FOTO: VEF kultūras pils renovācijas gaidās

Piesaistot Eiropas SavienÄ«bas (ES) jaunā plānoÅ¡anas perioda fondu finansÄ"jumu, lÄ«dz valsts simtgades svinÄ«bām plānots atjaunot VEF kultÅ«ras pili RÄ«gā.

Par to Å¡odien vides aizsardzÄ«bas un reÄ£ionālās attÄ«stÄ«bas ministrs Romāns Naudiņš un kultÅ«ras ministre Dace Melbārde (abi VL-TB/LNNK) vienojuÅ¡ies ar RÄ«gas domes priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja vietnieku Andri Ameriku (GKR) un RÄ«gas domes ĪpaÅ¡uma departamenta direktoru Oļegu Burovu.

ApmeklÄ"jot VEF kultÅ«ras pili un klātienÄ" iepazÄ«stoties ar tās stāvokli, gan Naudiņš, gan arÄ« Melbārde atzina, ka Ä"ka ir kritiskā stāvoklÄ«, un ir nepiecieÅ¡ams to atjaunot, izmantojot ES lÄ«dzekļus.

Ameriks ministriem atzina, ka RÄ«gas domei paÅ¡ai nav tik daudz lÄ«dzekļu, lai Ä"ku atjaunotu, tāpÄ"c ir nepiecieÅ¡ama valsts palÄ«dzÄ«ba, un viņš saskata iespÄ"ju izmantot ES fondu lÄ«dzekļus. Melbārde informÄ"ja, ka jaunajā fondu plānoÅ¡anas periodā bÅ«s pieejams finansÄ"jums programmā, kas paredz kultÅ«rvÄ"stures un dabas objektu saglabāšanu. VEF kultÅ«ras pils ir gan kultÅ«rvÄ"stures mantojums, gan arÄ« nacionālas un starptautiskas nozÄ«mes objekts, tādÄ"ļ tas var pretendÄ"t uz fondu finansÄ"jumu.

"VEF kultÅ«ras pilÄ« ir koncentrÄ"jies viss mÅ«su DziesmusvÄ"tku tradÄ«ciju zieds," uzsvÄ"ra ministre. Viņa gan RÄ«gas domes pārstāvjiem atgādināja, ka tas ir projektu konkurss, tāpÄ"c, lai tiktu pie finansÄ"juma, ir jāsagatavo nevainojams projekta pieteikums. Ministre pauda pārliecÄ«bu, ka finansÄ"jums VEF kultÅ«ras pils atjaunoÅ¡anai tiks, tomÄ"r tas bÅ«s ne ātrāk par 2015.-2016.gadu.

Melbārde arÄ« aicināja RÄ«gas domi apsvÄ"rt iespÄ"jas, kā palielināt apmeklÄ"jumu skaitu Ä"kā pÄ"c rekonstrukcijas, turklāt bÅ«tu jādomā, kā piesaistÄ«t jaunas uzņÄ"mÄ"jdarbÄ«bas formas.

Ä'kai nepiecieÅ¡ams arÄ« uzlabot energoefektivitāti, tāpÄ"c RÄ«gas domei bÅ«s jāpiesakās arÄ« Vides aizsardzÄ«bas un reÄ£ionālās attÄ«stÄ«bas ministrijas pārraudzÄ«bā esoÅ¡ajā konkursā par energoefektivitātes uzlaboÅ¡anu. No Å¡Ä« konkursa finansÄ"juma RÄ«gas dome VEF kultÅ«ras pils energoefektivitātes uzlaboÅ¡anai varÄ"s pretendÄ"t uz vairāk nekā miljonu eiro, informÄ"ja Naudiņš. Viņš gan piebilda, ka ar energoefektivitātes uzlaboÅ¡anu jābÅ«t uzmanÄ«giem, jo Å¡is ir kultÅ«rvÄ"sturisks mantojums, lÄ«dz ar to fasādi siltināt nevarÄ"s.

VÄ"rtÄ"jot redzÄ"to, viņš secināja, ka Ä"kā kritiskā stāvoklÄ« ir gan jumts, gan Å«dens pievades sistÄ"ma, gan arÄ« labierÄ«cÄ«bas. Turklāt Ä"ka nav pieejama cilvÄ"kiem ar kustÄ«bu traucÄ"jumiem. "Pirmais iespaids ir traÄ£isks," ministrs komentÄ"ja Ä"kā redzÄ"to.

Laikā, kamÄ"r Ä"ka tiks renovÄ"ta, tajā esoÅ¡ie mākslinieciskie kolektÄ«vi pārcelsies uz citām RÄ«gas domes rÄ«cÄ«bā esošām Ä"kām. Lielākoties tie tiks izmitināti kādreizÄ"jā RÄ«gas 99.vidusskolā KriÅ¡jāņa Barona un Tallinas ielas krustojumā, informÄ"ja RÄ«gas domes pārstāvji.

Iepirkuma konkursu par Ä"kas renovāciju bÅ«tu vÄ"lams izsludināt vÄ"l šā gada beigās, lai jau nākamā gada aprÄ«lÄ« varÄ"tu noslÄ"gt lÄ«gumu par darbu veikÅ¡anu, pauda Burovs. Tad arÄ« bÅ«tu zināms, kādi ir finanÅ¡u piedāvājumu par rekonstrukcijas darbiem.

Kopumā Ä"kas renovācijai nepiecieÅ¡ami 13 miljoni eiro, ieskaitot pievienotās vÄ"rtÄ«bas nodokli. Rekonstrukcijas darbus ir iecerÄ"ts pabeigt pusotra gada laikā - jau lÄ«dz 2017.gada pavasarim. Rekonstrukcija skars visus stāvus un arÄ« pagrabu.

KultÅ«ras pilÄ« paredzÄ"ts atjaunot lielo skatÄ«tāju zāli ar 805 skatÄ«tāju vietām, tostarp 18, kas paredzÄ"tas cilvÄ"kiem ar kustÄ«bu traucÄ"jumiem. RekonstruÄ"s arÄ« mazo skatÄ«tāju zāli, kurā ir 100 vietas. Pagrabstāvā atjaunos tehniskās telpas, virtuves plānojumu mainÄ«s atbilstoÅ¡i ES standartiem. Ä'kā ierÄ«kos liftu, lai tā bÅ«tu piemÄ"rota arÄ« cilvÄ"kiem ar kustÄ«bu traucÄ"jumiem.

Pirmajā stāvā restaurÄ"s zāli, vestibilu, halli, kāpņu telpas, kā arÄ« fasādes kāpnes, kas patlaban jau ir kritiskā stāvoklÄ«. Otrajā stāvā izmaiņas piedzÄ«vos tualeÅ¡u telpas, muzeja un suvenÄ«ru zāles telpas, kā arÄ« lielās zāles balkons, vestibila balkons ar apejoÅ¡o galeriju un kāpņu telpas. TreÅ¡ajā stāvā tiks pārplānotas apmeklÄ"tāju tualetes, palielinot to skaitu, kā arÄ« nodroÅ¡inot tualeti cilvÄ"kiem ar kustÄ«bu traucÄ"jumiem. Tiks pārplānotas skaņu ierakstu telpas, rekonstruÄ"s nodarbÄ«bu telpas, Ä£Ä"rbtuvÄ"s plānots ierÄ«kot duÅ¡u un tualeti. Aktieriem bÅ«s pieejamas arÄ« jaunas grimÄ"tavas.

Rekonstrukcija paredzÄ"ta arÄ« mansarda stāvam - tajā izvietos kostÄ«mu noliktavas, kā arÄ« tiks atjaunots jumta segums un ierÄ«kota papildu vÄ"dināšanas kamera.