Skolas preču iegādei šogad lielākoties atvēl pārdesmit eiro

Skolas preču tirdzniecÄ«bā kritums Å¡ogad nav jÅ«tams, taču iepirkÅ¡anos iedzÄ«votāji lielākoties atliek uz pÄ"dÄ"jo brÄ«di, portāls Diena.lv noskaidroja, aptaujājot lielākos grāmatu namus un kancelejas preču tirdzniecÄ«bas vietas. Lai gan kopumā skolas preču iegādei iztÄ"rÄ"to summu grÅ«ti noteikt, jo nereti cilvÄ"ki iepÄ"rkas vairākās vietās, veikalos novÄ"rots, ka vidÄ"ji tie ir pārdesmit eiro uz pircÄ"ju.

Grāmatu namā Valters un Rapa pircÄ"ji, kuri savlaicÄ«gi ieplānojuÅ¡i skolas preču iegādi, atliekot nepiecieÅ¡amos lÄ«dzekļus un nākot iepirkties jau ar konkrÄ"tu preču sarakstu, bija vÄ"rojami augusta sākumā un arÄ« jÅ«lijā, kad rÄ«kota Ä«paÅ¡a akcija ar iespÄ"ju laimÄ"t balvas. Taču lielākā daļa cilvÄ"ku ar iepirkÅ¡anos nesteidzās, atliekot visu uz pÄ"dÄ"jām augusta nedÄ"ļām. SalÄ«dzinot ar pagājuÅ¡o gadu, nevar teikt, ka tirdzniecÄ«ba pasliktinājusies, nav novÄ"rots arÄ« klientu samazinājums, portālam Diena.lv uzsvÄ"ra uzņÄ"muma pārstāvji.

VidÄ"ji uz vienu pircÄ"ju skolas preču iegādei tÄ"rÄ"ti aptuveni 50 eiro.

ArÄ« SIA Jānis Roze sabiedrisko attiecÄ«bu daļas vadÄ«tāja Ilze Veisbārde atzina, ka jÅ«nijā un jÅ«lijā pircÄ"ju bijis maz, bet augustā, Ä«paÅ¡i mÄ"neÅ¡a otrajā pusÄ", cilvÄ"ki kļuvuÅ¡i aktÄ«vāki. Kā novÄ"rots Jāņa Rozes grāmatnÄ«cās, tas, cik tiek tÄ"rÄ"ts skolas lietām, atkarÄ«gs no tā, kurā klasÄ" skolÄ"ns mācās - visvairāk jāiztÄ"rÄ" sākumskolas audzÄ"kņa vecākiem, jo tad jāiegādājas zÄ«mÄ"Å¡anas albumi, krāsas, otas, zÄ«muļi, kā arÄ« specifiskās burtnÄ«cas ar Ä«pašām lÄ«nijām.

Lielākoties pirms skolas tiek pirktas burtnīcas un dažāda dizaina un krāsu klades.

To, ka vasaras sākumā pircÄ"ju interese par skolai nepiecieÅ¡amajām lietām, Ä«paÅ¡i kancelejas precÄ"m, ir maza un lÄ"nām sāk augt tikai no vasaras vidus, apstiprināja arÄ« lielveikalu Ä·Ä"des Rimi Latvia pārstāve Dace Valnere. Viņa norādÄ«ja - augustā, salÄ«dzinot ar citiem mÄ"neÅ¡iem, pieprasÄ«jums pÄ"c skolas precÄ"m palielinājies pat 15 lÄ«dz 20 reizes.

Taču kopumā Rimi Latvia darbinieku novÄ"rojumi liecina, ka Å¡ogad kopÄ"jais pieprasÄ«jums pÄ"c skolas precÄ"m veikalos pieaudzis par aptuveni 20 - 30%, salÄ«dzinot ar pagājuÅ¡o gadu. PiemÄ"ram, skolas somas augustā Rimi veikalos pircÄ"ji iegādājuÅ¡ies pat par 45% vairāk nekā pÄ"rn.

"Tiek plānots, ka liels pieprasÄ«jums pÄ"c skolas precÄ"m saglabāsies arÄ« septembrÄ«, taču ir grÅ«ti noteikt, cik daudz cilvÄ"ki tÄ"rÄ" skolas preču iegādei, jo ne vienmÄ"r klients visu nepiecieÅ¡amo iegādājās vienā reizÄ" vienuviet," portālam Diena.lv norādÄ«ja Valnere.

SIA Maxima Latvija veikalos augusta pÄ"dÄ"jās divās nedÄ"ļās, salÄ«dzinot ar mÄ"neÅ¡a pirmo pusi, pieprasÄ«jums pÄ"c burtnÄ«cām un skolÄ"nu mugursomām audzis par 20%. PÄ"dÄ"jās nedÄ"ļās daudz vairāk iegādāti arÄ« rakstāmpiederumi un citas kancelejas preces - flomasteri, zÄ«mÄ"Å¡anas krāsas, otas, rasÄ"Å¡anas piederumi un plastilÄ«ns, portālam Diena.lv pastāstÄ«ja uzņÄ"muma pārstāvis Jānis Beseris. Turklāt arÄ« Maxima Latvija pieprasÄ«jums pÄ"c kancelejas precÄ"m, salÄ«dzinot ar pÄ"rnā gada augustu, kāpis par aptuveni 15%.

Beseris arÄ« norādÄ«ja, ka novÄ"rojama tendence palielināties ekoloÄ£isko kancelejas preču pieprasÄ«jumam - no augusta sākuma tas audzis pat par 49%.

TikmÄ"r apgāda Zvaigzne ABC vadÄ«tāja Vija Kilbloka uzsvÄ"ra - cilvÄ"ki tÄ"rÄ" tik, cik var atļauties un cik nepiecieÅ¡ams skolas vajadzÄ«bām, bet Ä«paÅ¡a pircÄ"ju aktivitāte, salÄ«dzinot ar ierasto ikdienu grāmatnÄ«cās, nav novÄ"rota. Viņa piebilda, ka paÅ¡laik grāmatnÄ«cas jau gatavojas ZiemassvÄ"tkiem, un saviem pircÄ"jiem piedāvā iespÄ"ju, iepÄ"rkoties grāmatnÄ«cās, laimÄ"t automaÅ¡Ä«nu un citas balvas.

ArÄ« SIA Freko tirdzniecÄ«bas daļas vadÄ«tāja Taņa Vegnere norādÄ«ja - skolas lietām iztÄ"rÄ"to summu vidÄ"ji uz vienu cilvÄ"ku grÅ«ti noteikt, jo cilvÄ"ki nereti izvÄ"las visu skolai nepiecieÅ¡amo pirkt dažādās vietās un ne vienā reizÄ". Cits pÄ"rk visu, cits nopÄ"rk tikai burtnÄ«cas, klades vai rakstāmpiederumus. TomÄ"r arī Freko veikalos pircÄ"ju skaits pieaudz no augusta sākuma, ko uzņÄ"muma pārstāve skaidroja arÄ« arÄ« Ä«paÅ¡ajām akcijām, piemÄ"ram, vislielākās atlaides piedāvājot tieÅ¡i augusta pirmajās nedÄ"ļās.

Visvairāk Freko veikalos patlaban tiekot pirktas mugursomas un penāļi, savukārt klades un burtnīcas ierasti vairāk tiek pirktas septembrī.

Tāpat Ventspils grāmatnÄ«cā Globuss atzina - pārsvarā gatavoÅ¡anās jaunajam mācÄ«bu gadam tiekot atlikta uz pÄ"dÄ"jo brÄ«di, jo daudzi par skolai nepiecieÅ¡amo uzzina tikai pirmajā skolas dienā, 1. septembrÄ«. "Galvenokārt, cilvÄ"ki tiecās pÄ"c kvalitātes, izvÄ"loties Stabilo vai citu zÄ«molu kancelejas preces. CilvÄ"ki bieži nāk ar skolai nepiecieÅ¡amo preču sarakstu," portālam Diena.lv pastāstÄ«ja grāmatnÄ«cas pārdevÄ"ja Ilze Blumberga. PÄ"c viņas novÄ"rojumiem - vidÄ"ji viens cilvÄ"ks skolas preču pirkumiem atvÄ"lot 30 eiro.