Pagājušajā diennaktī vietām nolijusi pat puse mēneša normas

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) uzskata, ka patlaban ir jāsamazina PVN Latvijā ražotajai pārtikai.

LBAS savās prasÄ«bās vienmÄ"r ir uzsvÄ"rusi nepiecieÅ¡amÄ«bu mazināt PVN likmi pirmās nepiecieÅ¡amÄ«bas precÄ"m, bet, ņemot vÄ"rā paÅ¡reizÄ"jo situāciju ar problÄ"mām ārÄ"jos tirgos un uzsverot vajadzÄ«bu stiprināt Latvijas iekÅ¡Ä"jo tirgu, savienÄ«ba aicina valdÄ«bu samazināt PVN Latvijā ražotajai pārtikai.

„Šāds solis veicinātu Latvijā ražotās pārtikas patÄ"riņu, seviÅ¡Ä·i cilvÄ"kiem ar maziem ienākumiem. Turklāt tagad ir laiks, kad daudzi atgriežas no atvaļinājumiem ar visai ierobežotām finansiālajām iespÄ"jām. TādÄ"ļ aicinājumi pirkt Latvijas preci, ja turpat blakus plauktā atrodama prece no citas valsts ar zemāku cenu, Ä«sti nav realizÄ"jami. Taču, ja lÄ«dztekus Å¡iem aicinājumiem sekotu reāls valdÄ«bas solis - PVN samazināšana, cilvÄ"ki noteikti bÅ«tu daudz solidārāki ar Latvijas ražotājiem,” uzskata LBAS priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja vietniece LÄ«vija MarcinkÄ"viča.

LBAS jau ir uzsvÄ"ris, ka ir nepiecieÅ¡ama nodokļu sistÄ"mas izlÄ«dzināšana Baltijas valstu starpā. DiemžÄ"l pÄ"ckrÄ«zes situācijā Latvijā darbinieki ir nostādÄ«ti daudz sliktākā stāvoklÄ« nekā Lietuvā un Igaunijā, jo Latvijā ar iedzÄ«votāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamais minimums (NA) ir 75 eiro, Igaunijā 144 eiro un Lietuvā pie minimālās algas 320 eiro NA bÅ«tu 165,2 eiro (Lietuvā NA kļūst zemāks, ja darba alga ir lielāka). Darbiniekiem Latvijā arÄ« valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksu (VSAOI) likmes ir trÄ«sarpus reizes augstākas nekā Lietuvā un Igaunijā, kas samazina Latvijas darbinieku neto darba samaksu. Savukārt Latvijā Ä«paÅ¡i labvÄ"lÄ«ga VSAOI likme ir darba devÄ"jiem - 23,59%, kas Lietuvā ir 30,7% un Igaunijā 36,4%. ArodbiedrÄ«bas uzskata, ka, ja samazina kopÄ"jo likmi, tad to vajadzÄ"tu samazināt tieÅ¡i darbinieku daļā, kas veicinātu iedzÄ«votāju pirktspÄ"ju un, tātad, arÄ« uzņÄ"mumu ienākumus.

Tāpat bÅ«tu ļoti nepiecieÅ¡ams pārskatÄ«t valsts un paÅ¡valdÄ«bas iestāžu iepirkumu procedÅ«ras regulÄ"jumu, lai priekÅ¡roka iepirkumos tiktu dota vietÄ"jiem ražotājiem.