Elektroenerģiju mājsaimniecībām piedāvās trīs tirgotāji; cenas būtiski pieaugs

Nākamā gada 1. janvārÄ« Latvijā elektroenerÄ£ijas tirgus tiks atvÄ"rts mājsaimniecÄ«bām. SākotnÄ"ji elektrÄ«bu piedāvās trÄ«s tirgotāji, savukārt četri tam vÄ"l gatavojas, atsaucoties uz Sadales tÄ«kla valdes locekļa Ilvara PÄ"tersona teikto, vÄ"sta db.lv. 

Å Ä« gada sākumā gatavÄ«bu tirgot elektroenerÄ£iju ir izteikuÅ¡i četri uzņÄ"mumi, savukārt paÅ¡laik - septiņi. Tostarp trijiem no tiem - Latvijas energokompānijai a/s Latvenergo, SIA Baltcom un SIA WIN Baltic jau ir spÄ"kā esoÅ¡ie piedāvājumi, savukārt pārÄ"jie tirgotāji ar saviem patÄ"rÄ"tājus plāno iepazÄ«stināt lÄ«dz šā gada beigām vai 2015. gada sākumā.

Daļa elektroenerÄ£ijas tirgotāju savu piedāvājumu reklāmas kampaņas jau ir sākuÅ¡i, daļa plāno tās tuvākajā laikā. "IzvÄ"rtÄ"jot tirgotāju publiskotos piedāvājumus, var secināt, ka mājsaimniecÄ«bām prognozÄ"jamais elektroenerÄ£ijas cenas pieaugums bÅ«s 15 - 30% apmÄ"rā, kas atkarÄ«gs no mājsaimniecÄ«bas patÄ"riņa," norādÄ«ja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs.

PÄ"c Sadales tÄ«kla informācijas lielākā iedzÄ«votāju daļa iekļaujas zemākajā elektrÄ«bas patÄ"riņa grupā - lÄ«dz 200 kWh mÄ"nesÄ«, savukārt visasākā cīņa starp tirgotājiem gaidāma par klientiem ar vidÄ"ju un lielu elektroenerÄ£ijas patÄ"riņu - no 200 kWh lÄ«dz 600 kWh mÄ"nesÄ« un vairāk. TāpÄ"c Å¡ie klienti Ä«paÅ¡i tiek aicināti laicÄ«gi iedziļināties tirgotāju piedāvājumos un vÄ"rtÄ"t tos, meklÄ"jot sev izdevÄ«gāko.

EM arÄ« saņÄ"musi informāciju no satrauktiem iedzÄ«votājiem, kuri pauduÅ¡i bažas, ka lÄ«dz ar elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anu un cenu pieaugumu, sadārdzināsies arÄ« citu preču un pakalpojumu cenas. "Tas nevar bÅ«t par pamatu citu preču un pakalpojumu cenu kāpumam, jo lielie komersanti elektroenerÄ£iju jau iegādājas brÄ«vajā tirgÅ« kopÅ¡ 2008. gada, bet vidÄ"jie un mazie komersanti - kopÅ¡ 2012. gada," uzsver Spiridonovs, aicinot iedzÄ«votājus "neuzÄ·erties" uz šādu - negodÄ«gu komersantu - paziņojumiem.

Viņš norādÄ«ja, ka izdevumi par elektroenerÄ£iju, ja vien tā netiek izmantota arÄ« mājokļa apsildei, veido tikai aptuveni 3% no kopÄ"jiem izdevumiem par komunālajiem pakalpojumiem, tādÄ"jādi elektrÄ«bas cenu pieaugums neatstāj tik ievÄ"rojamu ietekmi uz budžetu, kā nereti tiek uzsvÄ"rts. EM pārstāvis arÄ« norādÄ«ja uz konkurenci elektroenerÄ£ijas tirdzniecÄ«bas jomā. Diezgan liela interese par iesaistÄ«Å¡anos tirgÅ« esot arÄ« no lielām kompānijām.

Sabiedrisko pakalpojumu regulÄ"Å¡anas komisijas (SPRK) padomes loceklis Rolands Irklis stāstÄ«ja, ka gadÄ«jumā, ja elektroenerÄ£ijas tirgus mājsaimniecÄ«bām netiktu atvÄ"rts, elektrÄ«bas cena pieaugtu par aptuveni tikpat lielu daļu, prognozÄ"jot, ka Latvijas energokompānija Latvenergo vÄ"rstos regulatorā prasot palielināt regulÄ"to tarifu. TomÄ"r tagad patÄ"rÄ"tājiem bÅ«s izvÄ"les iespÄ"jas - izvÄ"rtÄ"t sev izdevÄ«gāko piedāvājumu.

Tāpat SPRK pārstāvis norādÄ«ja, ka mājsaimniecÄ«bām nekas bÅ«tiski nemainās - bÅ«s jānorÄ"Ä·inās tikai ar elektroenerÄ£ijas tirgotāju, tāpat arÄ« rÄ"Ä·ins bÅ«s viens, bet tajā bÅ«s norādÄ«ts cik lielu daļu no kopÄ"jās summas veido katra komponente - elektroenerÄ£ija, obligātā iepirkuma komponente (OIK), tÄ«kla pakalpojumi un pievenotās vÄ"rtÄ«bas nodoklis. Viņš atgādināja, ka OIK jau divus gadus ir iesaldÄ"ts, savukārst Sadales tÄ«kla valdes loceklis apliecināja, ka Å¡ogad un arÄ« nākamgad nav plānots palielināts tÄ«kla tarifu.

Sadales tÄ«kla loma elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anas procesā saglabājas nemainÄ«ga - elektroenerÄ£ijas sadale, partneris visiem tirgotājiem, kā arÄ« sabiedrÄ«bas informÄ"Å¡ana par iedzÄ«votājiem aktuāliem jautājumiem. No oktobra beigām lÄ«dz martam Sadales tÄ«kls Ä«stenos klientu informÄ"Å¡anas aktivitātes nacionālajā un reÄ£ionālajā presÄ", televÄ«zijā, radio un internetā.

PÄ"tersons uzsvÄ"ra, ka iedzÄ«votājiem jāpievÄ"rÅ¡ uzmanÄ«ba lÄ«guma nosacÄ«jumiem, vai paredzÄ"ta maksa par lÄ«guma lauÅ¡anu utml.

LÄ«zd ar tirgus atvÄ"rÅ¡anu valsts maina arÄ« atbalsta sniegÅ¡anas sistÄ"mu - turpmāk atbalstu saņems tikai trÅ«cÄ«gās un maznodroÅ¡inātās mājsaimniecÄ«bas, kā arÄ« daudzbÄ"rnu Ä£imenes. LikumdoÅ¡anā paredzÄ"ts finansiāls atbalsts daudzbÄ"rnu Ä£imenÄ"m, kuras #1. janvāra katru mÄ"nesi 300 kWh varÄ"s iegādāties par paÅ¡reiz spÄ"kā esoÅ¡o Starta tarifu. Savukārt trÅ«cÄ«gām un maznodroÅ¡inātām personām tiks saglabāta iespÄ"ja katru mÄ"nesi iegādāties 100 kWh par minÄ"to tarifu. 2015. gadā valsts noteikto atbalstu Ä«stenos Latvenergo. Turpmāk valsts izsludinās iepirkumu konkursus elektrÄ«bas tirgotājiem par iespÄ"ju nodroÅ¡ināt valsts atbalstu daudzbÄ"rnu Ä£imenÄ"m un maznodroÅ¡inātajiem.

LÄ«dz ar elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anu Latvija realizÄ" savu un ES mÄ"rÄ·i - pievienoÅ¡anos Ziemeļvalstu elektroenerÄ£ijas tirgum un pilnÄ«gu integrÄ"Å¡anos ES kopÄ"jā elektroenerÄ£ijas tirgÅ«, iegÅ«stot pieeju lÄ"tākai elektroenerÄ£ijai Skandināvijas biržā pÄ"c starpsavienojumu izbÅ«ves pabeigÅ¡anas. Turklāt tirgus atvÄ"rÅ¡ana rada jaunas iespÄ"jas vietÄ"jiem elektroenerÄ£ijas ražotājiem - saražoto elektroenerÄ£iju iepludināt kopÄ"jā ES tirgÅ« (Nord Pool Spot biržas piedāvājumā), tādÄ"jādi aktivizÄ"jot arÄ« vietÄ"jo elektroenerÄ£ijas ražoÅ¡anas tirgu.

Gada griezumā Latvijas dabas resursi neļauj saražot elektroenerÄ£iju tādā apjomā, lai nodroÅ¡inātu valsts un iedzÄ«votāju pieprasÄ«jumu pÄ"c elektrÄ«bas, tāpÄ"c elektroenerÄ£ija tiek pirkta arÄ« citos tirgos no citu valstu ražotājiem. Savukārt, lai piekļūtu lÄ"tākai elektroenerÄ£ijai Skandināvijas biržā, Latvija ar kaimiņvalstÄ«m jau kopÅ¡ 2009. gada piedalās Baltijas enerÄ£ijas tirgus starpsavienojumu plāna (BEMIP) Ä«stenoÅ¡anā, investÄ"jot lÄ«dzekļus jaunu elektroenerÄ£ijas piegādes ceļu izbÅ«vÄ" no ZiemeļvalstÄ«m uz Baltiju. Igaunija savu apņemÅ¡anās daļu jau ir realizÄ"jusi un turpina Ä«stenot infrastruktÅ«ras izbÅ«vi, savukārt Latvija aktÄ«vi nodroÅ¡ina infrastruktÅ«ras izbÅ«vi un pÄ"dÄ"jo posmu - tirgus atvÄ"rÅ¡anu - noslÄ"gs 2015. gada 1. janvārÄ«.

IedzÄ«votāju informÄ"Å¡anas kampaņu par tirgotāju piedāvājumu izvÄ"les principiem Ä«stenos Sadales tÄ«kls, EM, SPRK un PatÄ"rÄ"tāju tiesÄ«bu aizsardzÄ«bas centrs, kas savas kompetences ietvaros sniegs skaidrojumus par jaunajiem noteikumiem mājsaimniecÄ«bām un patÄ"rÄ"tāju tiesÄ«bu ievÄ"roÅ¡anas uzraudzÄ«bu.

Å ogad visi informatÄ«vās kampaņas partneri piedalÄ«sies arÄ« SPRK ReÄ£ionu dienu pasākumos, kas notiks astoņās Latvijas pilsÄ"tās, tostarp RÄ«gā, kuru ietvaros eksperti un tirgotāju pārstāvji skaidros iedzÄ«votājiem elektroenerÄ£ijas piedāvājumu izvÄ"rtÄ"Å¡anas un izvÄ"les principus. Tāpat tiks sniegta informācija par atbalsta saņemÅ¡anas iespÄ"jām daudzbÄ"rnu Ä£imenÄ"m, maznodroÅ¡inātām un trÅ«cÄ«gām personām.