Bijušo KNAB izmeklētāju Balakleiski atzīst par vainīgu materiālu nopludināšanā un soda ar 200 stundām piespiedu darba

RÄ«gas apgabaltiesa Å¡odien atcÄ"la RÄ«gas pilsÄ"tas Centra rajona tiesas attaisnojoÅ¡o spriedumu krimināllietā par AS Latvenergo amatpersonu kukuļoÅ¡anas lietas materiālu nopludināšanu un atzina apsÅ«dzÄ"to bijuÅ¡o Korupcijas novÄ"rÅ¡anas un apkaroÅ¡anas biroja (KNAB) izmeklÄ"tāju Ruslanu Balakleiski par vainÄ«gu, sodot viņu ar 200 stundām piespiedu darba.

Pirmās instances tiesa Balakleiski gan bija atzinusi par nevainīgu un attaisnojusi.

Kā aÄ£entÅ«rai LETA pastāstÄ«ja tiesas preses pārstāve Inta Å aboha, RÄ«gas apgabaltiesa atcÄ"la Centra rajona tiesas 2013.gada 13.jÅ«nija spriedumu daļā, kurā Balakleiskis tika attaisnots pÄ"c Krimināllikuma (KL) 307.panta par nelikumÄ«gām darbÄ«bām ar krimināllietas materiāliem un KL 318.panta 1.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātÄ«gu izmantoÅ¡anu.

Apelācijas instances tiesa Balakleiski atzina par vainīgu gan par nelikumīgām darbībām ar krimināllietas materiāliem, gan dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Tiesa nosprieda Balakleiski sodīt ar 200 stundām piespiedu darba.

Pilns tiesas spriedums bÅ«s pieejams 5.septembrÄ«, un to varÄ"s pārsÅ«dzÄ"t Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departamentā desmit dienu laikā, iesniedzot kasācijas sÅ«dzÄ«bu RÄ«gas apgabaltiesā.

Jau ziņots, ka 2013.gada 7.septembrÄ« Ä¢enerālprokuratÅ«ra iesniedza apelācijas protestu par RÄ«gas pilsÄ"tas Centra rajona tiesas spriedumu, ar kuru Balakleiskis tika pilnÄ«bā attaisnots.

PÄ"rn 13.jÅ«nijā prokurors Sergejs Petruhno tiesas debatÄ"s bija prasÄ«jis Balakleiski atzÄ«t par vainÄ«gu pÄ"c diviem Krimināllikuma (KL) pantiem un sodÄ«t ar 280 stundu piespiedu darbu. Savukārt pats Balakleiskis pauda uzskatu, ka ir izdarÄ«jis tikai disciplināru pārkāpumu, nevis noziedzÄ«gu nodarÄ«jumu. TāpÄ"c lÅ«dza tiesu taisÄ«t attaisnojoÅ¡u spriedumu. Vienlaikus Balakleiskis nenoliedza savas apsÅ«dzÄ«bā izklāstÄ«tās faktiskās darbÄ«bas.

Attaisnojošā sprieduma motÄ«vu daļā tiesnesis bija norādÄ«jis, ka apstāklis, ka apsÅ«dzÄ"tā lietoÅ¡anā esoÅ¡ajā datu nesÄ"jā atrasti lÄ«dzÄ«gi faili Latvenergo" amatpersonu kukuļoÅ¡anas krimināllietā esoÅ¡ajiem, vÄ"l neapstiprina to, ka apsÅ«dzÄ"tais Å¡os failus ir nodevis publicÄ"Å¡anai masu medijiem, bet gan to, ka apsÅ«dzÄ"tais ir neatļauti nokopÄ"jis krimināllietas materiālus.

Pirmās instances tiesā noskaidrojās, ka ar Latvenergo lietas materiālos esoÅ¡ajiem failiem varÄ"ja rÄ«koties kā Balakleiskis, tā arÄ« vairāki citi KNAB darbinieki.

Kā ziņots, bijuÅ¡ais KNAB izmeklÄ"tājs apsÅ«dzÄ"ts pÄ"c KL 307.panta par nelikumÄ«gām darbÄ«bām ar krimināllietas materiāliem un pÄ"c KL 318.panta 1.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātÄ«gu izmantoÅ¡anu. AttiecÄ«gi pÄ"c KL 318.panta 1.daļas tiesa Balakleiski attaisnoja nepietiekamu pierādÄ«jumu dÄ"ļ.

KopÅ¡ 2013.gada 1.aprīļa gan KL 307.pantā, gan KL 318.panta 1.daļā paredzÄ"tā sankcija ir brÄ«vÄ«bas atņemÅ¡ana uz laiku lÄ«dz trÄ«s gadiem vai Ä«slaicÄ«ga brÄ«vÄ«bas atņemÅ¡ana (uz laiku no 15 dienām lÄ«dz trim mÄ"neÅ¡iem), vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Portāls Pietiek.com 2012.gada pavasarÄ« publiskoja vairākas telefonsarunas starp, iespÄ"jams, Latvenergo bijuÅ¡o viceprezidentu Aigaru Meļko, bijuÅ¡o uzņÄ"muma ražoÅ¡anas tehnisko direktoru Gunāru Cvetkovu un uzņÄ"muma Energy Consulting vadÄ«tāju Andreju Livanoviču. Sarunas esot ierakstÄ«tas 2010.gadā, KNAB izmeklÄ"jot Latvenergo amatpersonu iespÄ"jamo piekukuļoÅ¡anu.

PÄ"c audioierakstu sarunu failu Latvenergo amatpersonu krimināllietā publiskoÅ¡anas KNAB nekavÄ"joties sāka dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu, kurÅ¡ vainojams materiālu nopludināšanā. Intervijā Latvijas TelevÄ«zijas raidÄ«jumam Panorāma Balakleiskis iepriekÅ¡ apstiprināja, ka informāciju nopludinājis tieÅ¡i viņš, lai pievÄ"rstu uzmanÄ«bu Å¡Ä«s lietas izmeklÄ"Å¡anas problÄ"mām.

Tāpat ziņots, ka bijuÅ¡ais KNAB izmeklÄ"tājs Balakleiskis RÄ«gas apgabaltiesā turpina cÄ«nÄ«ties par savu atjaunoÅ¡anu amatā. 20.augustā lieta izskatÄ«ta pÄ"c bÅ«tÄ«bas, un 3.septembrÄ« tiks pasludināts spriedums.