Būt vai nebūt speciālajiem budžetiem

Tuvojoties gaidāmajām Saeimas vÄ"lÄ"Å¡anām rudenÄ«, aizvien skaļāk izskan atseviÅ¡Ä·u politisko partiju aicinājumi veidot speciālus iezÄ«mÄ"tus budžetus atsevišķām naudas trÅ«kuma nomocÄ«tām nozarÄ"m, pārsvarā runa ir par autoceļu fonda atjaunoÅ¡anu, veselÄ«bas aprÅ«pi un iezÄ«mÄ"tu finansÄ"jumu KultÅ«rkapitāla fondam. Kāda no partijām aicina veidot pat piecus speciālos budžeta fondus, ceturtdien raksta laikraksts Diena. 

Speciālo budžetu izveidei gan nepiekrÄ«t FinanÅ¡u ministrija, arÄ« Dienas aptaujātie eksperti, kas ir akadÄ"miski mācÄ«bspÄ"ki, pret šādu ideju izturas skeptiski. ArÄ« Starptautiskais ValÅ«tas fonds un Pasaules Banka nerekomendÄ" veidot speciālos budžetus, jo tas naudas sadali padara mazāk caurspÄ«dÄ«gu un pats galvenais - ir problemātiski elastÄ«gi pārdalÄ«t lÄ«dzekļus valdÄ«bas prioritātÄ"m.

Savukārt nozares, kurām vÄ"las paredzÄ"t speciālos budžetus, to atbalsta abām rokām. Autoceļu bÅ«vnieki pat ir paziņojuÅ¡i, ka fonda atjaunoÅ¡anas atbalstÄ«Å¡ana ir lakmusa papÄ«rs partijām, vai par tām var balsot vÄ"lÄ"Å¡anās.

Jāatgādina, ka paÅ¡laik Latvijā ir tikai viens speciālais budžets - valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas budžets, kuru veido strādājoÅ¡o sociālās iemaksas. Taču tā nav bijis vienmÄ"r. LÄ«dz 2004. gadam bija 14 speciālo budžetu, to skaitā speciālais veselÄ«bas aprÅ«pes budžets, valsts autoceļu fonds, augstas klases sasniegumu sports u. c., kurus ar valdÄ«bas lÄ"mumu 2004. gadā iekļāva pamatbudžetā (izņemot sociālās apdroÅ¡ināšanas budžetu). Tolaik galvenie argumenti par labu speciālo budžetu likvidÄ"Å¡anai bija starptautisko finanÅ¡u institÅ«ciju rekomendāciju Ä«stenoÅ¡ana, lielākas rÄ«cÄ«bas iespÄ"jas valdÄ«bai, lemjot par nepiecieÅ¡amo lÄ«dzekļu novirzÄ«Å¡anu valstij nozÄ«mÄ«gu prioritāšu realizācijai.

FinanÅ¡u ministrijas skatÄ«jumā Å¡ie argumenti savu nozÄ«mi nav zaudÄ"juÅ¡i arÄ« patlaban. FinanÅ¡u ministrs Andris Vilks norāda, ka, "iezÄ«mÄ"jot konkrÄ"tu valsts budžeta lÄ«dzekļu apmÄ"ru novirzÄ«Å¡anu vienai nozarei, tiek apdraudÄ"ta iespÄ"ja valdÄ«bai sabalansÄ"t visas valsts attÄ«stÄ«bai un droÅ¡Ä«bai nepiecieÅ¡amās vajadzÄ«bas. Tā ir galvenā negatÄ«vā iezÄ«me, ka, iezÄ«mÄ"jot noteiktus ieņÄ"mumus noteiktiem izdevumiem, tiek ierobežotas valdÄ«bas iespÄ"jas lemt par pieejamā finansÄ"juma sadali atbilstoÅ¡i valdÄ«bas prioritātÄ"m. Jo lielāka ir speciālajiem mÄ"rÄ·iem iezÄ«mÄ"tā daļa, jo mazāk paliek lÄ«dzekļu, par kuru pārdali valdÄ«ba var lemt". Vilks arÄ« uzsver, ka ir maldÄ«gs uzskats, ka lÄ«dzekļu iezÄ«mÄ"Å¡ana dod garantiju par finansÄ"juma pieejamÄ«bu noteiktām nozarÄ"m, jo iezÄ«mÄ"tie ieņÄ"mumi mÄ"dz svārstÄ«ties, un neparedzÄ"ta nodokļu plāna neizpilde radÄ«tu iztrÅ«kumu iezÄ«mÄ"tajā budžetā, kā rezultātā nebÅ«tu iespÄ"jams nodroÅ¡ināt plānotās funkcijas un vajadzÄ"tu lemt par papildu lÄ«dzekļu pieÅ¡Ä·irÅ¡anu no valsts pamatbudžeta.

AtÅ¡Ä·irÄ«gu skatÄ«jumu pauž bijuÅ¡ais finanÅ¡u ministrs Einars RepÅ¡e, kura laikā speciālie budžeti tika likvidÄ"ti un kurÅ¡ tagad iestājas par to atjaunoÅ¡anu. Runa ir par autoceļu fondu un KultÅ«rkapitāla fondu. "2004. gadā biju pārliecināts, ka ir pareizi, ka visu izdevumu pieÅ¡Ä·irÅ¡ana un apstiprināšana iet caur vienotu procedÅ«ru, kurā ministriem jāspÄ"j aizstāvÄ"t savas prioritātes. Turklāt likums noteica, ka jomām, kurās tiek likvidÄ"ts speciālais budžets, finansÄ"jums netiek samazināts. DiemžÄ"l tolaik netika ņemta vÄ"rā cilvÄ"ka patiesā daba - ka tā ir vāja. Likums netika pildÄ«ts, un ministri, piemÄ"ram, satiksmes, nemācÄ"ja aizstāvÄ"t savas prioritātes. Tajā pašā veselÄ«bas nozarÄ" finansÄ"jums katru gadu tika samazināts. TādÄ"ļ paÅ¡laik es uzskatu, ka, piemÄ"ram, speciāls budžets autoceļiem bÅ«tu atjaunojams. Tam par labu runā tas, ka autovadÄ«tāji, kas maksā ceļu nodokli, ir pārliecināti, ka tas aiziet ceļu uzturÄ"Å¡anai. Turklāt autoceļu nozares Ä«patnÄ«ba ir tā, ka tur darbi un lÄ«dz ar to finansÄ"jums ir jāplāno vairāku gadu garumā. Un ir ļoti svarÄ«gi, lai finansÄ"jums bÅ«tu noteiktā apjomā plānojams vairākus gadus uz priekÅ¡u," teic RepÅ¡e.

Plašāk lasiet Rūtas Kesneres rakstā Būt vai nebūt speciālajiem budžetiem ceturtdienas, 14.augusta, laikraksta Diena 10.-11.lpp.!