Piešķir vienreizēju dotāciju Stūra mājas ekspozīcijas turpināšanai

ValdÄ«ba otrdien atbalstÄ«ja 22 225 eiro pieÅ¡Ä·irÅ¡anu no valsts budžeta lÄ«dzekļiem neparedzÄ"tiem gadÄ«jumiem izstādes "StÅ«ra māja. Lieta nr. 1914/2014" turpināšanai.

Daļa Å¡Ä«s summas - 16 885 eiro - paredzÄ"ta telpu pielāgoÅ¡anai ziemas sezonai StÅ«ra mājas pirmajā stāvā un pagrabstāvā, bet 5340 eiro paredzÄ"ti Latvijas Okupācijas muzejam, lai nodroÅ¡inātu pastāvÄ«gas ekspozÄ«cijas darbÄ«bu ar nepiecieÅ¡amo aprÄ«kojumu.

Nodibinājums RÄ«ga 2014 vÄ"stÄ«ja, ka, nesaņemot papildu finansÄ"jumu Ä"kas uzturÄ"Å¡anai, ekspozÄ«cija StÅ«ra mājā publikai pÄ"dÄ"joreiz bija pieejama svÄ"tdien, 19.oktobrÄ«. Jau iepriekÅ¡ aprÄ"Ä·ināts, ka StÅ«ra mājas ekspozÄ«cijas turpināšanai nepiecieÅ¡ami 20 000 eiro apkures un elektroapgādes ierÄ«koÅ¡anai, tāpat vÄ"l apmÄ"ram 10 000 eiro mÄ"nesÄ« vajadzÄ«gi, lai segtu apkures rÄ"Ä·inus.

KultÅ«ras ministrija (KM) uzskata, ka StÅ«ra māja ir saglabājama kā vÄ"sturisks piemineklis un piemiņas vieta tiem Latvijas iedzÄ«votājiem, kas Å¡ajā Ä"kā cietuÅ¡i no Padomju SavienÄ«bas režīma represijām. TāpÄ"c tai Ä"kas daļai, kas ar KM rÄ«kojumu atzÄ«ta par valsts nozÄ«mes vÄ"sturiska notikuma vietu (pagrabstāvs un pirmais stāvs), jābÅ«t publiski pieejamai, savukārt par pārÄ"jās Ä"kas daļas apsaimniekoÅ¡anu jālemj Ä"kas Ä«paÅ¡niekam Valsts nekustamie Ä«paÅ¡umi.

"Latvijas tautas apziņā StÅ«ra māja ir viena no baisākajām un sāpÄ«gākajām vÄ"stures liecÄ«bām, kas saistās ar cilvÄ"ku ieslodzÄ«Å¡anu, mocÄ«Å¡anu, nogalināšanu un morālu pazemoÅ¡anu. Vienlaikus Å¡Ä« vieta glabā mÅ«su tautas atmiņas, tā ir nomocÄ«to cilvÄ"ku piemiņas paudÄ"ja, spilgts atgādinājums par totalitāro režīmu nodarÄ«jumiem un iedarbÄ«gs brÄ«dinājums nākamajām paaudzÄ"m, lai šādi noziegumi neatkārtotos," norādÄ«jusi kultÅ«ras ministre Dace Melbārde (NA).

LÄ«dz Å¡im StÅ«ra mājas pagrabstāvā un pirmajā stāvā iekārtotie nodibinājuma RÄ«ga 2014 izstāžu projekti, tai skaitā Latvijas Okupācijas muzeja veidotā izstāde "StÅ«ra māja. Lieta nr. 1914/2014", ir guvuÅ¡i lielu popularitāti un sabiedrÄ«bas interesi, tāpÄ"c pastāvÄ«ga ekspozÄ«cija bÅ«tu piemÄ"rots veids, kā nodroÅ¡ināt StÅ«ra mājas publisko pieejamÄ«bu.

Izstādes "StÅ«ra māja. Lieta nr. 1914/2014" turpināšanai nepiecieÅ¡amais finansÄ"jums saskaņā ar Ä"kas Ä«paÅ¡nieka Valsts nekustamie Ä«paÅ¡umi sniegtajiem finanÅ¡u aprÄ"Ä·iniem 2015.gadā ir 193 881 eiro, kur ietverti regulārie maksājumi par Ä"ku un vienreizÄ"ji ieguldÄ«jumi Ä"kas infrastruktÅ«rā (nomas, elektrÄ«bas, Å«dens, kanalizācijas, signalizācijas un citu saimniecisko izdevumu nomaksa, apkures ierÄ«koÅ¡ana, telpu pielāgoÅ¡ana, lai nodroÅ¡inātu apmeklÄ"tāju servisu un apkalpoÅ¡anu), vienreizÄ"ji izdevumi izstādes satura uzturÄ"Å¡anai (materiālu un mākslinieka pakalpojumu iegāde izstādes papildināšanai, videotehnikas un datortehnikas iegāde, darba apstākļiem piemÄ"rota apÄ£Ä"rba iegāde izstādes personālam) un regulārie izdevumi izstādes funkcionÄ"Å¡anas nodroÅ¡ināšanai (personāla atlÄ«dzÄ«ba, biļeÅ¡u pārdoÅ¡anas ārpakalpojums, reklāmas izdevumi, biroja un administratÄ«vie izdevumi, apdroÅ¡ināšana).

Izstādes "StÅ«ra māja. Lieta nr. 1914/2014" darbÄ«bas gaitā tiek plānoti ieņÄ"mumi no ekskursijām gida pavadÄ«bā. Å…emot vÄ"rā pieredzi, kas gÅ«ta izstādes darbÄ«bas laikā 2014.gada vasarā, tiek prognozÄ"ts, ka gadā izstādi apmeklÄ"s aptuveni 31 000 apmeklÄ"tāju. IeņÄ"mumi par sniegtajiem pakalpojumiem gadā tiek plānoti 100 997 eiro.