Prezidents jaunās valdības vadību uztic Straujumai

Valsts prezidenta Andra BÄ"rziņa viedoklis pÄ"c sarunām ar 12.Saeimā ievÄ"lÄ"tajām partijām:

IzvÄ"rtÄ"jot 12.Saeimā ievÄ"lÄ"to partiju pausto nostāju un rÄ«cÄ«bu sadarbÄ«bas veidoÅ¡anas procesā Saeimas un valdÄ«bas darbam, kā arÄ« noslÄ"dzot sarunu posmu ar visu Saeimā ievÄ"lÄ"to partiju pārstāvjiem, Valsts prezidents Andris BÄ"rziņš atbalsta partijas VienotÄ«ba, Zaļo un zemnieku savienÄ«bas un Nacionālās apvienÄ«bas Visu Latvijai! - TÄ"vzemei un BrÄ«vÄ«bai/LNNK pausto gatavÄ«bu uzņemties nākamās valdÄ«bas veidoÅ¡anu un pieteikt kopÄ«gi izvirzÄ«tu kandidāti Laimdotu Straujumu nākamā Ministru prezidenta amatam.

Valsts prezidents aicina partijas iespÄ"jami Ä«sākā laikā vienoties par pamatuzdevumiem jaunajai valdÄ«bai, kā arÄ« tās sastāvu, par prioritāru izvirzot ministru kandidātu iepriekÅ¡Ä"jo profesionālo pieredzi jomās, kas bÅ«s vitāli nozÄ«mÄ«gas Latvijas prezidentÅ«rai Eiropas SavienÄ«bas PadomÄ" 2015. gada pirmajā pusgadā.

Tiekoties ar partiju pārstāvjiem, Valsts prezidents ir uzsvÄ"ris, ka neatliekami risināmie un Latvijas nākotnei stratÄ"Ä£iski nozÄ«mÄ«gākie jautājumi ir saistÄ«ti ar valsts fiskālo un nodokļu politiku, droÅ¡Ä«bu, kā arÄ« enerÄ£Ä"tikas politiku ne tikai energodroÅ¡Ä«bas, bet arÄ« visas tautsaimniecÄ«bas konkurÄ"tspÄ"jas skatÄ«jumā. Tie ir cieÅ¡i saistÄ«ti ar iedzÄ«votāju dzÄ«ves lÄ«meņa izmaiņām un iespÄ"ju samazināt joprojām notiekoÅ¡o emigrāciju, kas ir bÄ«stama tendence Latvijas valsts nākotnei.

Valsts prezidents sarunās ar partiju pārstāvjiem ir aicinājis uz konstruktÄ«vu sadarbÄ«bu parlamentā, ievÄ"rojot ne tikai pozÄ«cijas partiju pārstāvniecÄ«bu vadoÅ¡ajos amatos, bet arÄ« opozÄ«cijas deputātu iespÄ"ju pilnvÄ"rtÄ«gi iesaistÄ«ties parlamentārajā darbā savu profesionālo zināšanu un pieredzes ietvaros.

PÄ"c Å¡onedÄ"ļ notikuÅ¡ajām sarunām Valsts prezidents pozitÄ«vi novÄ"rtÄ" visu partiju pausto gatavÄ«bu konstruktÄ«vai sadarbÄ«bai parlamentā, kā arÄ« partiju apliecinājumu tam, ka pieredze un profesionalitāte bÅ«s galvenie kritÄ"riji, vÄ"rtÄ"jot nākamos ministru kandidātus.

Sekojot lÄ«dzi partiju sarunu gaitai valdÄ«bas veidoÅ¡anas procesā, Valsts prezidents uz nākamo sarunu aicinās to partiju pārstāvjus, kuras ir gatavas veidot koalÄ«ciju, lai kopÄ«gi pārrunātu redzÄ"jumu par Saeimas un jaunās valdÄ«bas darbu un partiju piedāvātajiem amatu kandidātiem.

Sarunas laiks tiks precizÄ"ts.

Jau vÄ"stÄ«ts, ka premjerminstra amata kandidāte un paÅ¡reizÄ"jā valdÄ«bas vadÄ«tāja Laimdota Straujuma treÅ¡dien piedāvājusi sadalÄ«jumu par partiju atbildÄ«bas sfÄ"rām un ministru portfeļiem jaunajā valdÄ«bā. Tiesa, vienoÅ¡anās par Å¡o piedāvājumu nav panākta un partiju sarunas turpināsies piektdien.Â