Bauskas lielākā skola krīzes situācijā

Bauskas novada domes Iepirkuma komisijas pieņemtā lÄ"muma dÄ"ļ atkal nākas ciest pilsÄ"tas iedzÄ«votājiem. ArÄ« novada paÅ¡valdÄ«bas priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Raitis Ä€belnieks (NA) Dienai negribÄ«gi atzÄ«st, ka tomÄ"r kārtÄ"jo reizi "uzkāpuÅ¡i uz vecā grābekļa" - bÅ«vfirma izvÄ"lÄ"ta, neņemot vÄ"rā tās slikto reputāciju, pieredzes un kapacitātes trÅ«kumu, kā dÄ"ļ pilsÄ"tas lielākajā skolā - Bauskas Valsts Ä£imnāzijā un blakus korpusā esoÅ¡ajā Bauskas sākumskolā - pamatÄ«gi iekavÄ"juÅ¡ies remontdarbi. Tik ļoti, ka mācÄ«bspÄ"ki 1.septembrim gatavojas krÄ«zes sanāksmju režīmā, par kabinetiem pārveidojot pat aktu zāli un skolotāju istabu, treÅ¡dien vÄ"sta laikraksts Diena.

SIA Starbag - Å¡is uzņÄ"mums, piedāvājot zemāko cenu, uzvarÄ"ja Bauskas novada domes pÄ"rnā gada nogalÄ" izsludinātajā iepirkumā par abu skolu Ä"ku bÅ«vdarbiem un energoefektivitātes paaugstināšanu. Iepirkumu uzraudzÄ«bas biroja dati rāda, ka tik apjomÄ«gus pasÅ«tÄ«jumus uzņÄ"mums lÄ«dz Å¡im nebija veicis, un to Dienai apstiprina arÄ« SIA Starbag izpilddirektors UÄ£is Strupulis. Taču kumoss - teju miljons eiro, ko novada paÅ¡valdÄ«ba atvÄ"lÄ"ja skolu kapitālajam remontam - bija tik iekārojams, ka iegÅ«t pasÅ«tÄ«jumu vajadzÄ"jis par katru cenu. Tagad skolā notiekoÅ¡ais liek secināt, ka uzņÄ"mums pats sevi iedzinis lamatās - kvalificÄ"tu strādnieku trÅ«kuma dÄ"ļ darbi nesokas, daudz ko nākas pārveidot atbilstoÅ¡i kvalitātes prasÄ«bām, taču, kamÄ"r tas nav izdarÄ«ts, dome naudu nemaksā, tāpÄ"c izveidojies apburtais loks.

Kāds strādnieks, kas vÄ"lÄ"jās palikt anonÄ«ms, Dienai atklāj, ka objektā strādājis bez darba lÄ«guma, SIA Starbag viņam arÄ« neizmaksājusi algu: "VadÄ«ba lÅ«dza aicināt uz objektu radus, paziņas - vienalga, ar pieredzi celtniecÄ«bā vai bez - galvenais, lai ir darba rokas. LÄ«gumus neslÄ"dza ar daudziem un arÄ« parādā palika ne man vienÄ«gajam." Strupulis Å¡os pārmetumus kategoriski noliedz. Zemgales reÄ£ionālajā Valsts darba inspekcijā (VDI) atklāj, ka SIA Starbag darbinieki lÅ«guÅ¡i konsultācijas par darba likumdoÅ¡anas un aizsardzÄ«bas jautājumiem. Paņemtas arÄ« iesnieguma veidlapas, lai aizpildÄ«tu mājās, taču tā arÄ« nav atnestas. Savukārt augusta sākumā VDI saņÄ"musi anonÄ«mu sÅ«dzÄ«bu par darba samaksu, un patlaban lieta esot procesā.

Virkne sÅ«dzÄ«bu no SIA Starbag bijuÅ¡ajiem darbiniekiem atrodamas arÄ« internetā. Turpat lasāms, ka, izvÄ"loties Å¡Ä« uzņÄ"muma pakalpojumus, iegrābusies ne tikai Bauskas novada dome, bet arÄ« bÄ"rnudārzā Liepājā, internātpamatskolā Gaujienā tiek pausti iebildumi par firmas darba disciplÄ«nu un kvalitāti. Lursoft datu bāzÄ" redzams - uzņÄ"mums pÄ"rn strādāja ar teju 70 tÅ«kstoÅ¡u eiro peļņu.

TikmÄ"r Bauskas Valsts Ä£imnāzijā un Bauskas sākumskolā valda pÄ"dÄ"jā brīža drudzis - palikusi mazāk nekā nedÄ"ļa, lÄ«dz durvis pÄ"c vasaras brÄ«vlaika vÄ"rs 700 bÄ"rnu, taču ne viņus kur sÄ"dināt, ne barot. Ä¢imnāzijas direktors Raimonds Žabovs stāsta, ka vieglāk uzskaitÄ«t, kas ir izdarÄ«ts, nekā to, kas neizdarÄ«ts. Abos skolu korpusos trÅ«kst daudzu durvju, logu, grÄ«du, ventilācijas Å¡ahtu, gaiteņi un vairāki mācÄ«bu kabineti ir puspabeigtā pelÄ"kā apdarÄ", daļā skolas nav ierÄ«kota elektroapgāde, izjaukta stāv siltumapgādes sistÄ"ma, lÄ«dz galam nepabeigts arÄ« Ä"dināšanas bloks. Viņam paÅ¡am esot jārisina gan mācÄ«bu procesa organizÄ"Å¡ana un jāmierina skolotāji, gan jāpilda sava veida bÅ«vuzrauga pienākumi.

Vairāk lasiet Kristīnas Putincevas rakstā Iepirkuma dārgās lamatas laikraksta Diena trešdienas, 27.augusta, numurā!