Pusi pensijas par karaļvalsti

Kādā augusta dienā Saules iela Grobiņā patiesi ir saules pielieta. Tikko nosmidzinājis lietutiņš. Starp izkoptajiem dārziem meklÄ"jam vissakoptāko - mÄ"s taču dodamies pie Latvijā vienÄ«gā privātā botāniskā dārza saimnieka! Taču, sperot pirmos soļus Ilmāra Graudiņa pagalmā, sākotnÄ"ji viss atgādina dārzu vÄ"l tapÅ¡anas stadijā.

Savā unikalitātÄ" dārzs atklājas tikai aiz mājas - 1300 kvadrātmetru nelielajā zemes stÅ«rÄ«tÄ«. Tajā, Ilmāra Graudiņa izloloti, aug aptuveni 5000 vairāk vai mazāk retu augu, koku un krÅ«mu. "Å is nav daiļdārzs, bet botāniskais dārzs. Tam ir cita specifika - introdukcija jeb Latvijas dabai neraksturÄ«gu augu ieaudzÄ"Å¡ana, kurus izmanto dekoratÄ«vajā dārzkopÄ«bā, tautsaimniecÄ«bā, medicÄ«nā," uzsver tā saimnieks.


Aristokrātu hobijs

Ä€rzemÄ"s privātie botāniskie dārzi pieder hercogiem, grāfiem, karaļiem, ļoti turÄ«giem cilvÄ"kiem. Ilmāram ir draugi starp viņiem, piemÄ"ram, Monako princese Stefānija. "Ar Stefāniju draudzÄ"jos jau kādus 16 gadus, viņa man regulāri sÅ«ta dažādas sÄ"klas. Lietuvā ir divi privātie dārzi, Igaunijā trÄ«s, bet Latvijā privātais botāniskais dārzs man ir vienÄ«gajam," stāsta Ilmārs. 25.augustā viņš varÄ"ja nosvinÄ"t dārza izveidoÅ¡anas 20.gadadienu. Taču svinÄ«bas nenotika.

Dārzu Ilmārs kopj viens: "PalÄ«gu man nav, un dārzu uzturu no savas 260 eiro lielās pensijas. Ja kaut kas nav izdarÄ«ts, ir tikai divi iemesli - pietrÅ«cis laika un spÄ"ka vai naudiņas. Turklāt vasarā bieži esmu laukos VecpilÄ« - tas ir 40 kilometru no Grobiņas. Jābrauc ar sabiedrisko transportu, jo auto man nav, un tad vÄ"l četri kilometri jāiet kājām." Grobiņas dārzā lielos kokus un krÅ«mus Ilmārs vairs nestāda - tos stāda VecpilÄ«, cerot pakāpeniski tur iekārtot dendrāriju.

Taujāju, kas tad bijis pensionāra Ilmāra Graudiņa dārgākais pirkums botāniskā dārza kolekcijā? "Davidija - koks, kas nācis no Ķīnas. Å Ä·irne Sonoma - no Anglijas audzÄ"tavas nopirku tolaik par 140 latiem. Å is koks agri sāk ziedÄ"t, slavens ar to, ka vÄ"l to sauc par balto baložkoku, - tā ziediem ir divas 12 centimetru lielas baltas ziedlapas, uzpÅ«Å¡ot vÄ"jam, izskatās, it kā balts balodis vicinātu spārnus. Kurjers man to atveda lÄ«dz durvÄ«m. Tas bija agrs pavasaris, marts. Kokam bija desmit ziedu. To noturÄ"ju istabā, tad maija sākumā iznesu laukā, bet vienu nakti uznāca mÄ«nus pieci grādi, un mans kociņš atdeva galus," atzÄ«stas botāniÄ·is. Bet Ilmārs jau sarÅ«pÄ"jis sev jaunu davidiju, viņš neslÄ"pj - lai tiktu pie kāda Ä«paÅ¡a auga, naudiņu nākas ilgi krāt.


NezāģÄ" zaru!

Kur tad pārÄ"jie retie brÄ«numi? "Re, jums virs galvas - pirmās kategorijas aizsargājamais augs Latvijā - baltais āmulis. Par viena āmuļa cera izpostÄ«Å¡anu naudas sods piecas minimālās mÄ"neÅ¡algas. Ä€mulis aug kā parazÄ«ts, precÄ«zāk, pusparazÄ«ts - ar savām zaļajām lapām ražo barÄ«bas vielas un dalās ar saimniekaugu. PÄ"c principa - nezāģÄ" zaru, uz kura sÄ"di." Vecākajam Ilmāra āmulim ir 27 gadi, 50 gados āmulis uz koka stumbra var izveidot metru platu bumbu. KopÅ¡ seniem laikiem tas bijis teiksmām apvÄ«ts augs. Ilmārs zina stāstÄ«t: "Īrijā un Anglijā uzskata - ja meitene ar puisi zem āmuļa sabučojas, viņi paliek kopā uz mūžu."

Ä€mulis arÄ« ārstÄ"jot vÄ"zi. Dārza saimnieks pazÄ«stot kādu kundzi, kura lietojusi āmuļa uzlÄ"jumu. "Augs ir diezgan indÄ«gs, bet sieviete nospriedusi - vai nav vienalga, no kā mirst, no vÄ"ža vai āmuļa. PÄ"c četriem mÄ"neÅ¡iem vÄ"zi izārstÄ"jusi. Sāku pÄ"tÄ«t vācu literatÅ«ru par āmuļa dziednieciskajām Ä«paÅ¡Ä«bām - Vācijā āmulis bieži sastopams, tā tinktÅ«ra nopÄ"rkama aptiekās. Pie mums āmuli kā ārstniecÄ«bas augu vākt nedrÄ«kst. Taču mÅ«su pusÄ" rudeņos plosās spÄ"cÄ«gas vÄ"tras, vÄ"jÅ¡ kādu zaru nolauž, un nekāds grÄ"ks nebÅ«tu salasÄ«t nolauztos zarus," spriež Ilmārs. Viņa dārzā aug vesela aptieciņa - te var apskatÄ«t un pagarÅ¡ot pat ginka (Ginkgo biloba) koka lapas. Pats saimnieks katru dienu pa vienai lapiņai notiesājot - uzlabo atmiņu, stiprina imunitāti.


ZalkÅ¡u pavÄ"lnieks

Augi, daba Ilmāram patikuÅ¡i kopÅ¡ mazām dienām. DzÄ«ve gan tā iegrozÄ«jusies, ka nav bijis iespÄ"ju studÄ"t botāniku. PÄ"c dienesta ticis saaÄ£itÄ"ts turpināt dienestu Liepājas milicijā, kur vÄ"lāk jau kā policijas dežurants kopumā nostrādājis 30 gadu. Kad vÄ"l mācÄ«jies speciālajā policijas skolā, vakaros brÄ«vajā laikā gājis uz Fundamentālo bibliotÄ"ku, bÅ«ries cauri dārzkopÄ«bas literatÅ«rai. "Dārzs man vienmÄ"r bijis kā atslodze no darba," saka Ilmārs.

Veidot kolekciju palÄ«dzÄ"juÅ¡i arÄ« kolÄ"Ä£i. Smejamies, klausoties stāstā, kā Ilmārs savulaik mÄ"Ä£inājis tikt pie Ä"damajiem kastaņiem savā dārzā: "Tie visiem asociÄ"jas ar Franciju. Man darbabiedrs bija azerbaidžānis, katru gadu atvaļinājumā viņš brauca uz savu dzimteni. Reiz viņam lÅ«dzu, lai atved man Ä"damos kastaņus. Vienu gadu atved - tādu palielu kuli. Es pat nevienu nepagarÅ¡oju, visus iestādÄ«ju, kā tas pareizi jādara. Gaidu, kad dÄ«gs, - nedÄ«gst. Paurbinu, visi kastaņi sapuvuÅ¡i. Es viņam: "Ko tu man atvedi?! Tavi kastaņi nedÄ«gst!" Viņš saka: "Ilmār, ko tu man neteici? Es tev Baku tirgÅ« nopirku ceptos!" Nākamajā gadā kolÄ"Ä£is kalnu pārejā 2000 metru augstumā izraka nelielu kociņu, satina un atveda. IestādÄ«ju, tagad tas katru gadu bagātÄ«gi ražo - pÄ"rn bija četri spaiņi ar Ä"damiem kastaņiem." TrÄ«s kastaņkokus Ilmārs uzdāvinājis arÄ« Grobiņas pilsÄ"tai.

VÄ"l Ilmāra dārzā dzÄ«vo Himalaju avenes, Ķīnas sarkanais gurÄ·is, ražojoÅ¡s persiks, ziemcietÄ«gie kivi, valrieksti - pÄ"rn ievācis piecus kartupeļu spaiņus ar riekstiem. DzÄ«vo septiņi pāri strazdu, eži un... zalkÅ¡i. "KamÄ"r dārzā dzÄ«vo zalkÅ¡i, peles un citi grauzÄ"ji pazuduÅ¡i. Savulaik man tās strupastes sÄ«polpuÄ·Ä"m izÄ"da sÄ«polus, un tad reiz redzÄ"ju, kā zalktis bija noÄ·Ä"ris peli un manā klātbÅ«tnÄ" notiesāja. Tagad te saimnieko kādi desmit zalkÅ¡i. Ko kaimiņi saka? Zalktis kaimiņa komposta kaudzÄ" bija sadÄ"jis olas, kaimiņiene tai kaudzei pat klāt nenāca," smej Ilmārs un piebilst - zalkÅ¡u mamma esot pusotru metru gara. Tik resna kā Ilmāra roka. Reiz Grobiņā pat bija paklÄ«duÅ¡as runas, ka Graudiņš savā dārzā ieviesis kobras, lai nezogot augus... ZalkÅ¡iem te ir ko sargāt! Bet vai Ilmāram vÄ"l kas svarÄ«gāks par dārzu arÄ« ir? "Ir arÄ« citas intereses. PatÄ«k lasÄ«t - labu literatÅ«ru, labu dzeju."