Rietuma: Latvijas simtgades filmu projektā būs pārstāvēts teju viss latviešu kino zieds

Latvijas simtgadei veltÄ«tajā filmu projektu konkursā pārstāvÄ"ts teju viss latvieÅ¡u kino zieds, Å¡odien konkursa Latvijas filmas Latvijas simtgadei ekspertu komisijas pirmajā tikÅ¡anās reizÄ" sacÄ«ja Nacionālā kino centra (NKC) vadÄ«tāja Dita Rietuma.

Viņa norādÄ«ja, ka projektu iesniedzÄ"ji ir pazÄ«stami, kino vidÄ" atzÄ«ti profesionāļi. "Varam priecāties, ka konkurss mudinājis Latvijas labākos režisorus piedāvāt savus projektus," sacÄ«ja Rietuma. Starp iesniegtajiem projektiem figurÄ" tādu zināmu režisoru vārdi kā, piemÄ"ram, Juris Kursietis, Jānis Cimmermanis, Reinis Kalnaellis, Andris Gauja, Una Celma, Viesturs KairiÅ¡s, Dāvis SÄ«manis, Ināra Kolmane, Varis Brasla un Juris PoÅ¡kus.

NKC vadÄ«tāja pastāstÄ«ja, ka no 31 konkursā iesniegtā filmu projekta par nederÄ«gu administratÄ«vajiem kritÄ"rijiem atzÄ«ts viens, tālab ekspertu komisijai, kuras sastāvā ir Emmy balvas laureāte Losandželosā dzÄ«vojošā latvieÅ¡u izcelsmes komponiste Lolita Ritmanis, mecenāts Boriss Teterevs, literāte Māra ZālÄ«te, kinorežisors Jānis Streičs, režisors PÄ"teris Krilovs, kino zinātnieks Viktors Freibergs, Latvijas Jaunā teātra institÅ«ta direktore Gundega Laiviņa, kā arÄ« NKC pārstāvis Uldis DimiÅ¡evskis, lÄ«dz novembra sākumam bÅ«s jāizvÄ"rtÄ" 30 filmu projekti, no kuriem tālākai attÄ«stÄ«Å¡anai tiks izvÄ"lÄ"ti 12.

DimiÅ¡evskis žurnālistiem pastāstÄ«ja, ka starp projektiem visplašāk pārstāvÄ"tas ir vÄ"sturiskās filmas un literatÅ«ras ekranizācijas - katrā žanrā astoņi filmu projekti. Tāpat starp konkursantÄ"m ir piecas mÅ«sdienu drāmas, četras animācijas filmas, trÄ«s filmas bÄ"rniem un divas filmas jaunieÅ¡iem.

"Ja paskatās, cik daudz režisoru ir Latvijā, iesniegto filmu projektu skaits ir samÄ"rÄ«gs. Taču jāatzÄ«st, ka bÄ"rniem un jaunieÅ¡iem iesniegto filmu skaits varÄ"tu bÅ«t lielāks," sacÄ«ja DimiÅ¡evskis.

Savukārt Freibergs sacÄ«ja, ka viņam latvieÅ¡u kino attÄ«stÄ«ba pÄ"dÄ"jos gados liekas cerÄ«ga, tālab arÄ« uz Å¡iem pieteikumiem viņš skatās optimistiski.

Filmu projektu vÄ"rtÄ"Å¡anai tiks izstrādāts nolikums ar noteiktu punktu sistÄ"mu.

Kā norādÄ«ja Ritmanis, viņa filmu vÄ"rtÄ"s pÄ"c tā, kas viņu uzrunā, kā arÄ« palÅ«kosies uz filmām no Holivudas viedokļa, pievÄ"rÅ¡ot uzmanÄ«bu tām filmām, kas varÄ"tu iet tālāk pasaulÄ". Ritmanis arÄ« uzsvÄ"ra, ka, iespÄ"jams, viņai bÅ«s vieglāk vÄ"rtÄ"t filmas, jo viņai nav personÄ«gu attiecÄ«bu ar Å¡o projektu iesniedzÄ"jiem.

"Tā kā Å¡is ir simtgades filmu konkurss, ceram, ka tam bÅ«s sakars ar Latvijas vÄ"sturi, literatÅ«ru, klasisko mantojumu un identitāti," sacÄ«ja ZālÄ«te.

Savukārt Rietuma uzsvÄ"ra, ka no Å¡Ä« konkursa tiek gaidÄ«ti gatavi projekti, kuros bÅ«s vÄ"rts ieguldÄ«t finansÄ"jumu, lai tie pārtaptu vismaz sešās spilgtās filmās.

Kā ziņots, Latvijas simtgades filmu projektu konkursā plānots atbalstÄ«t, lielākais, 12 projektus. FinansÄ"jums tiks pieÅ¡Ä·irts vienam gadam. Ir iecere pÄ"c gada Å¡os rullÄ«Å¡us demonstrÄ"t plašākai sabiedrÄ«bai un uzklausÄ«t sabiedrÄ«bas viedokli, jo komisijai bÅ«s jāpieņem lÄ"mums, kuras filmas attÄ«stÄ«t tālāk, kuras ne.

Å ajā konkursā pieejamais finansÄ"jums ir 264 654 eiro. Vienam projektam pieÅ¡Ä·irtie lÄ«dzekļi nepārsniegs 22 000 eiro.

Rietuma arÄ« norādÄ«ja, ka kopumā simtgades filmu programmai nepiecieÅ¡ami 7,7 miljoni eiro, bet paÅ¡laik budžetā paredzÄ"ti tikai 1,77 miljoni eiro 2014.-2016.gadā, tajā skaitā esot jau projektu attÄ«stÄ«Å¡anas konkursam pieÅ¡Ä·irtie 264 654 eiro. "Igaunijā arÄ« ir lÄ«dzÄ«gs konkurss, kam valdÄ«ba lÄ«dz 2018.gadam atvÄ"lÄ"jusi 10 miljonus eiro," piebilda NKC vadÄ«tāja.