Kinoteātris Splendid Palace šogad būs vieta, kur skatīties Eiropas kino

Splendid Palace šogad būs Eiropas kino kinoteātris, iepazīstinot ar kinoteātra rudens/ziemas sezonu, žurnālistiem sacīja kinokritiķe un kino Splendid Palace kuratore Daira Āboliņa.

SIA RÄ«gas nami valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja Vineta Verika norādÄ«ja, ka kinoteātris, gaidot bÅ«tiskāko kino notikumu - Eiropas KinoakadÄ"mijas (EFA) balvas pasniegÅ¡anu -, jau ir sācis kino svÄ"tku svinÄ"Å¡anu.

"TāpÄ"c repertuārā bÅ«s daudz Eiropas kino," sacÄ«ja Verika, piebilstot, ka kinoteātris filmu izrādÄ«Å¡anai iegādājies DCP jeb digitalizÄ"tos ekrānus, kas no novembra bÅ«s abās zālÄ"s.

"Jāapzinās, ka EFA balvas pasniegÅ¡anai lÄ«dzÄ«ga mÄ"roga notikums kino industrijā Latvijā diezin vai turpmākajās desmitgadÄ"s bÅ«s gaidāms," izteicās Verika, aicinot iepazÄ«t Eiropas kino.

Tāpat viņa norādīja, ka kinoteātris Eiropas kino cienītājiem no rītdienas piedāvās akciju Eiropas kino biļete. "Akcijā piedalīsies visas Eiropas filmas, kas oktobrī un novembrī tiks rādītas kinoteātrī, - tās būs gan "Berlināles" filmas, gan Autorkino festivāla filmas, gan Eiropas kopražojuma filmas, gan arī pašmāju kino," stāstīja Verika.

Lai piedalÄ«tos akcijā, jāsakrāj trÄ«s Splendid Palace kinobiļetes ar atzÄ«mi Eiropas kino biļete, jāieliek aploksnÄ", uzrakstot savu vārdu, uzvārdu, telefona numuru un e-pasta adresi, no 20.oktobra lÄ«dz 30.novembrim jāatstāj tās kinoteātrÄ« izvietotā marÄ·Ä"tā akcijas kastÄ", un 2.oktobrÄ« tiks izlozÄ"ti trÄ«s ielÅ«gumi divām personām uz Ä«paÅ¡u kino seansu, ko 12.decembrÄ« piedāvās EFA balvas laureāts par mūža ieguldÄ«jumu Eiropas kinomākslā. Ä€boliņa norādÄ«ja, ka Å¡is seanss bÅ«s publisks.

Starp Å¡oruden kinoteātrÄ« skatāmajām Eiropas filmām Ä€boliņa minÄ"ja Itālijas un Francijas kopražojuma filmu "Saproti mani, ja spÄ"j", Jura KursieÅ¡a spÄ"lfilmu "Modris", kā arÄ« Francijas filmu "Īvs Senlorāns".

No 31.oktobra lÄ«dz 6.novembrim kinoteātrÄ« notiks vācu kino festivāls Berlināle, no 28.novembra lÄ«dz 30.novembrim - Autorkino festivāls ar vācu režisora Vima Vendersa filmām, no 2.decembra lÄ«dz 12.decembrim - pirmais RÄ«gas Starptautiskais kino festivāls, kura laikā bÅ«s gan tikÅ¡anās ar režisori LÄ«vu Ulmani un viņas jaunākās filmas "JÅ«lijas jaunkundze" pirmizrāde, gan Eiropas kino filmu retrospekcijas, gan nacionālais kino festivāls Lielais Kristaps. Visas sezonas garumā bÅ«s iespÄ"ja noskatÄ«ties arÄ« aktuālo pasaules filmu pirmizrādes.

Kā pastāstÄ«ja Ä€boliņa, Eiropas kino liela nozÄ«me ir rokrakstam. Labu Eiropas kino veido labs stāsts, labs stils un profesionāls komandas darbs. PÄ"dÄ"jos gados tam ir raksturÄ«gi emocionāli, nacionāli piesaistÄ«ti stāsti. "Eiropu neinteresÄ" tāds latvieÅ¡u kino, kas kaut mazliet pietuvojas Holivudai. Eiropas kino nozari interesÄ" mazi, gudri un tajā pat laikā arÄ« nacionāli stāsti," norādÄ«ja kinokritiÄ·e.

Jau ziņots, ka Eiropas KinoakadÄ"mijas balvu pasniegÅ¡anas ceremonija RÄ«gā, Latvijas Nacionālajā operā, norisināsies 13.decembrÄ«.