Pensionāri plānoto mītiņu pārceļ uz gada beigām

Neraugoties uz vairāku senioru organizāciju, kā arÄ« Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) biedres Lilijas Å kutānes iebildumiem, LPF senioru mÄ«tiņš jeb federācijas priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja vārdiem - sapulce - tomÄ"r notiks, bet tā pārcelta no 6.septembra uz gada beigām, pirmdien lÄ"musi LPF dome.

Federācijas vadÄ«tājs Andris Siliņš aÄ£entÅ«rai LETA sacÄ«ja, ka sapulces rÄ«koÅ¡anu atbalstÄ«ja vairākums LPF biedru, tādÄ"jādi lÅ«gums nerÄ«kot pasākumu neguva nepiecieÅ¡amo atbalstu. Savukārt lÄ"mums pārcelt sapulci pieņemts, jo tās rÄ«koÅ¡ana bÅ«s lietderÄ«gāka pÄ"c Saeimas vÄ"lÄ"Å¡anām, proti, Å¡Ä« valdÄ«ba strādās vÄ"l tikai pāris mÄ"neÅ¡us, tādÄ"jādi senioriem vÄ"lamās izmaiņas, visdrÄ«zāk ,nespÄ"s panākt, teica Siliņš.

Pasākums varÄ"tu notikt novembrÄ« vai decembrÄ« un tiktu rÄ«kots iekÅ¡telpās, pieļāva LPF vadÄ«tājs.

Federācijas valde pirmdien arÄ« apstiprināja prasÄ«bas, kādas sapulcÄ" izvirzÄ«s valdÄ«bai un Saeimai, teica Siliņš. Pirmkārt, seniori pieprasÄ«s valdÄ«bu un Saeimu strādāt tā, lai notiktu ekonomiskā attÄ«stÄ«ba un darbaspÄ"ka atgrieÅ¡anās Latvijā, kā arÄ« cīņa ar Ä"nu ekonomiku. "Tas ir pamats tam, lai mÄ"s varÄ"tu kardināli risināt pensiju jautājumu, kurÅ¡ Å¡obrÄ«d ir iestrÄ"dzis sakarā ar to, ka treÅ¡daļa darbaspÄ"ka Latviju faktiski ir pametusi un no pensiju sistÄ"mas aizgājusi," pauda LPF vadÄ«tājs.

Otrkārt, valdÄ«bai tiks izvirzÄ«ta kategoriska prasÄ«ba atbilstoÅ¡i tam, ka ir aizbraucis darbaspÄ"ks, samazināt ierÄ"dniecÄ«bu par vismaz treÅ¡daļu. Tāpat federācijas pārstāvji lÅ«gs risināt pensiju aprÄ"Ä·ina jautājumus, padarot aprÄ"Ä·ina kārtÄ«bu sociāli taisnÄ«gāku.

LPF arÄ« lÅ«gs ieviest veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas sistÄ"mu pensionāriem un samazināt senioru izdevumus, piemÄ"ram, pievienotās vÄ"rtÄ«bas nodokli pirmās nepiecieÅ¡amÄ«bas precÄ"m, komunālajiem pakalpojumiem un medikamentiem.

Jau vÄ"stÄ«ts, ka vairākas senioru intereses pārstāvoÅ¡as organizācijas neatbalsta LPF lÄ"mumu 6.septembrÄ« rÄ«kot mÄ«tiņu StrÄ"lnieku laukumā. Å Ä«s organizācijas ir Latvijas senioru alianse, Latgales reÄ£iona pensionāru biedrÄ«ba, RÄ«gas aktÄ«vo senioru alianse un RÄ«gas pilsÄ"tas Vidzemes priekÅ¡pilsÄ"tas pensionāru biedrÄ«ba.

Kā 4.jÅ«lijā preses konferencÄ" norādÄ«ja organizāciju pārstāvji, viņi vÄ"las, lai starp pensionārus pārstāvošām organizācijām, ministrijām un valdÄ«bu notiktu mierÄ«gs dialogs. Viņuprāt, jebkādi protesti paÅ¡reizÄ"jā politiskajā situācijā varÄ"tu valstÄ« izraisÄ«t nestabilitāti. Latvijas senioru alianses vadÄ«tājs Jāzeps JaniÅ¡evs sacÄ«ja, ka minÄ"tās organizācijas pārstāv vairāk nekā 50% Latvijas pensionāru un tās kategoriski iebilst pret jebkāda veida mÄ«tiņiem.

Starp mÄ«tiņa pretiniekiem ir arÄ« LPF biedre un RÄ«gas pilsÄ"tas Vidzemes priekÅ¡pilsÄ"tas pensionāru biedrÄ«bas vadÄ«tāja Lilija Å kutāne. "Miers ir zelts, un tā ir mÅ«su veselÄ«ba. Ja mÄ"s sāksim streikot un ārdÄ«ties, tad mÄ"s aiziesim ātrāk projām. MÄ"s saprotam, ka trÅ«kst naudas, kad tās nav trÅ«cis? Nekas, viss bÅ«s normāli. MÄ"s esam maza tauta, maza valsts, un mums ir jādomā par nākotni, kas mÅ«su vietā nāks," žurnālistiem sacÄ«ja Å kutāne.

Å…emot vÄ"rā, ka viedokli nerÄ«kot mÄ«tiņu izteikusi arÄ« LPF biedre, Siliņš nolÄ"ma jautājumu par mÄ«tiņa noturÄ"Å¡anu vÄ"lreiz pārrunāt LPF valdes sÄ"dÄ". TomÄ"r viņš norādÄ«ja, ka plānotais pasākums nebÅ«s pikets, bet LPF biedru sanākÅ¡ana, lai izteiktu savu viedokli par paÅ¡as federācijas, valdÄ«bas un Saeimas gada laikā paveikto, un, iespÄ"jams, noteiktu uzdevumus jaunajai Saeimai un valdÄ«bai. Å is pasākums ticis paredzÄ"ts federācijas darba plānā jau gada sākumā, turklāt to plānots ieviest kā tradicionālu pasākumu, viņš sacÄ«ja.