Zanders: Ierēdņu atbalsts politiķiem

Virsraksts, pieļauju, izklausās dÄ«vaini vai ironiski, tomÄ"r Å¡oreiz tajā nav zobgalÄ«bas. Proti, sagadÄ«jies, ka priekÅ¡vÄ"lÄ"Å¡anu kampaņas laikā, kad kandidāti runā par nepiecieÅ¡amajiem uzlabojumiem un saviem ārkārtÄ«gi izcilajiem priekÅ¡likumiem visās iespÄ"jamās nozarÄ"s, vairākas ministrijas valdÄ«bas dienaskārtÄ«bā (patlaban Valsts sekretāru sanāksmes lÄ«menÄ«) pieteikuÅ¡as pamatÄ«gus informācijas apjomus tieÅ¡i par tÄ"mām, kas tik tuvas partijām.

Runa, piemÄ"ram, ir par LabklājÄ«bas ministrijas (LM) sagatavoto koncepciju Par minimālā ienākuma lÄ«meņa noteikÅ¡anu un VeselÄ«bas ministrijas (VM) izstrādātajām SabiedrÄ«bas veselÄ«bas pamatnostādnÄ"m 2014.-2020. gadam. Pirmā noderÄ«gā lieta - izmantot minÄ"tajos dokumentos iekļautos plānus argumentÄ"tai kritikai, paÅ¡iem savu priekÅ¡likumu izteikÅ¡anai pilnvÄ"rtÄ«gā kontekstā utt. - droÅ¡i vien netiks izmantota. Kuram laiks lasÄ«t tos «papÄ«rus», turklāt politiskā retorika paredz, ka vai nu tāpat «viss ir slikti», vai arÄ« «izvÄ"lÄ"tais kurss ir pareizs», neieslÄ«gstot tādos nevajadzÄ«gos smalkumos kā objektivitāte.

TomÄ"r kandidāti varÄ"tu izmantot otro noderÄ«go lietu - šādos dokumentos pieejamo faktoloÄ£iju un kaut cik precÄ«zus jÄ"dzienu skaidrojumus. Vispirms domas ilustrÄ"Å¡anai izmantoÅ¡u LM dokumentu.

Pieļauju, ka gan vÄ"lÄ"tājus tracina, gan attiecÄ«gi paÅ¡us kandidātus nostāda neÄ"rtā situācijā pÄ«Å¡anās atbildÄ"s uz jautājumiem a la «ko jÅ«s tieÅ¡i saprotat ar cilvÄ"ka cienÄ«gu dzÄ«vi?», «kas, jÅ«suprāt, ir adekvāts ienākumu lÄ«menis?» utt. Vieni - kompetentākie pretendenti - tad piesauc "iztikas minimumu", citi - "garantÄ"to minimālo ienākumu lÄ«meni", pavisam "advancÄ"tie" - Eiropā pieņemto "nabadzÄ«bas riska slieksni" utt. Īsi sakot, katrs runā par savu, un jÄ"gas rezultātā maz. LM koncepcija, no vienas puses, visnotaļ skaudri parāda, kā Å¡is jÄ"dzienu mudžeklis Latvijā ir izveidojies, kādas tam ir sekas, no otras puses, - vieÅ¡ skaidrÄ«bu "kas ir kas".

LÄ«dzÄ«gi ar veselÄ«bas nozari. Nav problÄ"mas, ja konkurenti a priori uzskata, ka pie vainas ir Circene, VienotÄ«ba kopumā vai Latvijas politiskā elite vispār, - tā ir ne visai korekta, tomÄ"r normāla politiskā retorika. TomÄ"r, pirms startÄ"t ar saviem lieliskajiem priekÅ¡likumiem nozares sakārtoÅ¡anā, vÄ"rts ielÅ«koties VM izstrādātajās pamatnostādnÄ"s kaut tādÄ"ļ, lai saprastu, kas veselÄ«bas nozarÄ" Latvijā ir saistoÅ¡s (tostarp starptautiskā lÄ«menÄ«) neatkarÄ«gi no tā, kāds politiskais spÄ"ks uzvar vai ieņem ministra posteni. Degsme "sākt visu no baltas lapas" dažkārt ir nepiecieÅ¡ama, tomÄ"r ne vienmÄ"r reāla.

PazÄ«stot partiju uzvedÄ«bu priekÅ¡vÄ"lÄ"Å¡anu periodā, var apgalvot, ka tās piekasÄ«gi lasa konkurentu programmas. Lai tā bÅ«tu, tomÄ"r aicinājums neaizmirst arÄ« par Saeimas un Ministru kabineta interneta vietnÄ"m. Vislabāk, ja debates ir ne tikai asas un izklaidÄ"joÅ¡as, bet arÄ« kompetentas.