Ieilgst arī jaunais fotoradaru iegādes konkurss

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) līdz 18.septembrim pagarinājusi piedāvājumu iesniegšanas termiņu konkursā par 20 stacionāro fotoradaru piegādi, aģentūra LETA noskaidroja CSDD.

IepriekÅ¡ piedāvājumu iesniegÅ¡anas termiņš bija 19.augusts, taču tas tika pagarināts lÄ«dz 26.augustam. Tagad CSDD nolÄ"musi veikt grozÄ«jumus konkursa nolikumā un piedāvājumu iesniegÅ¡anas termiņu pagarinājusi lÄ«dz 18.septembrim. GrozÄ«jumos ir precizÄ"ti tehniskās specifikācijas dati, kuriem jāpiemÄ«t iepirkumam, tāpÄ"c pagarināts iesniegÅ¡anas termiņš.

LÄ«dz Å¡im interesi par dalÄ«bu konkursā esot izrādÄ«juÅ¡i vairāki uzņÄ"mumi, bet pagaidām neviens oficiāls pieteikums nav saņemts.

Neraugoties uz to, ka fotoradaru iepirkuma konkurss vÄ"l nav noslÄ"dzies, CSDD cer, ka pirmās mÄ"rierÄ«ces izdosies ieviest vÄ"l Å¡ogad, Ceļu satiksmes droÅ¡Ä«bas padomÄ" augustā atzina CSDD valdes loceklis Jānis Golubevs. Viņš pastāstÄ«ja, ka, lÄ«dzÄ«gi kā citos konkursos, CSDD arÄ« par Å¡o iepirkumu ir saņÄ"musi sÅ«dzÄ«bas, taču direkcija joprojām cer, ka pie labvÄ"lÄ«giem nosacÄ«jumiem radari tiks ieviesti jau Å¡ogad.

Iepirkums sastāv no divām daļām, proti, valsts plāno iegādāties 16 transportlīdzekļu ātruma kontroles stacionārās iekārtas ar Doplera principu un četras transportlīdzekļu ātruma kontroles stacionārās iekārtas ar lāzera skeneri.

Doplera principa ātruma kontroles sistÄ"ma ir balstÄ«ta uz pāri ceļam vÄ"rstu radara kūļa tehnoloÄ£iju, izmantojot ciparu fotokameru pārkāpuma fiksÄ"Å¡anai un iegÅ«tā pārkāpuma attÄ"la saglabāšanai. SistÄ"ma ir aprÄ«kota ar integrÄ"tu zibspuldzi izmantoÅ¡anai gaišā un tumšā diennakts laikā, kas ir sinhronizÄ"ta ar fotokameru.

Stacionārā ātruma kontroles sistÄ"ma ar lāzera skeneri ir balstÄ«ta uz lāzera skenera tehnoloÄ£iju, izmantojot ciparu fotokameru pārkāpuma fiksÄ"Å¡anai un iegÅ«tā pārkāpuma attÄ"la saglabāšanai. ArÄ« Å¡Ä« sistÄ"ma ir aprÄ«kota ar integrÄ"tu zibspuldzi izmantoÅ¡anai gaišā un tumšā diennakts laikā, kas ir sinhronizÄ"ta ar fotokameru.

Konkursa nolikums paredz, ka pretendentam ir jānodroÅ¡ina iekārtu nepārtraukta darbÄ«ba visu diennakti un septiņas dienas nedÄ"ļā.

Iekārtu darbÄ«bas monitoringu veiks CSDD, kura nodroÅ¡inās arÄ« iekārtu apsardzi, noslÄ"dzot lÄ«gumu ar apsardzes uzņÄ"mumu. Tāpat CSDD nodroÅ¡inās iekārtu apdroÅ¡ināšanu pret vandalismu.

Jau ziņots, ka, gatavojoties stacionāro fotoradaru atkārtotai ievieÅ¡anai uz Latvijas ceļiem, jau ir izvÄ"lÄ"ts uzņÄ"mums, kas radaru atraÅ¡anās vietām pievadÄ«s elektrolÄ«nijas. Konkursā uzvarÄ"ja uzņÄ"mums Citrus Solutions. Å im uzņÄ"mumam bija vienÄ«gais nolikuma prasÄ«bām atbilstoÅ¡ais piedāvājums, bet piedāvātā lÄ«gumcena bija 119 729 eiro.

Privātā komersanta Vitronic fotoradari no Latvijas ceļiem tika noņemti 2012.gada decembrī, savukārt policija joprojām izmanto savus pirms vairākiem gadiem iegādātos četrus fotoradarus.

Å ogad maija beigās valdÄ«ba uzdeva IekÅ¡lietu ministrijai un Valsts policijai noslÄ"gt Ceļu satiksmes likumā paredzÄ"to deleÄ£Ä"Å¡anas lÄ«gumu ar CSDD par fotoradaru iegādi, uzstādÄ«Å¡anu un darbÄ«bas nodroÅ¡ināšanu. CSDD ir atbildÄ«ga par fotoradaru iegādes un darbÄ«bas nodroÅ¡ināšanu, pakāpeniski no 2013. lÄ«dz 2017.gadam ik gadu iegādājoties un uzstādot 20 fotoradarus.

Vienlaikus tiek uzsvÄ"rts, ka iespÄ"jamās fotoradaru iegādes, uzstādÄ«Å¡anas un uzturÄ"Å¡anas izmaksas precÄ«zi nav iespÄ"jams noteikt, jo tās ir atkarÄ«gas no piedāvājumiem, kas tiks izteikti publiskajos iepirkumos.

ValdÄ«ba maija beigās atbalstÄ«ja CSDD valdes priekÅ¡likumu novirzÄ«t uzņÄ"muma 996 010 eiro peļņas daļu stacionāro fotoradaru iegādei.

Lielākā daļa no 20 jaunajiem stacionārajiem fotoradariem atradÄ«sies RÄ«gā un tās apkārtnÄ", liecina CSDD mājaslapā publiskotā karte.