunošanu

Lai gan Krievijas uzņÄ"mums GazEnergoStroi, kurÅ¡ pÄ"rn iegādājās Valmieras gaļas kombinātu, uzņÄ"muma teritorijas sakārtoÅ¡anā jau bija ieguldÄ«jis pārdesmit tÅ«kstoÅ¡us eiro, projekts ir pārtraukts, kas skaidrojams gan ar neskaidro situāciju gaļas eksporta biznesā Krievijas embargo dÄ"ļ, gan arÄ« projekta neatbalstÄ«Å¡anu Latvijas investÄ«ciju un attÄ«stÄ«bas aÄ£entÅ«rā.

Kā biznesa portālam Nozare.lv atzina Valmieras paÅ¡valdÄ«bas domes priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja vietnieks Jānis Baiks, Krievijas investors jau bija veicis teritorijas un Ä"ku sakopÅ¡anas darbus, ieguldot vairākus desmitus tÅ«kstoÅ¡us eiro.

"TomÄ"r, ņemot vÄ"rā paÅ¡reizÄ"jo ārpolitisko situāciju un Krievijas noteikto pārtikas preču embargo, jautājums par gaļas kombināta attÄ«stÄ«bu ir zaudÄ"jis aktualitāti, kā arÄ« radÄ«jis maksimālu piesardzÄ«bu pret visu projektu kopumā. Pieļauju, ka investors var izvÄ"lÄ"ties pārdot bijušā kombināta teritoriju vai arÄ« ieturÄ"t ilgstoÅ¡u nogaidÄ«Å¡anas periodu, izvÄ"rtÄ"jot Eiropas SavienÄ«bas un Krievijas tālākās ekonomiskās attiecÄ«bas," sacÄ«ja Baiks.

Viņš arÄ« norādÄ«ja, ka korporācijas GazEnergoStroi iesniegtais projekts bijušās Valmieras gaļas kombināta teritorijas attÄ«stÄ«bai nav guvis atbalstu Latvijas InvestÄ«ciju un attÄ«stÄ«bas aÄ£entÅ«rā (LIAA), ES fondu programmā "Atbalsts ieguldÄ«jumiem ražoÅ¡anas telpu izveidei vai rekonstrukcijai". Investors bija plānojis ieguldÄ«t ievÄ"rojamus savus finanÅ¡u lÄ«dzekļus, kā arÄ« gÅ«t LIAA atbalstu projektam, aptuveni 1,4 miljonu eiro apmÄ"rā.

KopÄ"jā Ä"ku platÄ«ba, kas atrodas uzņÄ"muma teritorijā, ir vairāk nekā 100 000 kvadrātmetru, un uzņÄ"muma Ä«paÅ¡umā ir aptuveni 14 hektāri zemes.

"Patlaban daļa teritorijas tiek piedāvāta pārdošanā," sacīja Baiks.

Kā ziņots, pagājuÅ¡ajā gadā Valmieras gaļas kombinātu iegādājās Krievijas uzņÄ"mums GazEnergoStroi. UzņÄ"muma prezidents Sergejs ÄŒerņins toreiz informÄ"ja, ka kombināta darbÄ«ba tiks atjaunota jau 2014.gada nogalÄ", savukārt uzņÄ"muma teritorijā tiks iekārtots augsto tehnoloÄ£iju parks, dodot darbu 400 cilvÄ"kiem.

Korporācija GazEnergoStroi Valmieras gaļas kombināta iegādes darÄ«jumu pabeidza pÄ"rn aprÄ«lÄ«, iegÅ«stot teritoriju aptuveni 20 hektāru platÄ«bā, no kuriem 16 hektāri pārgāja kompānijas Ä«paÅ¡umā, bet pārÄ"jie četri hektāri tika iznomāti.

GazEnergoStroi vairāk nekā 13 gadus veic pilna cikla kompleksu darbu izpildi, bÅ«vÄ"jot kooÄ£enerācijas stacijas ar jaudām: mazās - no viena lÄ«dz 30 megavatiem (MW), vidÄ"jās - no 30 lÄ«dz 150 MW un lielās elektrostacijas ar jaudu no 150 lÄ«dz 1000 MW. Savas darbÄ«bas laikā enerÄ£Ä"tikas tirgÅ« korporācija ir strādājusi elektrostaciju bÅ«vniecÄ«bā gan kā pasÅ«tÄ«tājs, gan kā koordinators un darbuzņÄ"mÄ"js, Ä«stenojot projektus ar kopÄ"jo elektroenerÄ£ijas jaudu vairāk nekā 4000 MW un 10 000 gigakaloriju siltumenerÄ£ijas.

Kā ziņots, Valmieras gaļas kombinātā ilgu laiku darbojās SIA Triāls, kas par maksātnespÄ"jÄ«gu tika pasludināta no 2009.gada 30.aprīļa.