papildināts (14:11) - Rosina palielināt neapliekamo minimumu un minimālo pensiju

LÄ«dz ar jauna minimālā ienākumu lÄ«meņa noteikÅ¡anu LabklājÄ«bas ministrija (LM) piedāvā veikt izmaiņas arÄ« minimālās pensijas un ar iedzÄ«votāju ienākuma nodokli neapliekamā minimuma apmÄ"ros.

Kā ziņots, LM ir izstrādājusi koncepciju "Par minimālā ienākuma lÄ«meņa noteikÅ¡anu", kas paredz, sākot ar 2017.gadu, valstÄ« noteikt jaunu minimālā ienākuma lÄ«meni, ko izmantos, rÄ"Ä·inot, piemÄ"ram, minimālos pabalstus, nosakot ienākumu neapliekamo minimumu, kā arÄ« dažādu pabalstu apmÄ"ru. PÄ"c paÅ¡reizÄ"jiem aprÄ"Ä·iniem, 2017.gadā minimālais ienākumu lÄ«menis uz vienu Ä£imenes locekli bÅ«tu 129 eiro.

Preses konferencÄ" ministrijas Sociālās iekļauÅ¡anas un sociālā darba politikas departamenta vecākā eksperte Evija KÅ«la treÅ¡dien informÄ"ja, ka lÄ«dz ar Å¡Ä«m izmaiņām LM rosina no 75 eiro lÄ«dz 129 eiro palielināt ar iedzÄ«votāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu un no 70 lÄ«dz 129 eiro palielināt minimālo pensiju.

Tāpat plānots izvÄ"rtÄ"t minimālā ienākuma lÄ«meņa sasaisti ar valsts sociālajiem pabalstiem un bezdarbnieka pabalstu, - iespÄ"jams, tiks noteikts minimālais bezdarbnieka pabalsta lÄ«menis. KonkrÄ"tas summas gan Å¡obrÄ«d nav zināmas.

LabklājÄ«bas ministrija informÄ", ka lÄ«dz ar minimālā lÄ«meņa noteikÅ¡anu valstÄ« rosināts veikt pārmaiņas darbaspÄ"ka nodokļu un sociālās palÄ«dzÄ«bas sistÄ"mā, kā arÄ« minimālo pensiju jomā. PaÅ¡laik Latvijā 64,4 tÅ«kstoÅ¡iem trÅ«cÄ«go iedzÄ«votāju ienākumi mÄ"nesÄ« ir lÄ«dz 49,80 eiro. NabadzÄ«bas situācija valstÄ« kopumā aizvien ir kritiska. TāpÄ"c, nosakot minimālā ienākumu lÄ«meni, bÅ«tiskākais atbalsts tiktu sniegts iedzÄ«votājiem ar viszemākajiem ienākumiem, tos palielinot un uzlabojot viņu situāciju, kā arÄ« kopumā mazinot ienākumu nevienlÄ«dzÄ«bu. TurÄ«gāko iedzÄ«votāju ienākumi ir aptuveni 7 reizes augstāki par vistrÅ«cÄ«gāko iedzÄ«votāju ienākumiem, kas rada bÅ«tisku ienākumu nevienlÄ«dzÄ«bu.

Minimālā ienākuma lÄ«meni plānots sasaistÄ«t ar garantÄ"tā minimālā ienākuma lÄ«meni, to palielinot no 49,80 lÄ«dz 129 eiro, palielinot neapliekamo minimumu no 75 eiro lÄ«dz 129 eiro, kā arÄ« nosakot minimālo pensiju 129 eiro apmÄ"rā. Tāpat plānots izvÄ"rtÄ"t tā sasaisti ar bezdarbnieka pabalsta minimālo apmÄ"ru un valsts sociālajiem pabalstiem. Minimālā lÄ«meņa nodroÅ¡ināšanai valstÄ« bÅ«tu nepiecieÅ¡ami no 160 lÄ«dz 216 miljoniem eiro 2017.gadā.

PaÅ¡laik normatÄ«vos noteiktie minimālie ienākumu lÄ«meņi, proti, GMI, trÅ«cÄ«gās un maznodroÅ¡inātās personas ienākumu lÄ«menis nav sociālekonomiski pamatoti. Tie noteikti, pamatojoties galvenokārt uz budžeta iespÄ"jām. TāpÄ"c arÄ« citu minimālo ienākumu apmÄ"ri, piemÄ"ram, minimālā pensija, neapliekamais minimums, nav sociālekonomiski pamatoti. LÄ«dz ar to 97% gadÄ«jumu nabadzÄ«gākie iedzÄ«votāji arÄ« pÄ"c valsts un paÅ¡valdÄ«bu sociālo maksājumu saņemÅ¡anas aizvien nespÄ"j izkļūt no nabadzÄ«bas riska.

Galvenais mÄ"rÄ·is ir sakārtot sistÄ"mu, nosakot sociālekonomiskajai situācijai atbilstoÅ¡u, pamatotu un vienotu minimālā ienākuma lÄ«meni, lai uzlabotu vistrÅ«cÄ«gāko iedzÄ«votāju materiālo situāciju.  Å is lÄ«menis kalpos par atskaites punktu, atbilstoÅ¡i kuram paredzÄ"ts pilnveidot sociālās palÄ«dzÄ«bas, sociālās apdroÅ¡ināšanas un valsts sociālo pabalstu sistÄ"mas. TādÄ"jādi lÄ«meni ņems vÄ"rā, nosakot, piemÄ"ram, minimālos pabalstus, minimālās pensijas un citus atvieglojumu apmÄ"rus.

Minimālā ienākuma lÄ«meni plānots izmantot arÄ« darbaspÄ"ka nodokļu sistÄ"mas pilnveidoÅ¡anā, lai palielinātu ienākumus strādājoÅ¡ajiem ar zemu atalgojumu, vienlaikus veicinot darbspÄ"jas vecuma cilvÄ"ku iesaisti darba tirgÅ«. 

Darbs pie minimālā ienākuma lÄ«meņa nodroÅ¡ināšanas notiks pakāpeniski. SistÄ"mas sakārtoÅ¡anai bÅ«s nepiecieÅ¡ami papildu budžeta lÄ«dzekļi, jānodroÅ¡ina sekmÄ«ga sadarbÄ«ba ar sociālajiem partneriem un paÅ¡valdÄ«bām, kā arÄ« sabiedrÄ«bai bÅ«s jāskaidro, kādi bÅ«s plānotie pasākumi, kāpÄ"c tādi ir nepiecieÅ¡ami un ko piedāvātās izmaiņas dos ikvienam cilvÄ"kam.

Minimālā ienākuma lÄ«menis nav plānots kā kompensÄ"joÅ¡s mehānisms citās jomās pastāvoÅ¡o trÅ«kumu novÄ"rÅ¡anai, piemÄ"ram, veselÄ«bas aprÅ«pÄ", izglÄ«tÄ«bā u.c. Ir svarÄ«gi, lai attiecÄ«gās nozaru sistÄ"mas to pakalpojumu pieejamÄ«bu iedzÄ«votājiem nodroÅ¡ina visiem, neatkarÄ«gi no ienākumu lÄ«meņa, lai atvieglotu situāciju paÅ¡valdÄ«bām, kuras jau Å¡obrÄ«d noteiktu daļu lÄ«dzekļus atvÄ"l iedzÄ«votājiem gan veselÄ«bas aprÅ«pes pakalpojumu pieejamÄ«bai, gan obligātajai izglÄ«tÄ«bai. TāpÄ"c paralÄ"li ir jāturpina darbs pie iekļaujoÅ¡as izglÄ«tÄ«bas pakalpojumu pieejamÄ«bas, ņemot vÄ"rā saistÄ«bu starp ienākumiem un izglÄ«tÄ«bas lÄ«meni. Vienlaikus jāturpina palielināt ekonomikas konkurÄ"tspÄ"ju, lai strādājoÅ¡ajiem bÅ«tu iespÄ"ja saņemt lielākus ienākumus.

VienlÄ«dz svarÄ«ga loma algota darba kontekstā ir Ä"nu ekonomikas mazināšanai, jo tā bÅ«tiski ietekmÄ" iedzÄ«votāju atbalstam pieejamo finanÅ¡u apmÄ"ru. AttÄ«stÄ«to valstu situācija liecina, ka - jo mazāka ir Ä"nu ekonomika, jo labvÄ"lÄ«gāka ir iedzÄ«votāju situācija.

Minimālā ienākuma lÄ«meni saskaņā ar koncepciju aprÄ"Ä·inās reizi gadā, pamatojoties uz iedzÄ«votāju ienākumu izmaiņām.

Papildināts pÄ"c 4.rindkopas