Mazākuma dalībnieks iegūst uzņēmuma kontroli un ieķīlā īpašumu ofšoram

Kad sāku pÄ"tÄ«t AS PilsÄ"tprojekts un SIA Latvijas projektÄ"Å¡anas sabiedrÄ«ba lietas, man vaicāja - kādÄ"ļ tu ņemies ap vairākus gadus seniem notikumiem? Un tad kā zibens spÄ"riens no skaidrām debesÄ«m nāca ziņa par žurnāla IR izdevÄ"ja Cits medijs kontu apÄ·Ä«lāšanu... Ja reiz pÄ"c Civilprocesa likuma normām prasÄ«bas nodroÅ¡ināšanai iespÄ"jams vÄ"rtÄ"t tikai prasÄ«tāju argumentāciju, un bez atbildÄ"tāja uzklausÄ«Å¡anas apÄ·Ä«lāt viņu kontus, ar Civilprocesa likumu tiešām viss nav tik labi, kā vajadzÄ"tu.

Tiesu procesi mÄ"dz vilkties gadiem, un kamÄ"r lieta nonāk lÄ«dz izskatÄ«Å¡anai pÄ"c bÅ«tÄ«bas, atbildÄ"tājs apÄ·Ä«lāto kontu un mantas dÄ"ļ jau sen var bÅ«t bankrotÄ"jis.

Var iebilst, ka šāda prakse pasargā mazākuma akcionārus no vairākuma ļaunprātÄ«gām darbÄ«bām, taču ASV ofÅ¡oram Menard Port LLC piederošās SIA Pilsetprojekts Invest un SIA Latvijas projektÄ"Å¡anas sabiedrÄ«ba (LPS) tiesvedÄ«ba parāda, cik vienkārÅ¡i, izmantojot tiesu, mazākuma dalÄ«bnieks var pārņemt savā kontrolÄ" uzņÄ"mumu, un uzņÄ"muma Ä«paÅ¡umu ieÄ·Ä«lāt ofÅ¡oram.

2010. gada vasarā LPS Ä«paÅ¡umā atrodas vÄ"rtÄ«gs nekustamais Ä«paÅ¡ums - vairāk kā 4 miljonus eiro vÄ"rta biroju Ä"ka RÄ«gā, Skolas ielā 21.  LPS daļas piederÄ"ja 40 dažādiem komersantiem - galvenokārt arhitektu birojiem. Lielākais kapitāla daļu Ä«paÅ¡nieks ar 28% daļu bija ASV ofÅ¡oram Menard Port LLC piederoÅ¡ais SIA Pilsetprojekts Invest.  Šā uzņÄ"muma Ä«paÅ¡umā esošās LPS kapitāldaļas vÄ"l 2009. gada sākumā piederÄ"ja AS PilsÄ"tprojekts, taču pÄ"c akciju pārpirkÅ¡anas un citiem interesantiem darÄ«jumiem tās nonāca Pilsetprojekts Invest rokās, bet AS PilsÄ"tprojekts izziņoja maksātnespÄ"ju.

2010. gada vasarā LPS dalÄ«bnieki no SIA Pilsetprojekts Invest sāka saņemt piedāvājumus par daļu pārdoÅ¡anu. Lai izvairÄ«tos no AS PilsÄ"tprojekts likteņa un nepieļautu daļu kontrolpaketes nonākÅ¡anu vienās rokās, LPS mazākuma dalÄ«bnieki apvienojās sava veida koalÄ«cijā. TomÄ"r vÄ"lme sevi pasargāt vÄ"lāk tika pavÄ"rsta pret viņiem paÅ¡iem, uzņÄ"muma valde nomainÄ«ta ar Pilsetprojekts Invest lojāliem locekļiem, bet vÄ"rtÄ«gā Ä"ka ieÄ·Ä«lāta ofÅ¡oram. Tas viss kļuva iespÄ"jams pateicoties RÄ«gas pilsÄ"tas Centra rajona tiesneses Sandras Meliņas lÄ"mumam. Kas Ä«sti notika?

Tiesu izpildītāji dalībnieku sapulces vietā

2010. gada 3. septembrÄ« pÄ"c Pilsetprojekts Invest lÅ«guma tika sasaukta LPS dalÄ«bnieku sapulce. Darba kārtÄ«bā bija iekļauts jautājums par viena valdes locekļa nomaiņu un prasÄ«bas celÅ¡anu pret LPS valdes locekļiem par nodarÄ«tajiem zaudÄ"jumiem. TomÄ"r sapulces vietā LPS dalÄ«bniekus gaidÄ«ja Å¡oks. Pilsetprojekts Invest pārstāvji, pastiprinot savu argumentāciju ar tiesu izpildÄ«tāja klātbÅ«tni, sanākuÅ¡ajiem paziņoja: ar RÄ«gas pilsÄ"tas Centra rajona tiesas tiesneses Sandras Meliņas dienu iepriekÅ¡ pieņemto lÄ"mumu LPS dalÄ«bnieku vairākumam liegtas balsstiesÄ«bas un apÄ·Ä«lātas viņiem piederošās LPS daļas, bet LPS aizliegts atsavināt un ieÄ·Ä«lāt nekustamo Ä«paÅ¡umu. Šādu prasÄ«bas nodroÅ¡inājumu it kā rÅ«pÄ"joties par savām interesÄ"m tiesai lÅ«gusi SIA „Pilsetprojekts Invest” un vÄ"l četri daļu Ä«paÅ¡nieki. PārÄ"jie kapitāla daļu Ä«paÅ¡nieki, lÅ«k, plānojot pārdot LPS piederoÅ¡o biroju Ä"ku, kas, savukārt, esot pretrunā ar SIA „PilsÄ"tprojekts Invest” interesÄ"m un vÄ"lmÄ"m. PrasÄ«bas summa bija 144 tÅ«kstoÅ¡i latu, bet kopÄ«gos iespÄ"jamos zaudÄ"jumus, kuri rastos, ja Ä"ku kaut kad tomÄ"r pārdotu, prasÄ«tāji lÄ"sa ap 700 tÅ«kstoÅ¡iem. DÄ«vainā kārtā prasÄ«bā tiesai, kurā smalki aprakstÄ«ts, kādas darbÄ«bas LPS vairākuma dalÄ«bnieki it kā veikuÅ¡i vai taisās veikt Pilsetprojekts Invest nezinot, ne ar vienu vārdu nebija minÄ"ta tikai dažas dienas pirms prasÄ«bas celÅ¡anas notikusÄ« LPS dalÄ«bnieku sapulce, kurā piedalÄ«jās kā „Pilsetprojekts Invest”, tā arÄ« pārÄ"jie četri prasÄ«bas cÄ"lāji. MinÄ"tajā sapulcÄ" tiešām tika spriests par Ä"kas iespÄ"jamo atsavināšanu, taču tieÅ¡i pÄ"c Pilsetprojekts Invest iebildumiem dalÄ«bnieku sapulce lÄ"mumu par Ä«paÅ¡uma pārdoÅ¡anu nepieņÄ"ma. TādÄ"jādi tika respektÄ"ts dalÄ«bnieku mazākuma viedoklis.

Mazākums rod iespÄ"ju apÄ·Ä«lāt Ä"ku

Ar tiesas svÄ"tÄ«bu mazākums - ASV ofÅ¡oram Menard Port piederoÅ¡ais SIA PilsÄ"tprojekts Invest un vÄ"l četri LPS daļu Ä«paÅ¡nieki nu kļuva par vairākumu LPS dalÄ«bnieku sapulcÄ"s. Jaunizceptā vairākuma pirmais darbs bija valdes nomaiņa. Par LPS valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tāju kļuva Mārča MiÄ·elsona radinieks Dzintars Skujiņš (tas pats, kura laikā AS PilsÄ"tprojekts nonāca lÄ«dz maksātnespÄ"jai), bet valdÄ" iecÄ"la  Dz.Skujiņa dÄ"lu Oskaru Skujiņu, zvÄ"rināta advokāta MiÄ·elsona palÄ«gu Jāni Ä€biku, Pilsetprojekts Invest valdes locekli Paulu Valdenu, Margaritu Birkmani un viņas dÄ"lu Zigurdu Brikmani. Daļa no viņiem tika spÄ"lÄ"juÅ¡i savu lomu arÄ« AS PilsÄ"tprojekts lietā.

Sapulces dienā - 3. septembrÄ« valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājas pilnvaras joprojām bija tās lÄ«dzÅ¡inÄ"jai priekÅ¡sÄ"dÄ"tājai Zanei Kalinkai. Izmaiņas valdes sastāvā UzņÄ"mumu ReÄ£istrā vÄ"l nebija reÄ£istrÄ"ts, un Z.Kalinka atbildÄ"tāja vārdā parakstÄ«ja nostiprinājuma lÅ«gumu Zemesgrāmatai par aizliegumu atsavināt un ieÄ·Ä«lāt Ä"ku Skolas ielā 21. Taisnajai tiesai par šādu atbildÄ"tajā rÄ«cÄ«bu vajadzÄ"tu bÅ«t sajÅ«smā, jo tādÄ"jādi ātri un operatÄ«vi tika pildÄ«ts tiesas lÄ"mums par vÄ"rtÄ«gās Ä"kas atsavinājuma un ieÄ·Ä«lāšanas aizliegumu. TomÄ"r LPS jaunajai valdei bija citi plāni, kuri nekādā veidā nesasaucās ar RÄ«gas pilsÄ"tas Centra rajona tiesas lÄ"mumā melns uz balta rakstÄ«to: ""aizliegt SIA Latvijas ProjektÄ"Å¡anas SabiedrÄ«ba atsavināt vai apgrÅ«tināt ar jebkādām lietu vai saistÄ«bu tiesÄ«bām nekustamo Ä«paÅ¡umu RÄ«gā, Skolas ielā 21." 2010.gada 6.septembrÄ« UR tika reÄ£istrÄ"ta valdes locekļu maiņa, bet jau nākamajā dienā Dzintars Skujiņš nostiprinājuma lÅ«gumu no Zemesgrāmatas atsauca. LPS jaunā valde ar Ä«paÅ¡umu varÄ"ja rÄ«koties kā vÄ"las. Un tā arÄ« rÄ«kojās.

2010.gada 21.oktobrī  UR Galvenais valsts notārs atcÄ"la 2010.gada 6.septembra valsts notāra lÄ"mumu par LPS valdes nomaiņu, bet savos amatos atgriezuÅ¡os „veco” valdi sagaidÄ«ja Ä«sta posta aina. Nepilnu divu mÄ"neÅ¡u laikā lÄ«dzekļi kontos bija bÅ«tiski sarukuÅ¡i, nekustamais Ä«paÅ¡ums par 1,25  miljoniem latu ieÄ·Ä«lāts par labu JaunzÄ"landÄ" reÄ£istrÄ"tam ofÅ¡oram Pegas Consulting limited un noslÄ"gta virkne lÄ«gumu, kurus visus raksturo viena pazÄ«me - LPS uzņÄ"musies saistÄ«bas kādam samaksāt naudu. Ir vÄ"l kāda interesanta iezÄ«me - gan JaunzÄ"landes ofÅ¡ora Pegas Consulting limited, gan ASV ofÅ¡ora Menard Port LLC patiesā labuma guvÄ"js ir zvÄ"rināts advokāts Mārcis MiÄ·elsons, bet Å¡im patiesā labuma guvÄ"jam izdevÄ«gus darÄ«jumus gan savulaik AS PilsÄ"tprojekts vārdā, gan LPS vārdā parakstÄ«ja Mārča MiÄ·elsona radinieks Dzintars Skujiņš.

Kā Ä«sti notika apÄ·Ä«lāšana, kur palika LPS nauda, un kāpÄ"c no visiem Å¡iem darÄ«jumiem cietuÅ¡ajai LPS joprojām jācÄ«nās par savu taisnÄ«bu dažādās tiesu instancÄ"s? Par to nākamajā turpinājumā. Â