Nedienām jauni vaibsti

Bauskas lielākajā skolā ieilgušā remonta dÄ"ļ nav siltuma un sava Ä"diena, ceturtdien vÄ"sta laikraksts Diena.

Garajā starpbrÄ«dÄ« no Bauskas Valsts Ä£imnāzijas (BVÄ¢) Ä"kas iziet vairāki desmiti skolÄ"nu un dodas tuvÄ"jā iepirkÅ¡anās kompleksa virzienā. Diena viņiem seko un novÄ"ro - daļa ieiet ātro uzkodu Ä"stuvÄ", pārÄ"jie - lielveikalā, kur Ä«paÅ¡a pielÅ«gsme tiek smalkmaizÄ«Å¡u un kulinārijas stendam.

"Skolā nav Ä"dnÄ«cas, pusdienas ved cita firma, bet par tām ir priekÅ¡apmaksa. Lai gan mājaslapā var redzÄ"t katras dienas Ä"dienkarti, Å¡o pakalpojumu izvÄ"las tikai daži. MÄ"s pārÄ"jie bariņā katru dienu nākam iepirkties uz lielveikalu un, ja labs laiks, paÄ"dam uz soliņa, ja nÄ" - klasÄ"," atklāj 10. klases audzÄ"kne.

Kritiskā situācija, kādā Bauskas novada lielākā skola atradās mācÄ«bu gada sākumā, vÄ"l nav beigusies, vienÄ«gi ieguvusi citus vaibstus. Skolas direktors Raimonds Žabovs atklāj, ka joprojām nav izbÅ«vÄ"ts Ä"dināšanas bloks - ne kur maltÄ«ti pagatavot, ne pabarot novada lielākās mācÄ«bu iestādes skolÄ"nus. TāpÄ"c rasts pagaidu risinājums - pusdienas termotraukos pievedot divas firmas, un bÄ"rni kopā ar audzinātājām ieturoties klaÅ¡u telpās.

Taču lielāko satraukumu BVÄ¢ un blakus korpusā esošās Bauskas sākumskolas vadÄ«bai rada cits jautājums - vai lÄ«dz ar sala iestāšanos radiatoros ieplÅ«dÄ«s siltums? Lai gan apkures sezona jau sākusies, abu skolu Ä"kās no tās ne miņas, jo SIA Starbag, kas, piedāvājot zemāko cenu, uzvarÄ"ja Bauskas novada domes pÄ"rnā gada nogalÄ" izsludinātajā iepirkumā par abu skolu Ä"ku bÅ«vdarbiem un energoefektivitātes paaugstināšanu, nav pabeiguÅ¡i siltummezgla izbÅ«vi. UzņÄ"muma bÅ«vdarbu vadÄ«tājs UÄ£is Strupulis sola, ka tas tikÅ¡ot izdarÄ«ts lÄ«dz mÄ"neÅ¡a beigām, tomÄ"r skolu vadÄ«bai ir pamats bažām.

Pirmdien pÄ"c kārtÄ"jās bÅ«vsapulces, kurā pats Strupulis gan neieradās, atklājies, ka pirmās detaļas siltummezgla izbÅ«vei Ä"kā ievestas tikai todien un arÄ« bÅ«vuzraugs atzinis, ka apkures sistÄ"mas izbÅ«ve ieilgusi par mÄ"nesi. Laikraksta Bauskas DzÄ«ve žurnālists Uldis Varnevičs ziņo: Ä£imnāzijas direktors sapulcÄ" sÅ«dzÄ"jies, ka esot saslimuÅ¡as seÅ¡as skolotājas - telpās paÅ¡laik esot tikai apmÄ"ram 16 grādu. Uz Dienas jautājumu, vai ir garantija, ka bÄ"rniem nenāksies salt, Žabovs caur nopÅ«tu nosaka: "Ne par ko nevar bÅ«t droÅ¡s, atliek tikai cerÄ"t."

ArÄ« iepriekÅ¡ SIA Starbag ar saistÄ«bu izpildi nav tikusi galā kā pienāktos. BVÄ¢ direktors norāda, ka firmas darba organizācija esot vāja un bÅ«vniecÄ«bas grafiks netiekot ievÄ"rots - remonts nevirzās ne tikai Ä"dināšanas blokā, bet joprojām nav pabeigta arÄ« ventilācijas un elektroapgādes sistÄ"mas izbÅ«ve. Nepieejamas arÄ« citas telpas, piemÄ"ram, zÄ"nu mājturÄ«bas kabinets, bet aktu zālÄ" nevar noritÄ"t pasākumi un deju stundas, jo tur iekārtota mācÄ«bu klase. Savukārt sākumskolas Ä"kā ieilguÅ¡o bÅ«vdarbu dÄ"ļ slÄ"gts viss pirmais stāvs. SIA Starbag izvÄ"li iepirkumā par neveiksmÄ«gu iepriekÅ¡ atzina arÄ« Bauskas novada domes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Raitis Ä€belnieks (NA).

"LÄ«guma izpildes termiņš ir nākamā gada aprÄ«lis, un strādājam pa posmiem," Dienai skaidro Strupulis, nenoliedzot, ka atseviÅ¡Ä·i darbi iekavÄ"juÅ¡ies un iemesls esot ne vien strādnieku trÅ«kums, bet arÄ« nepārtrauktās izmaiņas projektā, kā dÄ"ļ bÅ«vniekiem nākas veikt iepriekÅ¡ neplānotus darbus. PiemÄ"ram, visu logu palodžu betonÄ"Å¡anu, lai pa spraugām nepÅ«stu vÄ"jÅ¡, bet skolas virtuvÄ" - papildu darbus vairāk nekā 20 tÅ«kstoÅ¡u eiro vÄ"rtÄ«bā. BÅ«vniekus piemeklÄ"juÅ¡as arÄ« likstas - skolas Ä"ku apsargājošās SIA Ar Bo vadÄ«tājs Bogdans Kohanovskis Dienai atklāj, ka pirms dažām nedÄ"ļām kāda lietuvieÅ¡u uzņÄ"muma darbinieki atbraukuÅ¡i uz objektu un bez saskaņoÅ¡anas noņÄ"muÅ¡i visas pie ārsienām novietotās sastatnes, kas bija vajadzÄ«gas Ä"kas siltināšanai. Izrādās - SIA Starbag neesot norÄ"Ä·inājusies par sastatņu nomu un to Ä«paÅ¡niekiem apnicis gaidÄ«t, tāpÄ"c sekojusi radikāla rÄ«cÄ«ba.

Tagad fasādes pusÄ" vietā ir citas sastatnes, apklātas ar pelÄ"ku, necaurredzamu plÄ"vi, un tās dÄ"ļ skolÄ"niem tiek laupÄ«ta dienasgaisma. Direktors atzÄ«st, ka mācÄ«bu telpās ir tumÅ¡s, tāpÄ"c visu laiku jātur ieslÄ"gts mākslÄ«gais apgaismojums. Strupulis gan sola, ka mācÄ«Å¡anās kā kurmja alā drÄ«z beigÅ¡oties, jo lÄ«dz novembra beigām siltināšanas darbi tikÅ¡ot paveikti un sastatnes noņemtas. 

Visu KristÄ«nas Putincevas rakstu Nedienām jauni vaibsti lasiet ceturtdienas, 23.oktobra, laikrakstā Diena!Â