Zanders: \"Izbrauks\" ar personībām?

Parasti partijas, kuru popularitātes reitingi ir zem 5 (vÄ"l jo vairāk 4) procentiem, tiek uztvertas skeptiski. TomÄ"r bÅ«tu augstprātÄ«gi un arÄ« neloÄ£iski uzskatÄ«t, ka Å¡ajās grupās nevar rasties noderÄ«gas idejas, tādÄ"ļ iespÄ"ju robežās aplÅ«kosim arÄ« Å¡o pretendentu uz Saeimas krÄ"sliem 4000 zÄ«mju programmas.

Sudrabas vadÄ«tās No sirds Latvijai versija, atklāti sakot, nepārsteidz, jo jau iepriekÅ¡ bija nojausma, ka Å¡Ä« grupa "spiedÄ«s" uz apelÄ"Å¡anu pie vÄ"rtÄ«bām. LÄ«dz ar to nav brÄ«nums, ka faktiski vienÄ«gā kaut cik konkrÄ"tā tÄ"ze ir piesolÄ«tās izmaiņas vÄ"lÄ"Å¡anu sistÄ"mā, to skaitā tautas vÄ"lÄ"ts Valsts prezidents. PārÄ"jais - "atjaunot ticÄ«bu valstij" un atvasinājumi no tÄ"zes. NeapÅ¡aubot, ka skepse un pat nihilisms attiecÄ«bā uz Latvijas Republiku ir liela problÄ"ma, vienlaicÄ«gi jāsecina, ka Sudrabas komandai labākajā gadÄ«jumā ir cÄ"li nodomi un pagaidām neskaidri priekÅ¡stati, kā tos Ä«stenot (piemÄ"ram, kādas izmaiņas likumdoÅ¡anā nepiecieÅ¡amas, lai varÄ"tu "nodroÅ¡ināt politiÄ·u un ierÄ"dņu personisko atbildÄ«bu par pieņemtajiem lÄ"mumiem"? Un kas tiek saprasts ar "lÄ"mumiem"?).

T. s. ekspremjeru partijas, kas mazāk zināma ar oficiālo nosaukumu Vienoti Latvijai, piedāvājums, Å¡Ä·iet, atspoguļo paÅ¡u dÄ«vaino konstrukciju, kad dažādām partijām agrāk piederÄ«gi bijuÅ¡ie lÄ«deri kaut ko mÄ"Ä£ina izveidot kopÄ«gu. Proti, rodas iespaids, ka programmu, savstarpÄ"ji Ä«paÅ¡i nekonsultÄ"joties, rakstÄ«juÅ¡i dažādi cilvÄ"ki, katrs nofiksÄ"jot kādu savu priekÅ¡likumu. PiemÄ"ram, nav grÅ«ti nojaust, kur «kājas aug» idejai tieÅ¡i pazemināt investÄ«ciju slieksni pagaidu uzturÄ"Å¡anās atļauju iegÅ«Å¡anai. Tajā pašā laikā ir jautājums, ko bijuÅ¡ais Eiropas Parlamenta deputāts Godmanis domā par tÄ"zi 2014., 2015. gadā vispār cÄ«nÄ«ties par lielākiem tieÅ¡maksājumiem Latvijas zemniekiem, kad Eiropas SavienÄ«bas plānoÅ¡anas periods ir jau sācies? Savukārt solÄ«jums "turpināsim 2015. gadā nacionālo lÄ«dzfinansÄ"jumu ES subsÄ«dijām lauksaimniecÄ«bai" (tā tik vÄ"l trÅ«ka to pārtraukt!) loÄ£iski rada jautājumus par 2016., 2017. utt. gadu. Tad neturpinās? KonkrÄ"ts ir priekÅ¡likums atlikt plānoto iedzÄ«votāju ienākumu nodokļa likmes pazemināšanu, vienu procentu no Å¡Ä« nodokļa toties novirzot medicÄ«nai, un valsts to Ä«stenos veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas formā. Tajā pašā laikā solÄ«jums "iestāties pret mikrouzņÄ"muma nodokļa likmes paaugstināšanu" atkal rada jautājumus. T. i., neatbalstÄ«s tālāku paaugstināšanu vai arÄ« piedāvā atgriezties pie sākotnÄ"jas likmes? Tiek rosināts lÄ«dz 12% samazināt PVN likmi pārtikai? Visai? ImportÄ"tāji droÅ¡i vien priecātos.

Rodas iespaids, ka "lielie puiÅ¡i" no Vienoti Latvijai ir uzskatÄ«juÅ¡i zem sava ekspremjeru un eksministru goda izdarÄ«t ko vairāk par "ideju pamÄ"tāšanas" apkopojumu, droÅ¡i vien cerot arÄ«, ka ļaudÄ«m Å¡ajos nervozajos laikos patiks vārdu savienojums "nācijas izlÄ«gums". Savukārt Sudraba turpina pieturÄ"ties pie tÄ"zes, ka "vispirms jāmaina domāšana", liekot manÄ«t, ka viņas galvā tas jau ir noticis, tāpÄ"c vienkārÅ¡i ir viņai jāuzticas.