Raidījums: Izmeklētāji iesaldējuši būvkompānijas Moduls Rīga finanšu līdzekļus

Kriminālprocesa ietvaros, kas ierosināts par izvairÄ«Å¡anos no nodokļu nomaksas un noziedzÄ«gi iegÅ«tu lÄ«dzekļu legalizāciju, uzlikts ierobežojums bÅ«vkompānijas Moduls RÄ«ga kontiem, svÄ"tdien ziņo Latvijas TelevÄ«zijas raidÄ«jums de facto.

Kompānijas Mārketinga un komunikāciju vadÄ«tāja Ieva Å aripo de facto apliecināja, ka uzņÄ"muma Moduls RÄ«ga kontiem uz izmeklÄ"Å¡anas laiku ir iesaldÄ"ti finanÅ¡u lÄ«dzekļi. Å Ä«s darbÄ«bas veiktas izmeklÄ"Å¡anā, kas uzsākta trÄ«s šā gada jÅ«nijā ierosinātu kriminālprocesu ietvaros. 

JÅ«lija sākumā teju divu diennakÅ¡u garumā notika astoņdesmit septiņas kratÄ«Å¡anas privātmājās, birojos un automaÅ¡Ä«nās RÄ«gā, JÅ«rmalā, Jelgavā, Liepājā un Grobiņā. Kas ir pārÄ"jās firmas - Å¡obrÄ«d atklāts netiek. AplÄ"sts, ka noziedzÄ«gais grupÄ"jums valstij nenomaksātos nodokļos radÄ«jis kaitÄ"jumu vairāk nekā 11 miljonu eiro vÄ"rtÄ«bā. 

FinanÅ¡u policija Å¡o sauc par klasisku shÄ"mu. "Ir valsts vai paÅ¡valdÄ«bas pasÅ«tÄ«jums, kur startÄ" reālais bÅ«vniecÄ«bas uzņÄ"mums. Tas ar zemāko cenu vinnÄ" Å¡o iepirkumu, un veic Å¡o bÅ«vniecÄ«bu nevis ar saviem resursiem, bet nolÄ«gstot apakÅ¡uzņÄ"mÄ"jus, kuriem jau ir apakÅ¡uzņÄ"mÄ"ji ar fiktÄ«va uzņÄ"muma pazÄ«mÄ"m, vai vÄ"l pÄ"c Ä·Ä"des uz leju - ar minimālām algām, vai vispār nenodarbinātās personas. Un tādā veidā valsts budžetam paliek parādā Å¡Ä« apakÅ¡Ä"jā firma nesamaksātos nodokļos. Bet pakalpojumu sniedza Å¡is legālais uzņÄ"mums, kas vinnÄ"ja iepirkumu," stāsta FinanÅ¡u policijas priekÅ¡nieks Kaspars ÄŒerņeckis.

Valsts ieņÄ"mumu dienest (VID) Ä£enerāldirektore Ināra PÄ"tersone 24.jÅ«lijā izteicās, ka noziegumos tiek turÄ"tas aizdomās pazÄ«stamas personas. GrupÄ"juma locekļi mÄ«lÄ"juÅ¡i skaistas maÅ¡Ä«nas un lielas mājas. 

LÄ"mumā, ar kuru caur publiskām datu bāzÄ"m bija iespÄ"jams iepazÄ«ties raidÄ«jumam de facto, vispazÄ«stamākais starp visiem minÄ"tajiem uzņÄ"mumiem ir Moduls RÄ«ga. Tas katru gadu saņem bÅ«vniecÄ«bas pasÅ«tÄ«jumus no valsts un paÅ¡valdÄ«bām vairāku miljonu vÄ"rtÄ«bā. Tā rekonstruÄ"jusi Ziemeļblāzmu, vairākas RÄ«gas iestādes un skolas, piegādājusi iekārtas Nacionālajai bibliotÄ"kai. 

ZÄ«mÄ«gi - izbÅ«vÄ"jusi arÄ« elektrotÄ«klus Valsts ieņÄ"mumu dienesta jaunajā Ä"kā. Kompānijas valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Māris Martinsons pazÄ«stams arÄ« kā politiÄ·iem pietuvināta persona, jo Ä«paÅ¡i - bijuÅ¡ajam Jaunā laika, tagad Latvijas AttÄ«stÄ«bai lÄ«derim Edgaram Jaunupam. Viņi kopā ir basketbola kluba VEF RÄ«ga vadÄ«bā. Moduls RÄ«ga ir Å¡Ä« kluba lielais sponsors. Savukārt vÄ"l pagājuÅ¡ajā gadā Martinsons bija padomes priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja vietnieks ātro kredÄ«tu firmā 4finance. Tās obligācijas 600 000 dolāru vÄ"rtÄ«bā pieder RÄ«gas vicemÄ"ram Andrim Amerikam (Gods kalpot RÄ«gai).

Martinsons de facto interviju atteica. UzņÄ"muma pārstāve Ieva Å aripo uz jautājumiem atbildÄ"ja rakstiski, noliedzot dalÄ«bu shÄ"mās - Moduls RÄ«ga nav iesaistÄ«ts nekādās krāpnieciskās shÄ"mās un neatrodas starp JÅ«su minÄ"tajiem aizdomās turÄ"tajiem uzņÄ"mumiem. Moduls RÄ«ga sniedzot visu nepiecieÅ¡amo informāciju tiesÄ«bsargājošām iestādÄ"m. Visas publiskajā telpā izskanÄ"jušās Å¡Ä«s lietas versijas ir nepareiza faktu interpretācija.

RaidÄ«jums vÄ"sta, ka lietas ietvaros Martinsons tika arÄ« Ä«slaicÄ«gi aizturÄ"ts. UzņÄ"mumā atsaucas uz tiesÄ«bsargu teikto, ka jebkuru drÄ«kst aizturÄ"t, lai noskaidrotu apstākļus. Tai pašā laikā Moduls RÄ«ga kontiem uz laiku ir iesaldÄ"ti finanÅ¡u lÄ«dzekļi. Pirms tam FinanÅ¡u policija uzņÄ"mumam mÄ"Ä£ināja uzlikt visa veida pārreÄ£istrācijas aizliegumu, tomÄ"r prokurors to atcÄ"la kā kriminālprocesam neatbilstoÅ¡u lÄ"mumu. TomÄ"r Å¡ajā lÄ"mumā, kas pieejams publiski, var izlasÄ«t: "pastāv objektÄ«vi pamatota iespÄ"jamÄ«ba tam, ka noziedzÄ«gos nodarÄ«jumos iesaistÄ«tās personas un citas ar noziedzÄ«go nodarÄ«jumu saistÄ«tās personas mÄ"Ä£inās pārreÄ£istrÄ"t Moduls RÄ«ga uz citām fiziskām un juridiskām personām, kā arÄ«, iespÄ"jams, citu valstu pilsoņiem, tādÄ"jādi mÄ"Ä£inot slÄ"pt vai iznÄ«cināt pierādÄ«jumus." 

Kopumā kriminālprocesa ietvaros aizturÄ"ja 11 cilvÄ"kus, bet aizdomās turamie pavisam ir 14. de facto ziņo, ka apcietinājumā Å¡obrÄ«d atrodas tikai viens cilvÄ"ks. ShÄ"mas klienti, reāli strādājoÅ¡ie uzņÄ"mumi savās PVN atskaitÄ"s iekļāva faktiski nenotikuÅ¡us darÄ«jumus ar fiktÄ«viem uzņÄ"mumiem, norāda FinanÅ¡u policijā. Pavisam izmantots ap 60 seÅ¡desmit fiktÄ«vu firmu. 

ÄŒerņeckis: "Un tas grupÄ"jums visu Å¡o savstarpÄ"jo komunikāciju organizÄ"ja. Tam, kurÅ¡ vinnÄ"ja procedÅ«ru, tika iedots saraksts, ar ko jāslÄ"dz lÄ«gumi un darÄ«jumi par kādiem pakalpojumiem. Un tad arÄ« nākamajam - ar ko jāslÄ"dz lÄ«gumi, kam jāpārskaita, kur pavadzÄ«me jāreÄ£istrÄ"."

RaidÄ«jums de facto apmeklÄ"ja vairākas no kriminālprocesā minÄ"tajām firmām to juridiskajā adresÄ". PiemÄ"ram Starta ielā reÄ£istrÄ"to uzņÄ"mumu Prionus, kura gada apgrozÄ«jums vÄ"l 2012.gadā bija ap 4 miljoniem latu, adresÄ" atrast nemaz nav tik viegli. Te galvenokārt ir garāžas un kāds no vietÄ"jiem saka - te tāda uzņÄ"muma nekad nav bijis.

Neilgi pirms VID apturÄ"ja Prionus darbu, tai par Ä«paÅ¡nieku kļuva kāds Baltkrievijas pilsonis.Tāpat kā citai grÅ«ti atrodamai, kriminālprocesā minÄ"tai kompānijai Samijss. PÄ"dÄ"jā iesniegtajā pārskatā tā uzrāda teju divarpus miljonu eiro apgrozÄ«jumu.

Savulaik lÄ«dzÄ«gas firmas mÄ"dza reÄ£istrÄ"t uz bezpajumtnieku vārda. Tagad - uz ārvalstnieku. 

IespÄ"jams tādÄ"ļ, ka lÄ«dz viņu nopratināšanai tikt ir grÅ«tāk. NesekmÄ«gi beidzas mÄ"Ä£inājums juridiskajā adresÄ" sastapt vÄ"l kādu kriminālprocesā iesaistÄ«tu uzņÄ"mumu. PÄ"dÄ"jā iesniegtajā gada pārskatā firma Bronx Style norāda, ka tās darbÄ«bas virzieni ir starpniecÄ«bas pakalpojumi.

LÄ"mumā par kriminālprocesa sākÅ¡anu nosauktas arÄ« firmas Baltijas TranzÄ«ta Kompānija un Baltijas BÅ«vkompānija. Tās meklÄ"jamas kā nomnieki lielā biroju Ä"kā. Te redzama plāksne ar viņu nosaukumu. Durvis slÄ"gtas, un kāds Å¡eit sastapts cilvÄ"ks piebilst, ka bezcerÄ«gi meklÄ"t to, ko nav atradusi FinanÅ¡u policija. ArÄ« sazvanÄ«t viņus nevar. Å o firmu apgrozÄ«jums gadā bijis tuvu četriem miljoniem eiro. VÄ"l lielāks apgrozÄ«jums bijis firmai BÅ«ve Stils, kas atrodas vienā adresÄ" ar Moduls RÄ«ga.

Visu minÄ"to uzņÄ"mumu, un vÄ"l daudzu citu nosaukumi figurÄ" iepriekÅ¡ minÄ"tajā, apjomÄ«gajā izmeklÄ"Å¡anā par izvairÄ«Å¡anos no pievienotās vÄ"rtÄ«bas nodokļa nomaksas un noziedzÄ«gi iegÅ«tu lÄ«dzekļu legalizÄ"Å¡anu.

Tiesa gan nodokļu nemaksāšanā un naudas atmazgāšanā apsÅ«dzÄ"tie lÄ«dz Å¡im nav bargi tiesāti. Lielākoties tie ir naudas sods vai nosacÄ«ta notiesāšana. Bet cietumā ielikts vien retais. PÄ"c trÄ«s gadu ilga procesa Valmieras rajona tiesa pagājuÅ¡ajā nedÄ"ļā attaisnojusi arÄ« bijuÅ¡os Latvijas Energoceltnieka vadÄ«bas pārstāvjus - Andri Asari-Asarovski, PÄ"teri Dzirkalu un Didzi VÄ«tolu, kuri bija apsÅ«dzÄ"ti nodokļu nemaksāšanā un naudas atmazgāšanā.

Pilns sprieduma teksts bÅ«s pieejams tikai 24.novembrÄ«, tādÄ"ļ pagaidām nav zināma tiesas motivācija attaisnojoÅ¡am spriedumam. Tad bÅ«s zināms, vai prokuratÅ«ra pārsÅ«dzÄ"s spriedumu.