papildināts (12:27) - Čigāne: Ar pašreizējām algām drīz būs grūti valdībā iesaistīt profesionāļus

Ministru algas ir jāpalielina, citādi jau drÄ«z uz ministru amatiem neizdosies piesaistÄ«t kompetentus cilvÄ"kus, pirmdienas rÄ«tā intervijā Latvijas Radio uzsvÄ"ra idejas iniciatore FinanÅ¡u ministrijas parlamentārā sekretāre VienotÄ«bas Saeimas frakcijas vadÄ«tāja vietniece Lolita ÄŒigāne.

Pašlaik šo ideju gan gatavi apspriest vienīgi Vienotības deputāti.

ÄŒigāne skaidroja, ka sabiedrÄ«ba no ministriem gaidot ļoti daudz, piemÄ"ram, kā viņi komunicÄ", kā izturas, kādās valodas runā, kā Ä£Ä"rbjas. Ministru atbildÄ«ba ir ļoti liela, bet, nepalielinot algas, "drÄ«z, baidos, ka nonāksim pie situācijas, ka nevarÄ"s piesaistÄ«t kompetentus cilvÄ"kus” ministru amatam, sprieda deputāte.

Viņa atzina, ka minimālās algas saņÄ"mÄ"jiem 1600 eiro liela alga "uz rokas" Å¡Ä·iet liela, bet tā tomÄ"r neatbilst ministru atbildÄ«bai, un, ja ministru amats nebÅ«s kompetenti speciālisti, arÄ« nozarÄ"s, piemÄ"ram, skolotājiem un mediÄ·iem palielināt algas nevarÄ"s.

"ParaudzÄ«simies Ekonomikas ministrijas mājas lapā - tur redzam, ka ministrija atbild par vismaz 18 dažādām jomām. Starp tām atrodamas tādas valstiski izÅ¡Ä·iroÅ¡as un svarÄ«gas jomas kā enerÄ£Ä"tikas politika, energoefektivitāte un siltumapgāde, bÅ«vniecÄ«ba, patÄ"rÄ"tāju tiesÄ«bu aizstāvÄ«ba, privatizācijas procesi. Ekonomikas ministram ik dienas jāpieņem lÄ"mumi Å¡ajās nozarÄ"s, daudzi no tiem ietekmÄ" to, kā Latvijā dzÄ«vos nākamās paaudzes. Ikvienam lÄ"mumam ir gan atbalstÄ«tāji, gan pretinieki, ar kuriem jāstrādā un kuriem jāskaidro konkrÄ"tās izvÄ"les. Turklāt 2015. gada pirmajā pusgadā Latvija bÅ«s Eiropas SavienÄ«bas prezidÄ"jošā valsts, un mÅ«su ministri Å¡ajā pusgadā veidos visu Eiropas SavienÄ«bas politiku savās atbildÄ«bas jomās. Visi Å¡ie darbi ministram paÅ¡laik jāveic par 1700 eiro mÄ"nesÄ«, prÄ"mijas par labu darbu vai piemaksas par kolÄ"Ä£u aizvietoÅ¡anu ministriem nepienākas. Ministra atbildÄ«ba paÅ¡laik ir daudz lielāka nekā ar lÄ«dzÄ«gām kvalifikācÄ«jām privātajā sektorā strādājoÅ¡o, kuru algu lÄ«menis nereti ir trÄ«s un pat četras reizes augstāks," rakstveida komentārā par atalgojuma palielināšanu ministriem un premjeram paudusi ÄŒigāne.

"SabiedrÄ«bā ir populārs uzskats - ministri un deputāti tikai sÄ"ž mÄ«kstos krÄ"slos, saņem lielas algas un neko nedara, kamÄ"r "tauta slÄ«gst nabadzÄ«bā". Jā, Latvijā sabiedrÄ«bas nevienlÄ«dzÄ«ba ir viena no augstākajām Eiropas SavienÄ«bā, nabadzÄ«bas riskam pakļautas daudzas Ä£imenes, kurās aug bÄ"rni, minimālās algas saņÄ"mÄ"jiem nereti ir izdevÄ«gāk turpināt saņemt pabalstus nekā bÅ«t darba tirgÅ«. Katrai no Å¡Ä«m problÄ"mām ir risinājumi, kuri nav nekādas brÄ«numnÅ«jiņas, bet gudri veidotas politikas rezultātā ir iespÄ"jami. Pat, ja visiem paÅ¡reizÄ"jiem 13 Ministru kabineta locekļiem paÅ¡reizÄ"jās algas atņemtu pilnÄ«bā, tas budžetā ietaupÄ«tu vien 400 tÅ«kstoÅ¡us eiro, kas neko nedotu minÄ"to problÄ"mu risināšanai, jo no Å¡Ä« ietaupÄ«juma, piemÄ"ram, katram Latvijas pensionāram sanāktu vien 6 papildus eirocenti mÄ"nesÄ«.

Mans priekÅ¡likums palielināt ministru algas par kopumā 800 eiro "uz rokas" nenodroÅ¡inās to, ka rÄ«t uz pusdienlaiku mums bÅ«s tikai profesionāli, drosmÄ«gi un izcili ministri, kas gudri vadÄ«s savas nozares pretÄ« nākotnes izaicinājumiem. TomÄ"r tas palielinās iespÄ"ju ministru atbildÄ«bu atbilstoÅ¡i atalgot un dos cerÄ«bu, ka, apstiprinot amatā ministrus, mÄ"s apstiprināsim nozares stratÄ"Ä£iskos vadÄ«tājus, kas spÄ"s tālredzÄ«gi ieskatÄ«ties nākotnÄ" un jau Å¡odien veikt nepiecieÅ¡amos soļus, jo "pastāvÄ"s, kas pārmainÄ«sies".  Pat palielinot minitru algas par minÄ"tajiem 800 eiro "uz rokas", ministru atalgojums tikai pietuvotos, bet nesasniegtu ministru atalgojuma lÄ«meni Lietuvā un Igaunijā. Pirms Lietuva kļuva par Eiropas SavienÄ«bas prezidÄ"joÅ¡o valsti 2013. gadā, tieÅ¡i Lietuvas prezidente Daļa Graibauskaite uzstāja, ka visiem Lietuvas mistriem lieliski jāpārvalda angļu valoda un tiem nepiecieÅ¡ams adekvāts atalgojums. 

Visbeidzot, paÅ¡reizÄ"jā Ministru prezidenta atbildÄ«ba nav samÄ"rojama ar šābrīža Ministru prezidenta atalgojumu - 1900 eiro mÄ"nesÄ« “uz rokas” jeb 2770 pirms nodokļu nomaksas. Uz premjera pleciem gulstas visa politiskā procesa un nozaru politikas veidoÅ¡ana un skaidroÅ¡ana, Ministru prezidents ir nemitÄ«gā mediju starmeÅ¡u gaismā. SabiedrÄ«ba sagaida, ka tieÅ¡i Ministru prezidents vienmÄ"r no agra rÄ«ta lÄ«dz vÄ"lam vakaram bÅ«s augstākajā kompetences, domas un runas skaidrÄ«bas, izskata lÄ«menÄ«, turklāt spÄ"jÄ«gs Latviju cienÄ«gi pārstāvÄ"t starptautiski. Ne Ministru prezidents, ne ministri nesaņem atlÄ«dzÄ«bu par darbu vÄ"lās vakara stundās, brÄ«vdienās un svÄ"tku dienās. SalÄ«dzinājumam,  RÄ«gas domes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Nils UÅ¡akovs saskaņā ar 2013. gada amatpersonas deklarāciju mÄ"nesÄ« saņÄ"ma vairāk nekā divas reizes lielāku atalgojumu par  Ministru prezidentu, tas ir, ap 6200 eiro pirms nodokļu nomaksas. 

Mīļā miera labad ministru algas varÄ"tu atstāt, kādas tās ir, bet Latvijas nākotnes vārdā - tās jāpaaugstina," rezumÄ"jusi ÄŒigāne.

ÄŒigāne neprognozÄ"ja, vai politiÄ·iem izdosies vienoties par ministru algu palielināšanu, bet uzsvÄ"ra, ka rosināt Å¡o diskusiju bijis viņai morāls pienākums.