Latvijai Polijas un Lietuvas alternatīvais gāzes vads izmaksās 29,4 miljonus eiro

Eiropas regulatoru sadarbÄ«bas aÄ£entÅ«ra (Agency for the Cooperation of Energy Regulators (ACER)) ir pieņÄ"musi lÄ"mumu par izmaksu sadalÄ«jumu starp projekta dalÄ«bvalstÄ«m par alternatÄ«vā gāzes vada izbÅ«vi caur Poliju un Lietuvu. Latvijai dalÄ«ba projektā izmaksās 29,4 miljonus eiro, portālu Diena.lv informÄ"ja Ekonomikas ministrijā (EM). 

"Latvijas iemaksa par dalÄ«bu projektā ir samazināta gandrÄ«z par pieciem miljoniem eiro un sastādÄ«s 29,4 miljonus eiro. Å Ä«s summa nav jāsamaksā rÄ«t vai parÄ«t, finansÄ"jums ir nepiecieÅ¡ams projekta Ä«stenoÅ¡anas laikā, kas aizņems vairākus gadus," skaidro ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija). 

Projekta Ä«stenoÅ¡ana tiek plānota lÄ«dz 2019.-2020.gadam. Saskaņā ar ACER lÄ"mumu, pÄ"c projekta realizācijas Polija saņems 85.5 miljonus eiro, no kuriem 54.9 miljoni bÅ«s jānomaksā Lietuvai, 29.4 miljoni eiro - Latvijai un 1.5 miljons eiro - Igaunijai. 

"Pateicoties, tai skaitā, Latvijas iniciatÄ«vām un aktivitātei beidzot ir pieņemts Å¡is nozÄ«mÄ«gais lÄ"mums par finanÅ¡u ieguldÄ«jumu sadalÄ«jumu starp projekta dalÄ«bvalstÄ«m. Tas nozÄ«mÄ", ka alternatÄ«vā gāzes vada bÅ«vniecÄ«ba kļūst pavisam reāla," atzÄ«mÄ" Dombrovskis. 

Ministrijā norāda, ka šāda alternatÄ«va gāzes vada izbÅ«ve izbeigs enerÄ£ijas salas statusu Baltijas valstÄ«m un savienos mÅ«s ar centrālās un Austrumeiropas gāzes tirgiem, tai skaitā Polijas saÅ¡Ä·idrinātās gāzes (SDG) termināli. Tas arÄ« ir bÅ«tisks solis Latvijas enerÄ£Ä"tiskās droÅ¡Ä«bas kontekstā, kas balstās uz Inčukalna pazemes gāzes krātuves priekÅ¡rocÄ«bām un reÄ£ionāliem starpsavienojumu projektiem.

"Å ovasar, tiekoties ar Polijas vicepremjeru JanuÅ¡u Pjehočinski (Janusz PiechociÅ„ski), es uzrunāju viņu par Å¡Ä« projekta virzÄ«bu un nepiecieÅ¡amÄ«bu pieņemt lÄ"mumus, lai varÄ"tu pārskatāmā nākotnÄ" diversificÄ"t gāzes piegādes, nodroÅ¡inot enerÄ£Ä"tisko droÅ¡Ä«bu. Tai skaitā, es runāju par nepiecieÅ¡amÄ«bu pārskatÄ«t projekta dalÄ«bvalstu finansiālo ieguldÄ«jumu projektā, samazinot kopÄ"jo summu, kas bÅ«tu jāsaņem Polijai. Un 11.augustā ACER ir pieņÄ"musi lÄ"mumu, kurā kopÄ"jais finansÄ"jums, kuru saņems Polijas puse, ir ievÄ"rojami mazāks, nekā sākotnÄ"ji plānotais," saka Dombrovskis. 

PÄ"dÄ"jo mÄ"neÅ¡u laikā ekonomikas ministrs ir pārrunājis projekta realizācijas nozÄ«mi arÄ« ar Eiropas enerÄ£Ä"tikas komisāru Ginteru Etingeru, Polijas energouzņÄ"muma GAZ SYSTEM vadÄ«tāju Janu Hadamu un Lietuvas enerÄ£Ä"tikas ministru Jaroslavu Neveroviču.

"Tāpat, pÄ"c mÅ«su iniciatÄ«vas pirms mÄ"neÅ¡a pirmo reizi tika sasaukta visu četru iesaistÄ«to valstu ekspertu un amatpersonu sanāksme, kurā tika spriests par projekta iespÄ"jamo realizāciju," uzsver Dombrovskis.  Tā bijusi pirmā augsta lÄ«meņa valstu pārstāvju kopÄ"jā apspriede kopÅ¡ pirms pieciem gadiem tika uzsākta projekta virzÄ«ba. Nākamā šāda tikÅ¡anās plānota septembrÄ« arÄ« RÄ«gā. 

Kā zināms, lai nostiprinātu enerÄ£Ä"tisko droÅ¡Ä«bu reÄ£ionā ir izstrādāts alternatÄ«vā gāzes vada projekts caur Poliju un Lietuvu. Projekta izskatÄ«Å¡ana tika uzsākta pirms pieciem gadiem, taču tikai tagad ir pieņemts lÄ"mums par projekta izmaksu sadalÄ«jumu. Å is lÄ"mums ļauj pieteikt projektu ES finansÄ"juma saņemÅ¡anai vÄ"l Å¡ogad.