SEB banka: Zemas inflācijas apstākļi turpinās dominēt

SeptembrÄ« cenas uzrādÄ«ja visai strauju kāpumu, vidÄ"jam lÄ«menim mÄ"neÅ¡a laikā pieaugot par 0,5%. To galvenokārt noteica cenu palielināšanās precÄ"m (+0,7%), kamÄ"r pakalpojumiem tas palika nemainÄ«gs.

Izmaiņas virzÄ«ja visai iespaidÄ«gais sezonālais cenu kāpums apÄ£Ä"rbam un apaviem. Tāpat palielinājās cenas alkoholam un tabakai, kā arÄ« personÄ«gās aprÅ«pes precÄ"m, atpÅ«tai un kultÅ«rai. TikmÄ"r rudens ražas un arÄ« Krievijas sankciju ietekmÄ" cenu kritums bija vÄ"rojams pārtikai. Taču, neskatoties uz mÄ"neÅ¡a straujo kāpumu, gada inflācija septembrÄ« bija 1%, ko galvenokārt veido cenu pieaugums pakalpojumiem.

PÄ"dÄ"jā laikā inflācijas tendences pasaulÄ" iezÄ«mÄ" atÅ¡Ä·irÄ«gas tendences, kas raksturo reÄ£ionu dažādās izaugsmes perspektÄ«vas. Eiro zonā izaugsme buksÄ" un to arvien izteiktāk apdraud deflācijas riski. Å…emot vÄ"rā ievÄ"rojamo jaudu pārpalikumu, vājo darba tirgu un neizteikto algu kāpumu, Å¡ajā reÄ£ionā turpinās dominÄ"t zemas inflācijas vide. To balstÄ«s arÄ« cenu samazināšanās tendences izejvielām, ieskaitot pārtikai un energoresursiem. Slānekļa gāzes revolÅ«cijas ietekmÄ" naftas cenu lÄ«menis nākamgad varÄ"tu svārstÄ«ties ap 85 dolāriem par barelu. Šādos apstākļos, kad eksporta izredzes nav spÄ«doÅ¡as, zemā inflācija ļaus turpināt uzlabot iedzÄ«votāju pirktspÄ"ju un uzturÄ"t ekonomikas attÄ«stÄ«bu ar iekÅ¡Ä"jā patÄ"riņa palÄ«dzÄ«bu.

Nākamgad inflāciju pacels elektroenerÄ£ijas cenu pieaugums, tomÄ"r kopumā tā joprojām bÅ«s pietiekami zema, lai iedzÄ«votāji tās negatÄ«vo ietekmi izjustu minimāli. TikmÄ"r eiro zonā arvien lielāks uzsvars tiks likts uz pasākumiem, lai stimulÄ"tu izaugsmi un arÄ« inflāciju.