Ķekavas novada pašvaldība saņem pirmos elektromobiļus

Ķekavas novada paÅ¡valdÄ«ba piektdien,10. oktobrÄ«, papildināja esoÅ¡o autoparku ar diviem jauniem Volkswagen markas automobiļiem, kas atÅ¡Ä·irÄ«bā no lÄ«dzÅ¡inÄ"jiem ir aprÄ«koti ar elektrodzinÄ"jiem.  

Å ie videi draudzÄ«gie un ekonomiski izdevÄ«gie pārvietoÅ¡anās lÄ«dzekļi paÅ¡valdÄ«bai izmaksāja katrs pa 8 415,00 eiro, jo lielāko daļu elektromobiļa vÄ"rtÄ«bas - 18 500 eiro par katru - sedz Klimata pārmaiņu finanÅ¡u instrumenta (KPFI) pieÅ¡Ä·irtais finansÄ"jums.

Ekspluatācijas izmaksas ir bÅ«tiski zemākas kā automaÅ¡Ä«nām ar iekÅ¡dedzes dzinÄ"jiem. Volkswagen Up! patÄ"rÄ" 11,7 kWh elektroenerÄ£ijas uz 100 kilometriem, kas pÄ"c AS Latvenergo pamata tarifa 0,153 eiro par vienu kilovatstundu, izmaksā 1,76 eiro jeb aptuveni 1,4 litrus benzÄ«na. 

AprÄ"Ä·ināts, ka lÄ«dzÄ«ga tipa automaÅ¡Ä«na ar fosilās degvielas dzinÄ"ju gada laikā, nobraucot 25 000 km, rada 3475 kg oglekļa dioksÄ«da (CO2), turpretÄ« elektrodzinÄ"js to nerada nemaz. 

Projekts paredz elektromobiļu iegādi un ekspluatāciju vismaz piecus gadus pÄ"c projekta Ä«stenoÅ¡anas, ievÄ"rojot katra elektromobiļa plānoto gada nobraukumu, kas ir 25 000 km. Elektromobiļa maksimālais nobraukums starp pilnas uzlādes reizÄ"m ir vismaz 160 kilometri, bet ātrums - lÄ«dz 130 kilometriem stundā. Augstsprieguma baterijas garantija - astoņi gadi. SIA Moller Auto Latvia apņemas veikt garantijas remontu lÄ«dz nobraukumam 100 000 kilometri vai 36 mÄ"neÅ¡i.

IecerÄ"ts, ka viens no elektromobiļiem tiks izmantots Ķekavas novada sociālā dienesta vajadzÄ«bām, lai spÄ"tu operatÄ«vi nodroÅ¡ināt sociālo palÄ«dzÄ«bu Ķekavas novada iedzÄ«votājiem. Elektromobili plānots izmantot sociālo darbinieku ikdienas pienākumu veikÅ¡anai - maznodroÅ¡ināto un trÅ«cÄ«go iedzÄ«votāju sadzÄ«ves apstākļu apsekoÅ¡anai, nogādāšanai uz ārstniecÄ«bas iestādÄ"m, kā arÄ« administrācijas vajadzÄ«bām, apsekojot novada sociālos centrus. 

Otru elektromobili izmantos Ķekavas novada paÅ¡valdÄ«bas administrācijas vajadzÄ«bām, tajā skaitā administrācijas darbinieku nokļūšanai uz atbildÄ«gajām institÅ«cijām, piemÄ"ram, ministrijām, valsts iestādÄ"m un tamlÄ«dzÄ«gi. 

KPFI finansÄ"juma pieprasÄ«jums tika iesniegts Vides aizsardzÄ«bas un reÄ£ionālās attÄ«stÄ«bas ministrijas un Vides investÄ«ciju fonda izsludinātajā konkursā Å¡Ä« gada maijā. Konkursa mÄ"rÄ·is ir veicināt siltumnÄ«cefekta gāzu emisiju samazināšanu, atbalstot tādu transportlÄ«dzekļu ievieÅ¡anu Latvijā, kuri pÄ"c savas konstrukcijas par vienÄ«go mehānisko dzinÄ"jspÄ"ku izmanto enerÄ£iju no transportlÄ«dzeklÄ« glabātās elektroenerÄ£ijas. Latvijas Vides investÄ«ciju fonds apstiprināja Ķekavas novada paÅ¡valdÄ«bas iesniegto projektu SiltumnÄ«cefekta gāzu emisiju samazināšana, ievieÅ¡ot elektromobiļus Ķekavas novada paÅ¡valdÄ«bā, atbalstot finansÄ"juma pieÅ¡Ä·irÅ¡anu elektromobiļu iegādei.Â